SLOVENCI OČAJNI

Sumrak košarke! FIBA je najveći krivac za sramotu i optužbe

05.09.2014 u 09:42

Bionic
Reading

U Sloveniji je tema dana Svjetsko košarkaško prvenstvo na kojem su njezini košarkaši izvukli deblji kraj. Izbornik Jure Zdovc i njegovi igrači ne skrivaju bijes i očaj

Pisali smo o tome što se sve događalo u skupini D i kako su Australci porazom od Angole izbjegli Amerikance sve do polufinala. Na kraju su ceh platili Slovenci koji su razočarani postupkom oceanijskog predstavnika iako su si i sami krivi.

Da su svladali Litvu i oni ne bi mogli na SAD do polufinala, ali nisu, jer su u zadnjoj četvrtini zabili samo dva koša. No oštre kritike iz slovenskog tabora usmjerene su ponajviše na Australce, a ne na svoju katastrofalnu igru u posljednjih deset minuta.

'Za mene je to katastrofa. U našoj skupini se u posljednja dva dana bave samo time tko će se kako križati u nokaut fazi. To nema nikakve veze sa sportom i takve stvari se ne bi smjele događati na jednom takvom velikom događaju. Jedino što je dobro u svemu je to što smo u svim utakmicama išli na pobjede i savjest nam je čista. Trebalo nam je malo sreće. Protiv Litve smo tri četvrtine igrali dobro, a zatim smo propustili mnogo prilika', rekao je izbornik Zdovc.

Njegove slomljene košarkaše očekuje osmina finala s Dominikanskom Republikom, a ako prođu, sigurno SAD.

I dok je Goran Dragić prozvao Australce da 'nemaju muda', suigrač Domen Lorbek sakupio je snage te se osvrnuo na utakmicu protiv Litve.

'Trideset minuta smo igrali dobro. Nažalost, u završnici smo promašili puno slobodnih bacanja i zicera. No trebamo biti ponosni na ono što smo dosad napravili. Prvenstvo još nije gotovo. Moramo se sabrati i odužiti se navijačima koji su nas podržavali sve ovo vrijeme', govorio je Lorbek.

Angola je iznenadila Australce i naljutila Slovence


Zanimljivo će biti vidjeti reakciju čelnika FIBA-e na ovakve događaje koji to zapravo sami zakuhali, jer su svojim smiješnim sustavom išli na ruke domaćinu prvenstva odnosno sraz Španjolske i SAD-a nikako se nije mogao dogoditi prije finala.

Naime, sve do finala križaju se posebno skupine A i B te C i D pa je tako moguće da se u polufinalu opet susretnu prva i druga momčad iz iste skupine.

Znači i da ste bili u skupini C sa SAD-om te osvojili drugo mjesto iza Amerikanaca niste ih mogli izbjeći skroz do finala, jer bi vas čekali u polufinalu. Teoretski u četvrtfinalnim dvobojima možemo gledati sve međusobne susrete reprezentacija koje su već igrale zajedno u skupini, a za to je kriva samo FIBA.