PODIJELIO SVIJET

Kronologija sudnjeg dana za Novaka Đokovića: Od sudske presude preko uličnih prosvjeda do javljanja s terena i naglog prekida presice

Bionic
Reading

Oči svijeta uprte su u Australiju. Ostaje li Novak Đoković u Melbourneu ili se vraća u Srbiju? Srpski tenisač dobio je bitku na sudu, ali još nije gotovo

  • Presica je naglo prekinuta. Jedna strana novinarka pitala je o tome što se dogodilo 16. prosinca, kad je Đoković saznao da je pozitivan, kao što se navodi u njegovoj obrani, a mediji su ovih dana podastrli brojne dokaze da je nakon tog PCR testa hodao bez ikakvih mjera zaštite... Srđan Đoković je na to promrmljao 'neka pitaju suca', a onda je riječ uzeo Đorđe Đoković: 'Presica je završena', rekao je Novakov brat.
  • Otac Srđan rekao je nekoliko riječi: 'Hvala svim ljudima širom svijeta na potpori Novaku i njegovoj obitelji. Hvala svima koji se zalažu za slobodu mišljenja, govora. Nije se dao baciti na koljena, niti će se ikada baciti na koljena. Razne stvari su se događale ovih dana. On je jedna mentalna gromada, jedan fantastični mladi čovjek, koji je sa svima dobar, netko tko uvijek pokušava pomoći, nikako odmoći. Ali to što je iz male siromašne zemlje nije se svidjelo nekim moćnicima.'

>> Reakcije obitelji; majku Novaka Đokovića svladale emocije, a javio se i prvi igrač svijeta porukom koja će na noge dignuti sve teniske fanove

  • Javio se i sam Novak Đoković: 'Zadovoljan sam i zahvalan što mi je sudac poništio ukidanje vize. Unatoč svemu što se dogodilo, želim ostati i pokušati se natjecati na Australian Openu. Ostajem fokusiran na to. Doletio sam ovdje igrati na jednom od najvažnijih događaja koje imamo i to pred nevjerojatnim navijačima.'
  • Nekoliko rečenica rekla je majka Dijana: 'Mi smo ovdje došli proslaviti pobjedu našeg sina, našeg Novaka. Dečka koji je svoju obitelj naučio da ne trpi nepravdu. On ništa nije kriv, on ništa nije učinio što se kosi s njihovim zakonima, a doživio je torturu. Ova situacija za nas je izuzetno teška. Najteže nam je bilo kada je došlo do prekida veze, kada nije imao telefon kod sebe. Nismo znali što mu se događa, je li dobro, je li sit, je li zdrav... To su neke stvari koje ja kao majka ne mogu tek tako prebroditi. Sve majke će me shvatiti. Ovo je najveća pobjeda u Novakovoj karijeri, veća od bilo kojeg Grand Slama.'
  • Javnosti se obratio brat Đorđe Đoković: 'Zahvalio bih pravnom sistemu Australije i sucu Kellyju koji je vodio slučaj prilično neutralno. Ovo suđenje koje je trajalo više od sedam sati gledao je cijeli svijet. Novak je na slobodi! Maloprije je trenirao na teniskom terenu. On je otišao osvojiti još jedan Australian Open! On je otišao u Australiju igrati tenis. Otišao je s najboljim mogućim namjerama, dao je svu moguću dokumentaciju koju je mogao, na kraju i dobio medicinsko izuzeće. Epilog smo danas saznali. Novak je sportaš, on se bavi tenisom, najbolji je tenisač svih vremena.'
  • Od 14 sati javnosti bi se trebao obratiti Srđan Đoković, a nagađa se da bi se mogao uključiti i sam Novak.
  • Australski ministar imigracija ima diskrecijsko pravo Đokoviću, i bilo kome drugome, zabraniti ulazak u zemlju.

'Nakon današnje odluke saveznog suda temeljene na proceduralnim razlozima, ostaje na diskrecijskom pravu ministra Hawkea da razmotri ukidanje vize Novaku Đokoviću na temelju članka 133C Zakona o imigraciji', rekao je glasnogovornik.

To je prvi komentar resornog ministarstva na nastalu situaciju.

'Ministar trenutno razmatra to pitanje i proces ostaje otvoren', kazao je glasnogovornik.

