mandžo se vraća u hrvatsku?

Sprema se najsenzacionalniji transfer u povijesti HT Prve lige; Nenad Bjelica uz njegovu pomoć može srušiti Dinamo...

23.12.2020 u 06:28

Bionic
Reading

Već se neko vrijeme u domaćim nogometnim krugovima vrlo tiho i s velikim oprezom govori o mogućem megatransferu kojeg se sprema odraditi momčad Osijeka na čelu s mađarskim vlasnicima i trenerom Nenadom Bjelicom. Na prvu je ova informacija zvučala gotovo kao znanstvena fantastika, no sada je iz nekoliko izvora stigla potvrda da se ipak nešto 'opasno kuha'

Što biste rekli da vam je prije par mjeseci netko 'u povjerenju' kazao kako se Mario Mandžukić (34) sprema vratiti u hrvatski nogomet? Jasno, mislili biste da je taj netko totalno lud jer u Hrvatski Telekom Prvoj ligi jednostavno nema kluba koji bi mogao izdvojiti novac potreban za Mandžin dolazak, a potom je tu i pitanje isplativosti. Jer Mario Mandžukić može, recimo, pomoći Dinamu u europskim utakmicama, domaće bi prvenstvo teško moglo 'napaliti' napadača koji je u karijeri odavno prerastao hrvatsku nogometnu konkurenciju.

No, to je bilo prije par mjeseci, a od tada se ravnoteža snaga u domaćem nogometnu opasno poremetila. Jer Nenad Bjelica je krajem rujna preuzeo momčad Osijeka i najozbiljnije najavio napad na naslov prvaka. Bjelicu motivira želja za osvetom, Maksimir je napustio u nimalo idiličnom raspoloženju, a glavni krivac za njegov odlazak bio je sportski direktor i aktualni trener Dinama Zoran Mamić.

Realno, Nenad Bjelica je na dobrom putu da sruši Dinamo. Uz to što je u ruke dobio već u dobrom dijelu posloženu i selektiranu momčad, iza Osijeka financijski stoji izdašni mađarski kapital. Vlasnici Osijeka grade novi stadion i nogometni kamp, financijska konstrukcija tog projekta već je odavno zatvorena, a sad je na redu osnaživanje momčadi s kojom žele napasti naslov prvaka.

Bjelica će biti 'dirigent' tog projekta, doveden je u Osijek kao menadžer engleskog tipa, trener i sportski direktor u jednoj osobi, a tako je i započeo s 'popunjavanjem' momčadi. Kako u rujnu gotovo nitko nije vjerovao da bi Nenad Bjelica nakon uspjeha s Dinamom imao volje i želje preuzeti Osijek, tako sada gotovo nitko ne vjeruje da Mario Mandžukić ima volje i želje prihvatiti Bjeličin poziv i vratiti se u hrvatski nogomet.

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

No, gdje ima dima, ima i vatre. Jer iz više ozbiljnih izvora posljednjih dana stižu informacije kako Osijek ipak sprema najsenzacionalniji transfer u povijesti Hrvatski Telekom Prve lige! Da, dolazak Marija Mandžukića u Osijek nije samo 'priča za jedan dan'!

Treba biti realan i kazati kako je Mandžo bez kluba već šest mjeseci, slobodan je igrač bez odštete, ali su mu u međuvremenu neslavno propali svi mogući i nemogući transferi u Europi i izvan nje. Zato je spreman razmotriti sve ponude, a ona iz Osijeka bi - prema prvim informacijama - bila više nego primamljiva.

  • +3
NK Osijek - NK Šibenik, HT Prva liga, 2020/21. Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Jasno, Mandžo bi morao pristati na puno manji ugovor od onoga što je do sada tražio, u Osijeku su mu navodno odmah spremni ponuditi milijun i pol eura po sezoni, a to bi bio najveći ugovor nekog nogometaša u povijesti Hrvatski Telekom Prve lige. Od Mandže se očekuje da potpiše ugovor na dvije i pol sezone, do lipnja 2023. godine. Jasno, u Osijeku bi zaigrali i 'na emocije', Mario Mandžukić vratio bi se u Hrvatsku, u domovinu, u svoju Slavoniju iz koje je i krenuo u nogometni svijet.

Nenad Bjelica i Osijek bi s njim dobili toliko potrebno iskustvo i napadačku prevagu, nije tajna koliko Bjelica cijeni Mandžu, a baš bi on bio taj igrač s kojim bi trebao srušiti dominaciju Dinama. Možda ne odmah ove sezone - Dinamo i Osijek na kraju jesenskog dijela Hrvatski Telekom Prve lige imaju po 33 boda, ali Osijek ima dvije utakmice više - no već sljedeće bi se taj plan trebao početi najozbiljnije ostvarivati.

Nepotrebno je isticati što bi Mario Mandžukić značio za Osijek, ali i cijelu HT Prvu ligu i hrvatski nogomet! Kakva bi to senzacija bila! A Bjelica mora već ove zime pronaći napadača, njegov Osijek zabija gotovo dvostruko manje golova (24) od Dinama (40), treba mu taj 'killer' u napadu. Zato su ambiciozni mađarski vlasnici navodno već pripremili 'vreću novca' jer Bjelica ove zime - uz dovođenje Marija Mandžukića - u momčadi Osijeka želi zadržati i Argentinca Raula Miereza (23). A za otkup njegova ugovora trebat će platiti odštetu španjolskom Deportivo Alavesu koja iznosi 2,5 milijuna eura!

  • +5
Gorica - Osijek (15. kolo, HT Prva liga) Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Sva bi se ta ulaganja - nepotvrđena je informacija i tek okvirna procjena da bi u sljedeće dvije sezone mađarski investitori u izgradnju momčadi Osijeka trebali uložiti i više od 15 milijuna eura - vrlo brzo isplatila kad bi se plasirali u Ligu prvaka! S Marijem Mandžukićem u momčadi i pod vodstvom Nenada Bjelice taj plan uopće nije nemoguć. Dapače. Novi stadion, na njemu utakmice Liga prvaka, a Mandžo u dresu Osijeka... Plan koji jednostavno nema manu.

Na Maksimiru je navodno zbog svega ovoga već upaljen alarm za uzbunu, Osijek opasno i konkretno prijeti, a dođe li Mario Mandžukić već ove zime nije nemoguće da Nenad Bjelica na proljeće ostvari svoje planove o 'slatkoj osveti'.

Hrvatska 1. liga

Istra 1961-Lokomotiva19:10
Hajduk-Gorica2:4
Slaven Belupo-Rijeka15:00
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb14103133
2.Osijek16103333
3.Gorica1492329
4.Rijeka1162320
5.Hajduk1452717
6.Slaven Belupo1545617
7.Šibenik1441913
8.Lokomotiva1426612
9.Varaždin16331012
10.Istra 1961122379

Sljedeće utakmice

23.1.Šibenik-Hajduk
23.1.Varaždin-Rijeka
23.1.Lokomotiva-Osijek
23.1.Gorica-Dinamo Zagreb
23.1.Istra 1961-Slaven Belupo