NINO BULE ZA TPORTAL

S trenerske je klupe pisao Dinamovu povijest, a sada otvoreno govori o nekim Čačićevim potezima; dotakao se Lige prvaka te onoga što je ključno

10.10.2022 u 10:28

Bionic
Reading

Pred Dinamom je utakmica 4. kola skupine E Lige prvaka, u kojoj će ovog utorka (21 sat, Arenasport, MAXtv) na maksimirskom stadionu gostovati RB Salzburg. Ova su dva suparnika igrala i prošlog tjedna, a tada su slavili Austrijanci 1:0. No Dinamo je u toj utakmici pokazao da zna i da se može nositi s dvostrukom skupljom momčadi iz Mozartova grada

S momčadi Salzburga bolje smo se upoznali prošlog tjedna, kada je Dinamo u sklopu 3. kola Lige prvaka gostovao kod austrijskog prvaka i izgubio 1:0. Ovog utorka u Zagrebu igraju isti suparnici, a u igri su tri boda. Važna, velika, jer jednima ili drugima otvaraju vrata tzv. europskog proljeća.

S obzirom na vrijednost jednih i drugih (op.a., Salzburg je procijenjen na 205 milijuna eura, a Dinamo na 95 milijuna), očekivalo se da će hrvatski prvak biti bez izgleda.

Ipak, na Red Bull Areni to i nije izgledalo tako, što nam potvrđuju riječi jednog od 27 hrvatskih nogometaša koji su nosili (ili još uvijek nose) dres kluba iz Salzburga. A to je Nino Bule, 46-godišnjak koji danas radi kao pomoćni trener te je dio svog staža proveo i na klupi zagrebačkog Dinama u mandatu Nenada Bjelice. I sudjelovao u epskom Dinamovom ulasku u tzv. europsko proljeće nakon skoro 50 godina čekanja.

Tijekom igračke karijere pola sezone branio je boje ovog austrijskog kluba, a koji je te 2005. godine bio daleko od sadašnjeg 'glamura'.

'Mislim da mogu reći da smo već tada bili avangarda (ha, ha). Jer imali smo teren s umjetnom travom na istom ovom stadionu na kojem se sada igra. No klub je bio daleko od ovog današnjeg, i po pitanju momčadi i po pitanju financija. U ono vrijeme za Salzburg smo igrali Goran Tomić, Damir Milinović i ja dok je na klupi bio Nikola Jurčević, a pomoćnik mu je bio Srećko Kurbaša. Evo, Kurbaša je i dandanas u klubu', prisjetio se tih dana Nino Bule u razgovoru za tportal, dodajući:

'Nisam bio dugo, tek šest, sedam mjeseci, ali sjećam se da sam u zadnjem kolu zabio dva gola za pobjedu protiv Bregenza (op.a., danas trećeligaša u kojem sjajno brani bivši Dinamov golman Kruno Bašić) i ostanak u prvoj ligi. Tada je klub bio na tim razinama, ali vrlo brzo kupio ga je Dietrich Mateschitz i uzeo 'metlu' te podigao klub. Malo-pomalo, na ovu najvišu europsku razinu.'

Nego, nakon prve utakmice bilo je dosta 'gunđanja' upućenog treneru Anti Čačiću da je (pre)kasno mijenjao i da je možda igrao previše defenzivno?

'Najbolji su mi ti generali nakon bitke. A prema svemu što sam vidio, ali i znao o protivniku, treneru Čačiću apsolutno dajem za pravo na izboru igrača i formaciji. Ono što bih eventualno drugačije tražio jest više agresije prema protivniku dok ima loptu. Moram priznati da Salzburg nije bio ništa specijalno, međutim, vjerujte mi, da nije dobar i da nema klasu, sigurno ne bi bio u Ligi prvaka. Baš kao i Dinamo.

Što se Dinama tiče, niti on nije bio bez grešaka, ali moj je dojam da su više igrači griješili pojedinačno nego kao momčad. Jednostavno, kada vidiš da ne možeš izlaziti protiv protivnika koji igra na presing, onda tražiš neka druga rješenja, a ne kroz pas igru.'

  • +32
RB Salzburg - Dinamo (3. kolo Lige prvaka) Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic

'Nogomet se igra na rezultat i zato se nije trebao težiti nekoj kombinatorici. No baš u tome vidim Dinamovu priliku u uzvratu, jer zadnjih 20-ak minuta Dinamo je bio puno bliži golu za izjednačenje nego Austrijanci za povećanje vodstva. Imao je Drmić veliku priliku, a onda je zabio i gol iz milimetarskog zaleđa.'

Dakle, unatoč porazu, možemo biti optimisti pred utakmicu u Zagrebu?

'Da. Iako nijedan poraz nije dobar, iz ovog se mogu izvući pouke. I primarno je da su Dinamovi igrači vidjeli da Salzburg nije nikakav space shuttle. Znam da sada svi govore o sustavima, ali te priče padaju u vodu čim lopta krene s centra. A put do pobjede treba tražiti na sve moguće načine, pa čak i kroz prekide, jer i oni su sastavni dio igre', zaključio je Nino Bule, a koji je donedavno s Bjelicom sjedio (i) na Osijekovoj klupi.