SPORT SPORTAŠIMA

U kakvom to svijetu živimo? Doživotno suspendiran zbog rukovanja sa suparnikom

30.08.2023 u 13:07

Bionic
Reading

Iranske su vlasti suspendirale iranskog dizača utega nakon što se rukovao s izraelskim sportašem tijekom natjecanja u Poljskoj.

"Savez za dizanje utega doživotno zabranjuje Mostafi Rajaiju pristup svim sportskim objektima u zemlji i otpušta šefa izaslanstva za natjecanje Hamida Salehinija", navodi se u priopćenju vlasti koje je prenijela agencija Irna.

Veteran Mostafa Rajai rukovao se s izraelskim dizačem utega Maksimom Sveriskim u subotu nakon što su obojica stajala na postolju u natjecanju na Worldmasters turniru u Wieliczki u Poljskoj.

Islamska Republika Iran ne priznaje židovsku državu i zabranjuje bilo kakve kontakte između iranskih i izraelskih sportaša.

Godine 2021. iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei pozvao je sportaše da se "ne rukuju ni s jednim predstavnikom (izraelskog) kriminalnog režima".

Godinama su iranski sportaši uspijevali izbjeći susret s Izraelcima na natjecanju diskvalificiranjem ili pružanjem liječničkih potvrda koje potvrđuju njihovu nesposobnost.

Mlado šahovsko čudo Alireza Firouzja napustio je Iran nakon što mu je savez zabranio nastup na Svjetskom prvenstvu 2019. iz straha da će se tamo sučeliti s izraelskim igračem. Naturalizirani Francuz, sada predstavlja ovu zemlju na međunarodnim natjecanjima.