POSLJEDICE KORONE

[VIDEO] Preminuo Nebojša Belić, čovjek koji je jednom izjavom uzburkao duhove i promijenio način promišljanja o KK Zadar: Krivi su Kalmeta i Vrančić

30.10.2021 u 15:22

Bionic
Reading

Belić je kao dio upravljačkih struktura kluba, iako već tada narušenog zdravlja, detektirao problem unutar istih tih struktura i to rekao glasno još prije deset godina

U Zadru je u u petak 30. listopada 2021. u 71. godini preminuo bivši direktor KK Zadar Nebojša Belić, javlja portal Basketball.hr. Godinama je kao bubrežni bolesnik bio narušenog zdravlja, a stanje se pogoršalo nakon zaraze koronavirusom. Nekoliko dana bio je na respiratoru, nažalost, nije se izvukao.

Belić je dužnost direktora Zadra obnašao od 1996. do 2002. godine, razdoblju u kojemu je klub osvojio dva Kupa Krešimira Ćosića (1998. i 2000. godine) i u kojem su za klub igrali Arijan Komazec i Dino Rađa

Ipak, u povijesti će ostati zapamćen kao osoba koja je kao v.d. direktora KK Zadar 2011. godine za stanje u klubu javno prozvao čelne političare grada, u to vrijeme ministra Božidara Kalmetu i gradonačelnika Zvonimira Vrančića.

Na pressici sazvanoj povodom ispadanja Zadra iz regionalne lige, tada se zvala NLB, na kojoj je uz njega sudjelovao i tadašnji sportski direktor kluba Branko Skroče je rekao:

'Nažalost, oni koji su doveli do ovoga nisu ovdje, mi ćemo preuzeti svoj dio odgovornosti, ali i prozvati neke da je preuzmu. Kada smo Branko i ja dolazili bili smo svjesni u kakvu situaciju dolazimo. Tada smo rekli da imamo kratkoročne i dugoročne mjere i krenuli s onim kratkoročnima koje su nas trebale održati u ligi. Jedna od tih mjera je bio i prijedlog povratka u Jazine kojeg su neki nazvali nebuloznim. Međutim, ja sam i dalje mišljenja da bi u Jazinama upisali barem jednu, ako ne i dvije pobjede više. Nadalje tu je i "timing" smjene trenera. Nas se nije slušalo, nije se uvažavalo naše mišljenje. Apsurdno je da na izboru novog trenera nismo bili prisutni nas dvojica. Očito je da nas netko želi isturiti kao paravan iza kojeg želi vući konce. Mi smo previše ozbiljni ljudi da bi to dopustili, pa ja pozivam te da se stave na čelu i pojave pred javnošću, kazao je Belić i stavio se na raspolaganju za novinarske upite. Logično, prvo pitanje je glasilo 'tko su ti ljudi'?, a odgovor je glasio:

'To i vrapci na grani znaju, u pitanju su gradonačelnik Vrančić i ministar Kalmeta'.

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Belić je kao dio upravljačkih struktura, iako već tada narušenog zdravlja, detektirao problem unutar istih tih struktura i to rekao glasno još prije deset godina, riskirajući svoj status i egzistenciju. Neki su mu to zamjerili, drugi mu 'skidaju kapu'.

Posljednji ispraćaj bit će u utorak 2. studenoga 2021. na Gradskom groblju Zadar u 12 sati.