čeka se odluka

Na australskom sudu traje saslušanje o Đokovićevoj vizi; u središtu slučaja postupci graničnih službenika

10.01.2022 u 05:51

Bionic
Reading

Na australskom Federalnom sudu u ponedjeljak je počelo ročište o žalbi srpskog tenisača Novaka Đokovića na zabranu ulaska u Australiju, zbog čega, ako sud potvrdi odluku vlasti, ne bi mogao nastupiti na teniskom turniru Australian Open

Zbog tehničkih poteškoća, početak saslušanja kasnio je oko pola sata, pa je započelo oko 0,40 sati po srednjoeuropskom vremenu, a procjenjuje se da će saslušanje trajati satima.

Kako je najavljeno, izlaganje Đokovićevih advokata trajat će dva sata, zatim će slijediti stanka, a presuda o tome može li Đoković ući u Australiju mogla bi biti donijeta ujutro oko 7 sati po srednjeuropskom vremenu, premda britanska agencija BBC piše da nema jamstva da će odluka biti donijeta u ponedjeljak.

Od kada je prošloga tjedna sletio u Australiju, najbolji tenisač svijeta je u pritvoru s imigrantima u hotelu u Melbourneu, jer mu je odbijena viza za ulazak u Australiju.

Podnio je žalbu na tu odluku i sud odlučuje o tome hoće li mu ipak biti odobrena viza za ulazak u Australiju ili će biti deportiran.

U središtu današnjeg slučaja, piše BBC, bit će postupci graničnih službenika po kojima je ukinuta Đokovićeva viza.

  • +23
Skup podrške Novaku Đokoviću u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/ATAImages

Australske granične snage (ABF) ukinule su Đokovićevu vizu u zračnoj luci po nacionalnim zakonima, koji omogućuju vlastima da otkažu nečiju vizu ako ta osoba predstavlja rizik za zdravlje i sigurnost australske zajednice.

ABF je odlučio da Đoković, budući da nije cijepljen, predstavlja takvu prijetnju.

Međutim, Đokovićevi odvjetnici tvrde da on predstavlja minimalan rizik, s obzirom da je već imao covid, čime je smanjio rizik od ponovne zaraze i prenošenja na druge.

Australija je već zahvaćena valom omikrona i bilježi preko 90.000 slučajeva dnevno. Đokovićev ulazak gotovo da ne čini nikakvu razliku, istaknuli su njegovi odvjetnici u sudskim dokumentima.

Ako sud potvrdi odluku vlasti, Đoković neće moći nastupiti na Australian Openu i tako će mu biti onemogućeno da po 10. put osvoji taj turnir.