BILA JE NA DNU

Šokantna životna priča svjetske atletske senzacije nikoga ne ostavlja ravnodušnim

22.08.2023 u 16:21

Bionic
Reading

Amerikanka Sha'Carri Richardson, okrunjena zlatom u utrci na 100 metara na Svjetskom atletskom prvenstvu u Budimpešti u ponedjeljak nakon što je 2022. godini dotakla dno, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Pobjedom sa vremenom od 10.65 sekundi, Richardson je iz autsajderske devete pruge prekinula jamajčansku dominaciju i potisnula iskusne Shericku Jackson i Shelly-Ann Fraser-Pryce na druga mjesta pobjedničkog postolja.

Mlada Amerikanka (23), koja je osvojila prvu međunarodnu titulu na svojem prvom velikom prvenstvu, uspijeva u sukobima, i to ne samo na stazi, nedvosmisleno dajući do znanja da su je 'hejteri' motivirali jednako kao i njezino blisko okruženje.

Ti 'mrzitelji' su posebno oni koji su je osudili nakon pozitivnog testa na kanabis 2021. koji ju je lišio nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju, kada je bila u usponu.

'Nikada ne smiješ odustati', rekla je na konferenciji za novinare na kojoj je umnožila vrhove za pozornost novinara.

'Ne treba dopustiti da te mediji ili drugi definiraju. Želim reći da se moraš boriti, uvijek se boriti'.

Godine 2021. ispričala se i objasnila da je pušila marihuanu nakon što je saznala za smrt svoje biološke majke. Dobila je potporu ličnosti poput nogometašice Megan Rapinoe, košarkaša Chrisa Paula ili predsjednika Sjedinjenih Država Joea Bidena.

Teksašanka se tada požalila na drugačiji tretman u odnosu na mladu rusku klizačicu Kamilu Valievu, koja je bila prisutna na Zimskim igrama u Pekingu početkom 2022. unatoč tome što je bila pozitivna na zabranjenu supstancu (trimetazidin), zbog razlike u njihovoj boji kože.

'Možemo li imati vjerodostojan odgovor o razlici između te dvije situacije? Jedino što vidim je da sam mlada crna žena', napisala je u veljači 2022. na Twitteru. 

Sljedbenica šokantnih fraza na početku karijere, kitnjasta sprinterica sa šarenim pletenicama i beskrajnim trepavicama i noktima bila je ona koju su izbjegavali, sve do pobjede u ponedjeljak.

Štovateljica svoje preminule sunarodnjakinje Florence Griffith-Joyner, kontroverzne svjetske rekorderke na 100 i 200 m (10.49 i 21.34 iz 1988.), Richardson trenira na Floridi s bivšim mentorom Justina Gatlina, Dennisom Mitchellom. Mitchell je zvijezda američkog sprinta, nekoliko je puta u karijeri bio pozitivan na testiranju, a nakon što je postao trener snimljen je skrivenom kamerom kada je tvrdio da može opskrbljivati ​​zabranjene proizvode.

Richardsonov stav, vrlo prisutan na Instagramu, gdje ima 2.5 milijuna pratitelja, priskrbio joj je brojne neprijatelje, ali i vatrene pobornike, poput američke legende Michaela Johnsona, višestrukog olimpijskog pobjednika na 200 i 400 m. 

'To je sjajno za ovaj sport jer ima jedinstvenu, autentičnu osobnost. Ovaj sport to treba, da privuče ljude izvan kruga ljubitelja atletike', rekao je Johnson.

'Možete je voljeti, kao što je slučaj s tisućama obožavatelja, ili je odbaciti, kao što je nesumnjivo slučaj s nekima', rekao je bivši sportaš koji je postao sportski direktor mitinga u Chorzowu, Piotr Malachowski.

'Sha'Carri nikoga ne ostavlja ravnodušnim, jedno ili drugo. Poznata je kao kontroverzna osoba. Na današnjem sportskom tržištu to ima vrijednost'.

Snagu i slabost nova svjetska prvakinja crpi iz teškog djetinjstva koje je provela s bakom i tetom, a majka ju je napustila.

'Moja me obitelj držala na pravom putu', objašnjava u videu objavljenom ove godine, žaleći zbog izostanka veze s majkom tijekom odrastanja.

'To me povrijedilo. Ona mi je trebala biti sve, ali nje nije bilo i to me odvelo na crne misli. U srednjoj školi sam pokušala samoubojstvo'.

Godine 2022. Richardson je, uz veliku pompu, prekinula sa svojom djevojkom, jamajčanskom sprintericom Janeek Brown, objavivši njihovu vezu 'toksičnom'. Dvije sprinterice su tada jedna drugoj poslale optužbe za 'fizičko, moralno i verbalno' uznemiravanje, a sve to je navelo Richardson da propusti 'trialse' i Svjetsko prvenstvo u Eugeneu. 

Ove godine se napokon smirila i stiglo je zlato u Budimpešti kao potvrda ogromnog talenta.