mandžo, gdje ćeš?

Preokret u transferu Marija Mandžukića; sve je dogovorio s Manchester Unitedom, ali sad se u igru ubacio španjolski velikan

28.10.2019 u 06:08

Bionic
Reading

Juventus je za Marija Mandžukića (33) sad već prošlo svršeno vrijeme. Naš napadač nije u planovima trenera Maurizija Sarrija, trenira odvojeno od ostatka momčadi i za sada prikuplja najzanimljivije ponude kako bi u zimskom prijelaznom roku odabrao najbolju opciju za nastavak karijere

Situacija s Marijem Mandžukićem nakratko se tijekom vikenda zakomplicirala. Iskreno, nije bilo to najugodnije iskustvo za glavne aktere, prije svih je to trener Juventusa Maurizio Sarri koji je nakon 1:1 remija sa slabašnim Lecceom morao odgovarati na nimalo ugodna pitanja. Naime, na utakmici se ozlijedio Gonzalo Higuain i logično je bilo doznati hoće li Sarri možda sada posegnuti za uslugama Marija Mandžukića.

'Besmisleno je sada uopće razgovarati o Mandžukiću. Razmišljam samo o igračima koji su mi dostupni', hladno je odgovorio Sarri i totalno 'pokopao' našeg napadača. Dojam je da bi Sarri, da sada odjednom ostane bez pola momčadi, radije igrao s juniorima nego u igru ubacio Mandžu. No, na kraju krajeva, to je njegov problem jer Mandžukić definitivno u zimskom prijelaznom roku napušta Torino. 'Stara dama' za njega je već sada prošlo svršeno vrijeme...

I tu se odjednom sve zakuhalo. Iako su svi najavljivali kako je naš napadač praktički pristao na sve uvjete koje mu je postavio Manchester United, pa je čak i prepolovio prije traženi iznos tjedne plaće, čini se kako nije United koji je 'zagrijan' za njegove usluge.

>> Očajni Mario Mandžukić prihvatio je sve uvjete Manchester Uniteda; poznato je i koliko će zarađivati na Old Traffordu

  • +5
La liga, Barcelona - Sevilla Izvor: EPA / Autor: Alejandro Garcia

Preko noći su se 'u igru' za Marija Mandžukića uključila dva nova velikana. Jedan je od ranije poznat, u pitanju je Milan, ali 'rossoneri' ipak u ovoj utrci za hrvatskim napadačem nemaju previše šansi. Ne mogu ga platiti, a Juventus ga jednostavno mora prodati kako bi ispoštovao Financijski fair-play. Nikakva posudba Marija Mandžukića ne dolazi u obzir, pa u toj priči Milan otpada.

No, puno zanimljivija ponuda stiže iz Španjolske. Mandžukić ima iskustva iz Primere, igrao je za Atletico Madrid, a sad bi mogao krenuti put tople i sunčane Andaluzije. U igru se odjednom ubacila Sevilla čiji sportski direktor Ramon Rodriguez Verdejo, svima poznatiji kao Monchi, ne krije koliko je oduševljen hrvatskim napadačem.

  • +5
Serie A, Lecce - Juventus Izvor: EPA / Autor: MARCO LEZZI

Monchi je dvije godine bio sportski direktor Rome i već je tada razmišljao o angažiranju Mandže, a sada bi se povratkom u Sevillu njegov plan mogao i ostvariti. Sevilla je u ljetnom prijelaznom roku na pojačanja potrošila gotovo 160 milijuna eura, a u napadačkom redu dovedeni su Rony Lopes iz Monaca (20 mil. eura), Munas Dabour iz Red Bull Salzburga (15 mil. eura), Luuk de Jong iz PSV-a (13 mil. eura) te Javier Hernandez Chicharito iz West Hama (osam mil. eura). Uz njih je tu starosjedilac, veteran Nolito (33) te Munir koji je u siječnju stigao iz Barcelone.

Ali, Sevilla je u prvih 10 prvenstvenih kola zabila samo 13 golova, a u Europskoj ligi je efikasnija, u tri kola sedam golova. No, u skupini je s Qarabagom, Apoelom i Dudelangeom, teško je da se te momčadi mogu ravnopravno nositi s njima.

Trenera Julena Lopeteguija, bivšeg španjolskog izbornika i trenera madridskog Reala, posebno brine činjenica da su mu ofenzivci u prvenstvu zabili samo četiri - da ČETIRI - gola! Zato je i logično da je odlučio tražiti pojačanje, a Mario Mandžukić sjajno bi se uklopio u ovu momčad Seville. Bio bi neka vrsta 'korektora' jer se u Sevilli nadaju kako bi Mandžo pozitivno utjecao na mlađahnog Lopesa koji se još uvijek traži i prilagođava novoj ligi, a možda bi pomogao i De Jongu (koji ima 29 godina!) koji se nije najbolje snašao u novoj sredini. Ako ništa drugo, sigurno je da bi im bilo puno lakše igrati uz Mandžukića koji je baš profil igrača koji nedostaje ovoj momčadi Seville.

Na Sanchez Pizjuanu još uvijek plaću za Ben Yedderom kojeg su za 40 milijuna eura prodali Monacu. I baš Marija Mandžukića vide kao idealnu zamjenu za napadača koji je prošle sezone u dresu Seville zabio 18 prvenstvenih golova, a u Monacu briljira, u ovom trenutku već je na devet zabijenih golova!

  • +2
Sevilla - F91 Dudelange Izvor: EPA / Autor: JULIO MUNOZ

Kako god bilo, Sevilli je napadač poput Marija Mandžukića potreban pod hitno. Svima je to u klubu jasno, trener Lopetegui i sportski direktor Monchi usuglasili su se te će zajedničkim snagama pokušati nagovoriti bivšeg hrvatskog reprezentativca da se predomisli te tmurni i kišni Manchester zamijeni sunčanom i toplom Andaluzijom.

Španjolski mediji tvrde kako novac ovoj ambicioznoj momčadi nije problem, ujedno nagađaju kako je Sevilla spremna Mandžukiću ponuditi veću plaću od one koju bi imao na Old Traffordu, samo da ga pridobiju da dođe i zaigra na Sanchez Pizjuanu. Ako imalo drži do tradicije, sigurno je da će mu biti drago doći igrati za klub čiji je dres nosio legendarni Diego Maradona, ali redom i hrvatski nogometaši Davor Šuker, Robert Prosinečki, Joško Jeličić, Ivica Mornar, Ivan Jurić i Ivan Rakitić.

Odluka je sada samo na Mandžukiću - želi li biti prvi Hrvat koji je zaigrao na Old Traffordu za United u mahom kišnom i tmurnom Manchesteru ili će biti još jedan u nizu hrvatskih velikana u dresu Seville, u srcu španjolskog juga, sunčane i tople Andaluzije...