  • U 13 sati Novak Đoković bi se trebao obratiti javnosti.
  • Kako pišu australski mediji, ministar je odustao od deportacije poslije odluke suda. Ipak, postoji šansa da se to dogodi sljedećih dana. Đoković će danas biti slobodan čovjek, ali ministar i dalje ima pravo donijeti odluku o deportaciji.
  • Novak je ušao u crni Audi sa zatamnjenim staklima te prošao kroz masu navijača. Svi uzvikuju 'Nole, Nole'. Dogodio se i sukob navijača i policije.
  • +2
Policija vs. fanovi Novaka Đokovića Izvor: Profimedia / Autor: William WEST / AFP / Profimedia
  • Navijači Novaka Đokovića pjevaju, skandiraju i plešu, vjeruju da će sve završiti pozitivno za prvog igrača svijeta.
  • Dok se očekuje konačna odluka ministra, pred 'hotelom' je sve više policije, ali i Đokovićevih pristaša. Sve bi navodno trebalo biti gotovo do 11.15 po našem vremenu, što je krajnji rok za odluku. Srpski tenisač nije uhićen.
  • Kako javljaju neki izvori iz Australije, najbolji svjetski tenisač bit će deportiran.

'Neprospavane noći za cijelu obitelj. Prolazimo kroz jako teške trenutke, Novak je pokazao koliko je uporan i koliko vjeruje u svoje ideale i da je veliki čovjek i izborio se ne samo za sebe, već za cijeli svijet. S druge strane imamo sistem u Australiji koji je donio odluku u korist svim činjenicama i nije postojao razlog za nekom drugom odlukom, a sad dobivamo informacije da je očigledno ministar unutrašnjih poslova iznad suda', rekao je brat Đorđe Đoković za TV Prva te dodao:

'Definitivno je sve ovo politika, a posljednja je informacija da ga hoće zatvoriti. Novak je trenutno s odvjetnicima u prostorijama gdje je bilo suđenje i razmišlja o opcijama. Ovo je bio veliki poraz za australske vlasti, koje sve ovo teško podnose.'

  • Prema Srđanu Đokoviću, ocu tenisača, njegov sin je uhićen, cirkus ide dalje. Srpski mediji pišu da bi mogla uslijediti deportacija.
  • Uslijedile su reakcije iz svijeta tenisa, Ivo Karlović poručio je 'Idemo Nole', a oglasio se i Đokovićev kritičar Rafael Nadal: 'Sa sportske strane više bih volio da nije ovdje, ali sud je svoje rekao i nebitno je slažem li se ja ili ne s Đokovićem po pitanju nekih stvari. Poštujem odluku suda.'

>> Ivo Karlović imao je kratku i jasnu poruku za Đokovića, a oglasio se i veliki kritičar srpskog tenisača - Rafael Nadal

  • Sudac Anthony Kelly poništio je ukidanje vize i naredio da vlada plati sve troškove te da se pusti Đokovića. Ipak, saga nije gotova. Odvjetnici savezne vlade rekli su sudu da ministar za imigraciju zadržava pravo iskoristiti svoje osobne ovlasti da ponovno ukine Đokovićevu vizu.

>> Australski sudac zgrožen zbog tretmana Novaka Đokovića: Uznemiren sam, što je taj čovjek još trebao učiniti?

  • Vladin savjetnik Christopher Tran obavijestio je sud da će ministar za imigraciju, državljanstvo, migrantske usluge i multikulturalna pitanja - a ne ministar koji je prvotno ukinuo vizu - sada razmotriti hoće li iskoristiti osobne ovlasti za ukidanje Đokovićeve vize.
  • Đokovićevi odvjetnici potvrdili su da se tenisač nalazi s njima u zgradi suda, piše Guardian. Saslušanje je nastavljeno nakon još jedne pauze u nizu.
  • Ulozi za Đokovića su visoki. Poništi li mu se viza, neće se moći vratiti u Australiju iduće tri godine. Rok za deportaciju je pomaknut na 10 sati.
  • Kako je najavljeno u ponedjeljak ujutro, izlaganje Đokovićevih advokata trajat će dva sata, zatim će slijediti stanka, a presuda o tome može li ući u Australiju mogla bi biti donesena ujutro oko 7 sati po srednjoeuropskom vremenu, premda britanska agencija BBC piše da nema jamstva da će biti donesena u ponedjeljak. >>> Cijeli tekst
  • +3
Đoković - saslušanje Izvor: Profimedia / Autor: Richard Milnes / Shutterstock Editorial / Profimedia
  • U 1.54 ponovno je nestao videoprijenos.
  • Važan detalj saslušanja. Sudac Anthony Kelly obratio se Đokovićevim odvjetnicima riječima:

    'Iz vašeg izlaganja proizlazi da je osoba (op.a., Đoković) napravila sve što je trebala i predala sve dokaze koji su zatraženi. Viza mu je poništena iako su profesor i vrhunski liječnik rekli da treba dobiti medicinsko izuzeće. Što je gospodin Đoković još mogao napraviti', upitao je znakovito sudac Kelly.

