NA VRHU BUNDESLIGE

Top 5 razloga uspjeha dortmundske Borussije

02.05.2011 u 13:17

Bionic
Reading

Momčad Borussije iz Dortmunda uspjela je ostvariti nemoguće - osvojiti naslov jedne od najtežih europskih liga bez desetaka milijuna eura uloženih u jačanje igračkog kadra. Umjesto toga, izgrađena je ekipa od igrača većinom u ranim dvadesetima, koje vodi sjajni mladi trener Jürgen Klopp

Uspjehu dortmundske Borussije nema nikakve zamjerke - osim najvećeg bodovnog konta, pokazala je uvjerljivo najbolji i najljepši nogomet od svih ekipa Bundeslige i time još jednom pokazala da je iskustvo možda i najprecjenjeniji element današnjeg nogometa. No uspjeh nije došao brzo. Ekipa se godinama gradila, a sada slavljeni trener bio je prošlih sezona na meti medijskih kritika. Ovo je pet razloga za koje smatramo da su bili odlučujući za osvajanje naslova...

5. Pad konkurencije
Koliko god ekipa iz Dortmunda zaslužuje sve čestitke i potpuno opravdano osvaja naslov, mora se priznati da joj konkurencija nije to naročito otežala. Tu grupu predvodi Bayern, ali i druge, po igračkom kadru, kvalitetne ekipe poput Werdera, Schalkea, Wolfsburga, Stuttgarta i djelomično HSV-a. Svi su oni podbacili ove sezone i nerijetko je Borussia upravo u dvobojima protiv tih ekipa dolazila do laganog troboda. Koji je razlog tome, teško je reći. Vjerojatno se radi o spoju nespremnosti igrača nakon Svjetskog prvenstva, uz loše odluke tijekom prijelaznog roka (primjerice, Werder) ili loš odabir trenera (kao kod Wolfsburga). Sve u svemu, njihov je pad bio naročit u prvom dijelu sezone, kada je ekipa iz Dortmunda nagomilala odlučujuću bodovnu razliku koju je do kraja prvenstva samo održavala.

4. Ljetni prijelazni rok
Potrošivši za njemačke prilike malih šest milijuna eura, momčad se značajno pojačala igračima poput Kagawe (koji je, nažalost, zbog ozljede propustio drugi dio sezone), Piszczeka i Lewandowskog, od kojih je svaki značajno pridonio ovogodišnjem uspjehu. Ovogodišnji prijelazni rok samo je nastavak priče o uspješnim pojačanjima kojima Borussia već godinama polako gradi šampionsku momčad. Tako su prvotimci Bender, Barrios, Großkreutz i Hummels svi redom prošlogodišnje pridošlice, čija je današnja cijena do nekoliko puta veća od one isplaćene za njih. Borussijin tim očito ima sjajan skauting zbog kojeg uspijeva dovesti velik broj mladih i kvalitetnih igrača za relativno zanemarive iznose. To samo dokazuje da sustavan rad i dobre procjene mogu donekle nadomjestiti velik budžet.

3. Momčadska disciplina i kohezija
Nijednom ove sezone nijedan igrač nije napravio kakvu nepodopštinu zbog koje bi završio u njemačkom tabloidu ili televizijskim vijestima. Jedino čime su se igrači isticali bile su sjajne partije koje su pružali na terenu, a druge rubrike su punili igrači, treneri i uprave drugih klubova, pa stoga i ne čude nadimci kao što je FC Hollywood, kako novinari ponekad nazivaju Bayern. Iako trener Klopp za sebe ne tvrdi da je jedan od trenera-tirana, kakvi često stavljaju disciplinu na prvo mjesto, ipak je uspio izgraditi nevjerojatno discipliniranu momčad u kojoj igrači rade jedni za druge i nitko ne stavlja vlastiti ego ispred timskog uspjeha. Takav je pristup, u kombinaciji s besprijekornom fizičkom spremom, omogućavao ekipi da krene u višu brzinu u završnim fazama mnogih utakmica.

2. Izgrađen kostur ekipe
Iako je česta rotacija igrača bila jedan od modela kojima je trener Klopp sačuvao visoku razinu fizičke spreme, kostur ekipe se rijetko mijenjao. Poznato je da stabilnost ekipe često ovisi o njezinim ključnim igračima, pa je tako za svaki dio terena postojao igrač koji je garantirao funkcioniranje te linije; u obrani Subotić, u veznom redu Sahin, a u napadu Barrios. Tu je bio prisutan i faktor sreće, jer nijedan od tih igrača nije bio teže ozlijeđen tijekom sezone, ako se ne uzme u obzir Sahinova ozljeda iz pretprošlog kola. No ni u kojem slučaju se ne može reći da je Borussia išta napravila na račun sreće. Sasvim suprotno, ekipa je to koja je ove sezone najviše puta pogodila okvir gola te protiv koje su protivnički vratari često odigrali utakmicu sezone.

1. Dugoročni plan i program
Nakon što je klub početkom 2005. došao na rub bankrota, dogodile su se značajne promjene u upravljačkoj strukturi, a prvi je operativac postao Hans-Joachim Watzke. Bila je to prava odluka jer je upravo on čovjek koji stoji iza većine ispravnih poteza koji su doveli do ovogodišnjeg naslova. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja s raznim trenerima (Maarwijk, Röber, Doll), klub je odlučio zaposliti mladog Jürgena Kloppa, trenera poznatog po intenzitetu koji donosi na utakmice i treninge. Iako nije polučio trenutačni uspjeh, uprava je stala iza trenera i to se očito isplatilo. Trenutačna blistava situacija jasan je odraz sjajne klupske organizacije koja počinje od uprave, preko Watzkea i Kloppa, pa sve do igrača. Unutar takvog okruženja, igračima je lako brinuti se za ono najvažnije - vlastitu igru.