NEMA DRUGE PRILIKE

Uzeo je Lewisu Hamiltonu titulu, nedugo zatim izazvao jedan od najvećih šokova u Formuli 1 ikad, a prošle godine došao je na suludu ideju koja se srećom nije ostvarila

29.11.2021 u 16:20

Bionic
Reading

Nico Rosberg bio je spreman za šokantan povratak na stazu prošle sezone u bolidu Mercedesa umjesto Lewisa Hamiltona, ali se to ipak nije dogodilo

Nijemac i Britanac su bili zajedno u Mercedesu od 2013. Hamilton je bio uspješniji, jer je 2014. i 2015. bio prvak ispred Nijemca, ali mu je 2016. Rosberg uzvratio te su zamijenili mjesta u ukupnom poretku.

Tih godina njihov odnos bio je buran, bilo je sudara, prepirki, a Rosberg se nije suzdržavao te je smatrao da Mercedes favorizira momčadskog kolegu. Zato je nakon osvajanja titule jednostavno otišao iz Formule 1, kao prvak, a njegov potez šokirao je svijet Formule 1.

Bio je u naponu snage, a imao je s Hamiltonom uvjerljivo najjači bolid na gridu. Tko zna bi li Hamilton bio sljedeća četiri prvenstva najbolji da je Rosberg ostao u istoj momčadi?

No, vjerovali ili ne, Rosberg je razmišljao o povratku, ali ne za stalno nego je prošle godine želio uskočiti umjesto Hamiltona za VN Sakhira kada je Britanac bio pozitivan na koronavirus.

Srećom iz Mercedesa ga nisu zvali (George Russell), a i on je shvatio da više nije u fizičkoj kondiciji da izdrži tu jednu utrku.

'Fizički ne bih mogao. Nema šanse. Ne bih uspio više od dva kruga s tim bolidom. Ruke bi mi se učvrstile, prsti... Ne bih više mogao držati volan nakon dva kruga, siguran sam. Da ne govorim o vratu koji mi pada između nogu kada kočim, jer ne bih mogao držati glavu gore! Sile kočenja, izazov i razvoj koji vam je potreban na svim vašim specifičnim mišićima, mišićima vaših ruku... Dakle, fizički, nema šanse', priznao je Rosberg.

  • +13
Formula 1, VN Katara, 2021. Izvor: Profimedia / Autor: FLORENT GOODEN / AFP / Profimedia

Vozači pri kočenju ili u zavojima tijekom utrke trpe veliki pritisak što njihova tijela čine pet puta ‘težima’ nego što bi inače bila. Potrebne su im nevjerojatno jake noge, tijelo i mišići vrata da izdrže takve ekstremne sile.

Rosberg je svoje priliku propustio kada je otišao…