'NISMO RASISTI'

Torcida ušla u pravnu bitku s UEFA-om

10.07.2009 u 11:10

Bionic
Reading

Navijači splitskog kluba zainatili su se i upustili u pravnu bitku s UEFA-om: nakon što je nogometna organizacija presudila da je transparent s natpisom 'White boys' i južnjačkom zastavom rasističko obilježje, iz Splita su uzvratili dugačkim pismom u kojem tvrde: 'Nismo rasisti!'

'Ne zastupamo ni rasističku ni neonacističku ideologiju, svaki put smo javno i bezrezervno osudili takve ispade i ne možemo prihvatiti da se naš rad i ljubav prema Hajduku tumače kao zagovaranje diskriminacije prema bilo kome, pa tako i crncima i Židovima' – stoji u Torcidinom pismu. UEFA-inu organizaciju za borbu protiv diskriminacije upozorili su da je zabrana južnjačke zastave izdana na temelju krivih informacija, ili točnih podataka koji su pogrešno protumačeni.

Natpis 'White boys', naime, na Poljudu se viđa od ožujka 1986. i utakmice s nizozemskim Waregemom u četvrtfinalu Kupa UEFA, a Torcida je europskim činovnicima poslala i fotografije koje dokazuju da kod njegova nastanka nije bilo ni primisli na rasizam.

'Transparent je inspiriran bijelom bojom dresa našeg kluba i južnjačkim dišpetom koji nas kao navijače s juga Hrvatske krasi. Uvijek se pojavljivao u internacionalnom i multikulturalnom kontekstu, na primjer sa zastavama Brazila i drugih država', upozoravaju splitski navijači, koji su očito odlučili pravdu tjerati do kraja.

Torcida se u svome pismu potpuno jasno odredila prema rasizmu i šovinizmu: upozorava da je čak i njezin osnivač Vjenceslav Žuvela bio višestruko odlikovani sudionik antifašističke borbe, da je Hajduk jedini klub koji je se pridružio pokretu otpora i postao službena momčad savezničke vojske te da su u njemu igrali sportaši svih nacija i rasa koji su se u Splitu osjećali kao kod kuće. I sami se, kažu, protiv diskriminacije bore organiziranjem niza humanitarnih akcija, masovno su sudjelovali u borbi za slobodu Hrvatske, a ispade pojedinaca promptno su osudili.

Splitski navijači priznali su svoju grešku uz skandal oko majica s natpisom 'Hajduk Jugend', koje su odmah povukli iz prodaje, no UEFA-u upozoravaju na poznavanje nekih elementarnih činjenica. U njezinoj presudi, naime, majice s malim glagoljičnim slovom 'h' protumačene su kao simbol Hitlerove mladeži, pa su iz Splita UEFA-i poslali sve podatke o starohrvatskom pismu.

Borba za stari Torcidin transparent malo-pomalo tako se izrodila u dokazivanje 'ispravnosti' cijele navijačke grupe: Splićani ne žele da ih se etiketira kao rasiste, pa makar se s UEFA-om dopisivali beskonačno. Argumenata, čini se, imaju prilično mnogo.

Cijelo pismo navijača pročitajte na www.torcida.hr