VRUĆA KATALONIJA

Uhićeni pa pušteni. Cestu na La Vuelti planirali zaliti s 400 litara ulja?

29.08.2023 u 15:25

Bionic
Reading

Zagovornici neovisnosti Katalonije, autonomne pokrajine na sjeveroistoku Španjolske, vjerojatno su namjeravali prekinuti biciklističku utrku "Vuelta a Espana" polijevanjem dijela staze s 400 litara ulja kako bi ukazali na svoje zahtjeve, izvijestila je španjolska policija.

Policija je u subotu privela četiri osobe nakon što je među raslinjem uz cestu gdje su trebali voziti biciklisti otkrila dva bidona s po 200 litara ulja, sličnog motornom ulju za automobile. Policija vjeruje da su u tamošnjem području, nedaleko grada Lleide, namjeravali izliti ulje i tako onemogućiti utrku prije početka njene etape u Kataloniji.

"Vuelta a Espana" ili skraćeno "La Vuelta" međunarodna je utrka koja se tijekom tri tjedna od kolovoza do rujna vozi preko Španjolske. Biciklizam je popularan sport u toj zemlji.

Sutkinja u Lleidi je odredila uvjetnu slobodu za četiri privedene osobe ali im je odredila da se ne smiju približavati na manje od 500 metara stazi kojom ovih dana u Kataloniji prolaze biciklisti, izvijestio je u ponedjeljak Visoki sud pravde Katalonije. Osobe su i dalje pod istragom zbog sumnje na ugrožavanje sigurnosti na stazi, udruživanje u kriminalnu organizaciju, narušavanja javnog reda i mira te onečišćenje okoliša.

Skupina njihovih pristaša okupila se ispred suda gdje je tražila njihovo puštanje na slobodu.

Katalonija, gdje živi 7,5 milijuna stanovnika, ima svoju vladu, parlament i policiju a dio stanovnika traži punu samostalnost.

U Španjolskoj trenutno dvije najveće stranke pokušavaju formirati vladu nakon prošlomjesečnih neizvjesnih parlamentarnih izbora, a sedam katalonskih zastupnika koji traže referendum o neovisnosti mogli bi biti prevaga.