BOLEST JE BILA JAČA

Svijet sporta, a posebno Formule 1 i nogometa, zatečen viješću o smrti Dietricha Mateschitza; nedavno ga je spomenuo i Nino Bule

23.10.2022 u 07:57

Bionic
Reading

U subotu je, u 79. godini, preminuo Dietrich Mateschitz, austrijski milijarder, u čijem je vlasništvu bio Red Bull, ali i brojni sportski klubovi, od nogometnih u Salzburgu i Leipzigu, do F1 momčadi.

Austrijski milijarder Dietrich Mateschitz, suosnivač austrijske tvrtke za energetska pića Red Bull, koji se potom odlučio investirati i u sport, preminuo je u 79. godini nakon borbe s teškom bolesti, javlja Deutsche Welle.

Helmut Marko iz Red Bull Racinga potvrdio je tu vijest na Velikoj nagradi SAD-a u Austinu.

Austrijanac rođen u Štajerskoj 1944. godine, osnovao je tvrtku za proizvodnju energetskih pića Red Bull i pomogao joj da izraste u lidera na svjetskom tržištu. Kako je tvrtka rasla, Mateschitzova marketinška strategija se promijenila, a Red Bull je počeo ulagati u sportske događaje.

>> S trenerske je klupe pisao Dinamovu povijest, a sada otvoreno govori o nekim Čačićevim potezima; dotakao se Lige prvaka te onoga što je ključno

Njegova najpoznatija pojedinačna investicija bila je kupnja tadašnjeg Jaguarove momčadi Formule 1 2004. godine.

Do 2010. godine Mateschitz je transformirao Red Bull Racing iz prosječne ekipe u momčad koja je osvajila prvenstvo, s mladim Nijemcem Sebastianom Vettelom za volanom. Ukupno su vozači Red Bull Racinga osvojili šest naslova svjetskih prvaka - četiri sa Sebastianom Vettelom, dva s Maxom Verstappenom.

Red Bull je također ulagao velika sredstva u druge ekstremne sportove, od kojih su mnogi bili trkaći, uključujući sve od kaskaderskih aviona do motocikala i bicikala.

Kako se tvrtka širila, tako je i Mateschitzovo ulaganje u sport postajalo još veće, pa je investirao i u nogomet, od klubova u Salzburgu, Leipzigu, New Yorku.

  • +4
Dietrich Mateschitz Izvor: Profimedia / Autor: FREDERIC LE FLOC H / AFP / Profimedia

U nedavnom razgovoru spomenuo ga je i Nino Bule, kada smo najavljivali utakmicu Dinama i austrisjkog prvaka, Salzburga, jer i on je nosio dres tog kluba 2005. godine.

Tijekom igračke karijere pola sezone branio je boje ovog austrijskog kluba, a koji je te 2005. godine bio daleko od sadašnjeg 'glamura'.

'Mislim da mogu reći da smo već tada bili avangarda (ha, ha). Jer imali smo teren s umjetnom travom na istom ovom stadionu na kojem se sada igra. No klub je bio daleko od ovog današnjeg, i po pitanju momčadi i po pitanju financija. U ono vrijeme za Salzburg smo igrali Goran Tomić, Damir Milinović i ja dok je na klupi bio Nikola Jurčević, a pomoćnik mu je bio Srećko Kurbaša. Evo, Kurbaša je i dandanas u klubu', prisjetio se tih dana Nino Bule u razgovoru za tportal, dodajući:

'Nisam bio dugo, tek šest, sedam mjeseci, ali sjećam se da sam u zadnjem kolu zabio dva gola za pobjedu protiv Bregenza (op.a., danas trećeligaša u kojem sjajno brani bivši Dinamov golman Kruno Bašić) i ostanak u prvoj ligi. Tada je klub bio na tim razinama, ali vrlo brzo kupio ga je Dietrich Mateschitz i uzeo 'metlu' te podigao klub. Malo-pomalo, na ovu najvišu europsku razinu.'

Mateschitz, koji je porijeklom bio Hrvat, je u trenutku smrti bio vlasnik 49 posto Red Bulla, a njegovo bogatstvo se procjenjivalo na oko 20.2 milijarde dolara te je prema Forbesu bio 71. najbogatija osoba na svijetu.