LEGENDARNI MULJATOR

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

25.04.2024 u 13:03

Bionic
Reading

U 75. godini života nakon kratke bolesti preminuo je Velibor Džarovski, nogometni i estradni menadžer poznat po namještanju utakmica u bivšoj Jugoslaviji. Sam se hvalio time da je namjestio preko 80 utakmica, 30 glazbenih festivala i izbora za miss u bivšoj državi

Džarovski je počeo kao nogometaš ekipe Ovčepole, a najveći dio karijere proveo je kao glazbeni menadžer koji je organizirao koncerte, između ostalih, Zdravka Čolića, Bijelog dugmeta i Tereze Kesovije u Makedoniji. Ipak, daleko poznatiji segment karijere bilo mu je posredovanje pri namještanju utakmica.

Prema vlastitom priznanju, prva utakmica koju je namjestio bila je ona između Jugokokte i Tikveša, za što je platio igračima tadašnjih 500.000 dinara. Najapsurdnija utakmica koju je namjestio jest ona ekipa iz sela Leskovec i Velgošti na jugu Makedonije, koja je završena rezultatom 134:0. Legenda kaže da je i Josip Broz Tito imao razumijevanja za njegove namještaljke, ustvrdivši da on to 'radi na sladak način'.

Ipak, najpoznatija namještaljka koja se pripisuje Džarovskom dogodila se u zadnjem kolu prvenstva Jugoslavije 1986. Beogradski Partizan tada se borio za titulu s gradskim rivalom Crvenom zvezdom, a postao je prvak zahvaljujući boljoj gol razlici.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Happy TV

U posljednjem kolu sastali su se sarajevski i beogradski klubovi. Zvezda je slavila 0:4 na Koševu protiv Sarajeva dok je Partizan na svom terenu savladao Željezničar 4:0 te tako zadržao bolju gol razliku i postao prvak. U istom kolu zagrebački Dinamo je u Novom Sadu savladao Vojvodinu 7:1, Hajduk je odigrao 5:3 protiv Dinama iz Vinkovaca, a Sutjeska i Budućnost odigrali su 5:5.

Nikad nije imao dlake na jeziku i rado je pričao medijima o tome kako namješta utakmice, pa je jednom prilikom rekao: 'U svakom klubu postoji netko tko je slab, igrač koji je u kockarskim dugovima, treba novac za djevojku i tako dalje. Obično sam ciljao lijevog beka, stopera ili golmana. On mora samo učiniti jednu stvar - kao pustiti loptu da ide u gol ili loše namjestiti ofsajd-zamku. Ali to mora napraviti na način da javnost ništa ne primijeti. Ne smije dobiti crveni karton ili skriviti jedanaesterac', rekao je.

Potkraj života njegova je bogata karijera završila i na kazališnim daskama, a u Hrvatskoj je bio najpoznatiji po optužbama na račun Zdravka Mamića, rekavši da namješta utakmice manje vješto od njega. 'Zapamtite, gdje ima Srba i Hrvata, ima najviše namještaljki. I ja sam radio i dogovarao se s Hrvatima, a tako ću i ubuduće', jedna je od njegovih mitskih rečenica.