    Proradio je videoprijenos. Evo i LINKA... Ako ne uspijete iz prve, vratite se na glavnu stranicu suda OVDJE.

  • Odvjetnici Novaka Đokovića imaju još dva sata i 45 minuta za izlaganje obrane srpskog tenisača, objavio je Mondo.rs u 1.30 sati. Tada će početi višesatna pauza, nakon koje će nastupiti zastupnici australske vlade.
  • Đokovićevi odvjetnici Nick Wood i Paul Holdenson pojašnjavaju situaciju oko medicinskog izuzeća. Wood je u jednom trenutku rekao da službenici nisu poštivali proceduru te je, navodi Blic, optužio australsku vladu za potpun nedostatak dokaza.
  • U nedostatku videoprijenosa pokušajte s ovim audiolinkom, iako je i ovdje prebukiranost realan problem.
  • Suđenje je počelo s kašnjenjem od sat vremena i neriješenim tehničkim problemom. Naime zbog velikog zanimanja javnosti srušio se live stream pa je nakon neuspješnog pokušaja otklanjanja kvara saslušanje započelo bez prijenosa uživo.
  • Prije suđenja Đokovićev odvjetnik Goran Draganić za RTS je rekao da će istaknuti četiri najvažnija detalja žalbe. 'Prvi trenutak je studeni, kada je dobio australsku vizu. Dana 30. prosinca dobio je medicinsko izuzeće, potvrdu koju je izdao Teniski savez Australije (Tennis Australia). Tu potvrdu izdaju dvije neovisne liječničke komisije. Jednu je izdao Teniski savez Australije, a drugu vlada Viktorije. Mogao bi putovati s tim drugim. Zatim dolazi sljedeća činjenica. Dva dana kasnije, 1. siječnja 2022., dobio je potvrdu MUP-a da može otputovati u Australiju. Riječ je o tri važne pravne točke koje će istaknuti tijekom izlaganja žalbenog postupka. Siguran sam da će tijekom svega ovoga iskoristiti ozbiljne proceduralne pogreške', naglasio je Draganić za RTS.
  • Početak ročišta zakazanog za ponoć kasni, a kao razlog navode se tehnički problemi. Zbog pandemijskih mjera tenisač će s odvjetnicima biti u jednoj, a sudac u drugoj sobi. Komunikacija će ići preko videolinka.

RANIJE

Najbolji tenisač svijeta, Srbin Novak Đoković uskoro izlazi pred sud u Melbourneu, a cijeli će postupak i objava sudske odluke biti dostupni u svim krajevima svijeta putem linka.

Podsjetimo, Đokoviću je odobreno medicinsko izuzeće, no pri slijetanju u Melbourne zabranjen mu je ulazak te je odveden u imigrantski pritvorski centar. U srijedu su dužnosnici australskih graničnih snaga (ABF) rekli da igrač 'nije uspio pružiti odgovarajuće dokaze' u zračnoj luci Melbourne jer prethodna infekcija nije bila valjan razlog za ulazak u zemlju bez cijepljenja.

U sudskim dokumentima, objavljenima u subotu, Đokovićevi odvjetnici rekli su da mu je odobrena privremena viza za ulazak u zemlju i da mu je Tennis Australia dao 'medicinsko izuzeće od cijepljenja protiv covida' zbog nedavne infekcije.

Australski mediji bavili su se onim što slijedi, pa su tako otkrili da postoje četiri opcije po okončanju sudskog procesa:

  • prva je da Đoković dobije slučaj, ostane u Australiji i nastupi na Australian Openu
  • druga je da izgubi na sudu i napusti Australiju
  • treća je da sudac zatraži dodatno razmatranje slučaja i da Đoković dobije specijalnu dozvolu za sudjelovanje na Australian Openu dok se slučaj ne riješi
  • četvrta opcija je da sudac zatraži dodatno razmatranje slučaja te da Đoković ne dobije specijalnu dozvolu za nastup.

Početak ročišta je u 10 sati po lokalnom, odnosno u ponoć s nedjelje na ponedjeljak po srednjoeuropskom vremenu.