KAOS U GRADSKOM VIJEĆU

Prijeti li KK Zadar katastrofa? Meštrovićeva lista nije podržala rebalans i 3 milijuna kuna za klub, Richard traži ostavke i transparentnost, gradonačenik Dukić žestoko uzvratio

28.10.2021 u 10:52

Bionic
Reading

Klub vijećnika Enija Meštrovića nije prihvatio na sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra amandman SDP-ovca Danijela Radete da se tri milijuna kuna namijenjena za KK Zadar preusmjere za potrebe ugroženih građana, ali je istovremeno odbio podržati točku o rebalansu

Na ovaj je način konačna odluka o ovogodišnjem proračunu i mogućim novim izborima prolongirao za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća, javlja portal 057info.

Da su Enio Meštrović i vijećnici s njegove liste prihvatili Radetin amandman, ne bi bilo mogućnosti da se na kraju dodijeli novac klubu, jer bi on bio utrošen na novu stavku. Ovako su klupskom vodstvu i gradonačelniku Branku Dukiću ostavili još nešto vremena i manevarskog prostora da se udovolji njihovim zahtjevima pa bi se novac ipak mogao završiti u klupskoj blagajni.

A što to Enio Meštrović, široj javnosti poznat i kao Richard, traži? Transparentnost u prvom redu. Za svaku odobrenu kunu želi jasnu dokaznicu u što će biti potrošena. Traži i ostavke odgovornih za rezultatsko posrtanje KK Zadar na startu nove sezone, dakle odlazak Željka Žilavca koji obnaša funkciju direktora kluba ili team managera Branimira Longina koji je s mjesta sportskog direktora premješten na ovu funkciju.

Zadar sportskog direktora nema. Postojala je obostrana želja kod kluba i umirovljenog reprezentativca Marka Popovića, no upravo su kašnjenja s donošenjem odluka, rješavanje pitanja trenera i slaganja rostera izazvana političkim promjenama u Gradskom vijeću u kojima HDZ prvi puta nema većinu, Popovića pomaknule na pričuvne položaje.

'Enio, ti znaš tko je trebao biti sportski direktor, odustalo se zbog ovih marifetluka. Samo budala može doći u vodstvo kluba. Da nije toga, ti bi stavio još tri ultimatuma. Ovo je samo ono da preživimo sezonu, ako nećete sve u redu', obratio se na sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Dukić Meštroviću.

  • +3
KK Zadar - KK Split, HT Premijer liga, 12.10.2022. Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

Direktor kluba Željko Žilavec je za portal Zadarski.hr poručio:

'Neću dati ostavku! Ako traži ostavku, smatra li možda da je Longina i mene netko trebao nagraditi za prošlu sezonu?! Ne treba sada netko plaćati glavom zbog toga. Nakon ovoga će nam trebati vremena da vratimo povjerenje igrača, agenata i pozitivnog mišljenja o klubu u svijetu košarke da bismo mogli dalje raditi. Bez tri milijuna kuna doći će do problema u poslovanju, kašnjenja u vidu isplate plaća igračima, trenerima, radnoj zajednici, a i omladinski pogon će patiti zbog toga. Umjesto da idemo naprijed, mi se ovim činom vraćamo četiri godine unazad', rekao je Žilavec.

Dukić je brzopotezno uzeo pilu u ruke i počeo pilati naopako. Zaigrao je na kartu bacanja krivice na onih 16 vijećnika koji su nadjačali HDZ-ovih 10 ruku po pitanju odgode izglasavanja rebalansa pa je na kolegiju gradonačelnika sazvanom odmah nakon završetka sjednice Gradskog vijeća, nabrojao projekte koji zbog tog čina neće biti realizirati, a među njima je i Zadranima omiljeni Advent.

Ali to nije sve! Zbog promjene u proračunu propast će, tvrdi Dukić, mnogi projekti za koje se vjerovalo da su cjelogodišnji i da su planirani na početku proračunske godine, poput financiranja plaća odgojiteljica u privatnim vrtićima, produženi boravak, besplatan vrtić za obitelji s četvero djece, plaće i opremanje dječjeg vrtića za djecu s teškoćama u razvoju Latica, potpora Crvenom križu, teniski balon u sklopu Športskog centra Višnjik, pa je dovedeno u pitanje financiranje športskih klubova za korištenje bazena i dvorana, čak i financiranje kampanje vezane uz niskotarifnu aviokompaniju Ryanair...

- Žalosti što je politiziranje oko KK Zadar danas bilo važnije od socijalnih i obrazovnih programa, programa građenja infrastrukture i započetih EU projekata. Ali sve to na dušu vijećnicima koji su odbili ovaj rebalans koji bi omogućio više standarde građanima već u ovoj godini jer smo racionalno upravljali proračunom koji je potpuno stabilan. Iz iracionalnih političkih pobuda srušen je rebalans koji u sebi nosi puno vrjednije teme od 3 košarkaška milijuna. Zato smatram važnim naglasiti one stavke rebalansa kojima podižemo standarde predškolskog odgoja i obrazovanja, socijalne skrbi, standarde komunalne infrastrukture i opreme. Isto tako, ovim rebalansom omogućavamo nesmetano bavljenje sportom mladih kroz sportske klubove i pružamo potporu ustanovama u kulturi. Ne treba naglašavati koliki je broj korisnika usluga koje obuhvaćamo ovakvim dodatnim ulaganjima kroz proračun za ovu godinu. Na ovaj način na koji je većina vijećnika odbila rebalans svjesno je dovela u pitanje nastavak čitavog niza projekata koji se pripremaju proteklih nekoliko godina. Iz svega mogu zaključiti kako je jedina pobuda ove skupine vijećnika destrukcija i destabiliziranje Grada Zadra. Štoviše, ultimatumi nezavisnog Enija Meštrovića to su danas dokazali! Nemam ništa protiv dogovora svih klubova u vijeću oko KK Zadar, ali dogovor, ne ultimatum! Mada, sumnjam u to jer je Radeta jasno dao do znanja da ga dogovori ne zanimaju, a Enio je unaprijed ultimatumom isključio mogućnost svakog dogovora. Čekat ćemo taj dogovor oko kluba, ali ponavljam, ne smijemo čekati na projekte koji su postali taoci ovog neprihvaćanja rebalansa, zaključio je Dukić.

Ako dogovora ne bude, slijedi raspuštanje Gradskog vijeća i novi izbori, a oni koji su klub doveli u katastrofalno stanje ne odustaju od zamjene teza kako su krivi oni koji ukazuju na loše načine upravljanja istim.

Na kraju ispašta Zadar kao 'grad košarke' koji ima više upisane djece u rukometnim, nogometnim i atletskim školama negoli u košarkaškim. Do takvog stanja sigurno nije dovelo 16 podignutih ruku vijećnika novog saziva zadarskog Gradskog vijeća.