SKANDAL DO SKANDALA

Postupak protiv 'uglednika' koji ljubi nogometašice u usta i hvata se za međunožje

24.08.2023 u 19:15

Bionic
Reading

Fifa je pokrenula disciplinski postupak protiv predsjednika Španjolskog nogometnog saveza Luisa Rubialesa zbog ponašanja u nedjeljnom finalu Svjetskog prvenstva za žene.

Fifa je pokrenula disciplinski postupak protiv predsjednika Španjolskog nogometnog saveza Luisa Rubialesa zbog ponašanja u nedjeljnom finalu Svjetskog prvenstva za žene. Rubiales je poljubio napadačicu Jenni Hermoso u usta nakon što je Španjolska pobijedila Englesku 1-0 i osvojila naslov svjetskog prvaka.

Kako javlja BBC dok je slavio pobjedu nakon označenog kraja utakmice uhvatio se za međunožje. Fifa će ispitati predstavljaju li te radnje kršenje članka 13 disciplinskog kodeksa, koji se tiču uvredljivog ponašanja i fair playa.

'Fifa ponavlja svoju nepokolebljivu predanost poštovanju integriteta svih pojedinaca i oštro osuđuje svako suprotno ponašanje', stoji u priopćenju.

Prema disciplinskom kodeksu, dužnosnici su među onima koji moraju "poštivati ​​načela poštene igre i lojalnosti".

Svatko tko "krši temeljna pravila pristojnog ponašanja", "na bilo koji način vrijeđa fizičku ili pravnu osobu, osobito uvredljivim gestama, znakovima ili jezikom" ili se "ponaša se na način koji šteti sportu" te dovodi nogomet i Fife na loš glas" može biti kažnjen.

Rubialesovo slavlje nakon posljednjeg zvižduka bilo je u VIP prostoru Stadium Australia, dok je stajao u blizini španjolske kraljice Letizije i njezine 16-godišnje kćeri. Zatim je poljubio Hermoso u usta nakon što joj je na postolju uručena njezina pobjednička medalja.

Rubiales se u ponedjeljak ispričao zbog poljupca, ali je španjolski premijer Pedro Sanchez rekao da to "nije dovoljno", a druga zamjenica premijera Yolanda Diaz pridružila se onima koji su ga pozvali da podnese ostavku.

Futpro, sindikat koji predstavlja Hermoso, rekao je da incident ne bi trebao proći nekažnjeno, a 33-godišnjakinja je poručila kako će sindikat u ovom slučaju njene interese braniti sindikat.

Igračica je isprva na Instagramu rekla da joj se "ne sviđaju" Rubialesovi postupci, ali izjava objavljena kasnije u njezino ime ga je branila.

Španjolski nogometni savez (RFEF) sazvao je izvanrednu glavnu skupštinu koja će se održati u petak "po hitnom postupku".