DEŽELA SLAVI

Slovenci oduševljeni Eurobasketom 2013.

05.12.2010 u 20:33

Bionic
Reading

Javnost i sportski krugovi u Sloveniji oduševljeni su potvrdom da će Ljubljana i još četiri slovenska grada u rujnu 2013. ugostiti Europsko prvenstvo u košarci, a nadaju se i sportskom uspjehu

Komentirajući odluku FIBA-e koja je u nedjelju u Muenchenu potvrdila očekivanu odluku da se Sloveniji dodijeli domaćinstvo nakon što je ranije od njega odustala Italija i nakon što je odbijen prijedlog Grčke da se ponovo raspiše kandidatura za njegovu organizaciju, nekadašnji košarkar Peter Vilfan (53) koji je s bvšom jugoslavenskom reprezentacijom već osvajao europska i svjetska odličja, a bio i prvi kapetan slovenske košarkaške reprezentacije, rekao je da očekuje financijski i sportski uspjeh Slovenije na Euru 2013.

Za reprezentaciju je odmah potrebno napraviti plan i ako se za tri godine okupe najbolji slovenski košarkaši iz domaćih i stranih klubova, bez obzira na njihovu starost, Slovenija bi na prvenstvu na kojemu će nastupiti 24 reprezentacije mogla igrati ulogu favorita, rekao je Vilfan u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV. Bez obzira na sumnje hoće li organizatorima prvenstvo donijeti pozitivan rezultat, Vilfan je ocijenio da će dvorane u vrijeme prvenstva biti pune s obzirom na zemljpisni položaj Slovenije i s obzirom na blizinu država u regiji koje će na europskom turniru nastupiti.

U Sloveniji je opća ocjena publike i sportskih krugova da je Europsko prvenstvo u košarci 2013. godine najveća sportska priredba u jednom tako popularnom sportu koja se u tako maloj zemlji uopće može organizirati s obzirom na infrastrukturu i raspoloživa sredstva, jer ne postoji infrastruktura na primjer za organizaciju europskog prvenstva u nogometu.

Država je zajamčila da će snositi polovicu troškova organizacije prvenstva. Premijer Borut Pahor izjavio je da u drugom dijelu računa na sponzorske priloge od međunarodnih i slovenskih poduzeća, te da će europsko košarkaško prvenstvo u promocijskom smislu za državu više značiti nego zimska univerzijada 2013. godine u Mariboru koja će biti skuplja, a na čijoj je organizaciji inzistirala prijašnja vlada.