je li moguće?

Teške optužbe: Red Bull najprljavijim mogućim trikom 'ukrao' pobjedu u Kini?

21.04.2018 u 09:24

Bionic
Reading

U Njemačkoj optužuju Red Bull da je namjernim sudarom svojih juniora izazvao izlazak sigurnosnog automobila koji je omogućio Danielu Ricciardu da pobijedi na Velikoj nagradi Kine...

Teorija urote nikad ne nedostaje u Formuli 1, a posljednju takvu izložio je dnevnik Berliner Kurier koji optužuje Red Bull da je na ilegalan način režirao svoju pobjedu na utrci u Šangaju prošlog vikenda.

  • +17
Formula 1, VN Kine Izvor: Pixsell / Autor: XPB/Press Association/PIXSELL

Podsjetimo, Max Verstappen i Daniel Ricciardo držali su četvrto i šesto mjesto, bez pravih izgleda za napredak u završnici utrke, osim u slučaju izlaska na stazu sigurnosnog automobila koji može promijeniti poredak naglavačke, što se na Velikoj nagradi Kine i dogodilo.

No, do 'safety car' perioda je došlo zahvaljujući sudaru Brendona Hartleyja i Pierrea Gaslyja koji voze za Toro Rosso, juniorsku momčad 'bikova', a Verstappen i Ricciardo zatim su munjevito reagirali i ušli u boks promijeniti gume te na mekanoj komponenti kasnije uništili suparnike.

Ako se dokaže da je sudar namjerno izazvan, Red Bullu naravno prijeti strašna kazna, poput Renaulta 2008. godine koji je Nelsinhu Piquetu naredio da se zabije u zid kako bi Fernanda Alonsa sigurnosni automobil pogurao na vrh poretka, a Flavio Briatore zbog toga je doživotno izbačen iz Formule 1.

No, ovakve teorije nisu rijetkost. Nakon utrke u Australiji neki su tvrdili da su u Haasu namjerno loše pričvrstili gumu na bolide Grosjeana i Magnussena te tako sigurnosnim automobilom pomogli Vettelu i Ferrariju da pobijedi, što je navodno bila zahvala Talijanima za brojne dijelove bolida koje su im prodali.

U svakom slučaju, za Formulu 1 odlično je što imamo iznenađujuće pobjednike na uvodnim utrkama i što Mercedes više suvereno ne dominira, a sve ostalo vjerojatno će se zaboraviti...