UŽIVA U ANDALUZIJI

Rakitić: Postoje anegdote uz Šukerov boravak u Sevilli

03.03.2011 u 21:24

Bionic
Reading

Malo je koji nogometaš imao tako dobar start u novom klubu kao Ivan Rakitić. Otkad je, prije mjesec dana, došao iz Schalkea u Sevillu, odigrao je osam utakmica, postigao je dva pogotka, uz četiri dodavanja za gol, ali je najvažnije da se odmah nametnuo kao jedan od ključnih Sevillinih igrača, kao jedan od nogometaša zbog kojih je trener Gregorio Manzano promijenio dosadašnji način igre! Sevilla sad igra ofenzivnije, napokon je dobila igrača oko kojeg se 'vrti' igra.

'Zasad je sve fenomenalno, izvrsno sam primljen, dobro igram, a bit će i još bolje čim naučim španjolski – rekao nam je Rakitić, koji još stanuje u hotelu, no ovih bi se dana trebao useliti u kuću'.

Jeste li očekivali tako brzu prilagodbu, obično se igračima daje nekoliko mjeseci za privikavanje na novu sredinu, a vi ste odmah eksplodirali?

'Iskreno, nisam ništa očekivao i drago mi je što se sve tako dobro dogodilo. Želio sam se pokazati u najboljem svjetlu, to mi je zasad uspjelo i svi su u Sevilli zadovoljni'.

Trener je promijenio i način igre, Sevilla je sad ofenzivnija, više traži igru.

'Zato me je i dovela! Kad sam došao, trener mi je objasnio što želi od mene i zasad sve dobro funkcionira'.

I vama više odgovara ta uloga, ofenzivniji ste nego u Schalkeu?

'Načelno, da. U sustavu 4-4-2 igram u sredini veznog reda. Čileanac Medel je kraj mene, on ima više defenzivnih zadaća, tako da nerijetko promijenimo način igre i u veznom se redu pretvorimo u romb, pa sam onda iza dvojice napadača. A sa te pozicije mogu kvalitetno dodati loptu, ali i zapucati prema vratima'.

Iako ste tek mjesec dana u Španjolskoj, možete li usporediti nogomet u Njemačkoj i Španjolskoj?

'Malo je sličnosti. U Španjolskoj se, čini mi se, nogomet doživljava s više strasti. U Njemačkoj se igra borbenije i dinamičnije, dok se u Španjolskoj više pozornosti pridaje tehničko-taktičkim potankostima'.

Vama zacijelo više odgovara španjolski način igre?

'Teško je to reći. Bio sam zadovoljan u Schalkeu, odgovarala mi je ta igra. A ovdje sam odmah pokazao što znam i mogu, nadam se još boljim igrama'.

U Sevilli, 'kraljici Andaluzije', najjužnije španjolske pokrajine, praktički ste prvi put u životu došli na sunce! Dosad ste živjeli u Švicarskoj i Njemačkoj, gdje su sunčani dani prava rijetkost, a sad se gotovo svakoga jutra budite uz sunce.

'To je fenomenalno! Eto, ovih je dana u Sevilli temperatura oko 20 Celzijevih stupnjeva, svi su u kratkim rukavima... Prekrasan je osjećaj buđenja uz sunce, život je odmah ljepši! Ovdje je sve opušteno, nekako me navike ljudi podsjećaju na Hrvatsku, kavica je obvezna'.

Znate li da Andalužane prati glas velikih hedonista, za njih kažu kako 'žive da bi se zabavljali i uživali'?

'Čuo sam nešto takvo, no u ovih mjesec dana koliko sam u Španjolskoj nisam se uspio posve uvjeriti u istinitost tih tvrdnji. Nekoliko smo puta gostovali, pa nisam još osjetio kako se ovdje zabavlja'.

Uskoro ćete i to upoznati. Na proljeće su, naime, 'Dani Andaluzije', svakodnevna višetjedna fešta, koja se dosad odražavala i na rezultatima vašeg kluba! Naime, Sevilla igra dobro sve do 'Dana Andaluzije', a onda počinje pad...

'Je li? Ha-ha, nadam se da će ove godine biti malo drukčije! Ipak smo mi profesionalni nogometaši, ne možemo se prepustiti dražima noćnog života kao drugi ljudi. Samo da postignemo dobar rezultat, bit će onda vremena i za feštu', kaže Rakitić.

Je li vam se javio Davor Šuker, legenda hrvatskog nogometa, ali i Seville?

'Ne, ali mi je preko prijatelja poslao nekoliko savjeta. Najavio je dolazak, jedva čekam da dođe, pa da se zajedno prošetamo gradom. Šuker je legenda u Sevilli, svi pitaju za njega, a čuo sam i neke anegdote vezane uz njegov boravak ovdje. Samo biranim riječima govore o Šukeru, ostavio je fantastičan dojam', kaže Rakitić.