POZDRAV IZ ZADRA

[VIDEO/FOTO] Dan kada se svi sa suzom u oku sjetimo Dražena Petrovića; kapetane, plješćemo ti! Čuješ li nas?

22.10.2021 u 08:18

Bionic
Reading

Obljetnica je rođenja Dražena Petrovića. Tko zna, večeras bi u 18 sati u dvorani, koja bi se jednostavno zvala Cibona, možda pratio derbi HT Premijer lige Cibona - Cedevita Junior, a onda s društvom nazdravio za svoj 57. rođendan u kafiću podno tornja - Amadeusu. Ali nije tako. Danas ga se sjećamo. I to iz nekog drugog kuta, kuta navijača ljutog rivala...

Tisuće tekstova objavljene su o njemu. Sve se zna, ili barem tako mislimo. U ovim ludim vremenima superbrzog širenja informacija, tehnološkog napretka, borbe za egzistenciju i povrh svega pandemijskog okruženja u tren oka sustignu nas obljetnice, kada bi valjalo napisati nešto o košarkaškom Mozartu. I uhvatimo se u preispitivanju i propitkivanju.

Spominjemo li Dražena dovoljno često? Jesmo li zakazali? Je li sve na medijima? Koliko mogu pomoći škole košarke, klubovi, obrazovni sustav? Je li Dražen uopće dogurao do udžbenika i kakav tretman u školstvu imaju ostali velikani hrvatskog sporta?

Dražen Petrović jedan je od najvećih hrvatskih sportaša ikada, košarkaški genije, igrač zbog kojeg se dolazilo u dvorane... Dražen je obilježio svoje vrijeme, ali i nadahnuo nove naraštaje koji se klanjaju njegovom djelu.

  • +2
Dražen Petrović Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

No za života Dražen nije bio obožavan u svakoj sredini, posebice ne od najvećih rivala. Bio je pravi lider koji je govorom tijela znao izbaciti iz takta protivničku momčad i navijače u sekundi te takvim potezom preokrenuti događanja na parketu u korist svoje momčadi.

Ovaj tekst pokušaj je dočaravanja poštivanja Draženove veličine od u to vrijeme mlađahnog navijača Zadra. Dolazila Šibenka ili Cibona, bilo je svejedno. Dolazio je Dražen! Dvorana Jazine bila bi puna satima prije početka. Pjesma, veselje, skandiranje... Srce kao kuća. Fešta, praznik košarke. Oči se cakle od silne košarkaške zaljubljenosti.

Na zagrijavanje prvo istrčava gostujuća ekipa. Predvodi ih, tko drugi nego Dražen. Zapadna tribina Jazina prva bi uočila njegovu pojavu na izlasku iz katakombi drevne dvorane i započela sa zvižducima. Odvažan bi potrčao prema centru. Za njim i ostali igrači. Zaglušujuća buka, huk s tribina... A on miran. Kao da je u nekom svom svemiru. Karakterističan košarkaški stav, blago otvorena usta, razbarušena rivaca kosa, pogled podrške prema suigračima i potpun izostanak reakcije na zbivanja oko sebe.

Kada bi se domaći navijači ispuhali, na parket bi izašli košarkaši Zadra. Tko nije doživio tu eksploziju radosti uživo, propustio je esenciju grada košarke, nije i nikad neće shvatiti po čemu je Zadar drugačiji od ostalih, niti treba trošiti vrijeme na objašnjavanje. Nisu rezultati Zadar. Zadar su ta privrženost, ta publika, ta emocija, ti trnci koji vas prođu dok se igrači zagrijavaju, a oko njih se 'sve ruši'... Tresu se tribine, ori se pjesma. A Dražen se na drugoj strani priprema za veliki derbi i hladnokrvno trpa koš sa svih pozicija.

Gledaš ga i moliš se da mu ruka zadrhti kada to Zadru bude najviše trebalo. Da ne bi slučajno... Što je napetije i važnije, on je bolji, mirniji, precizniji. Misliš da ga povicima 'Uaaaaa!' dekoncentriraš, a ti ga samo pokrećeš. Zadar tone, ti toneš, a u sebi se diviš tom momku. I ti i onih 5000 oko tebe.

Draženov brat Aco, Josip Sesar i Gordan Giriček, i ne samo oni, prolazili su kroz isto, jer u Zadru se uvijek zviždalo najboljima.

Prvi je na kraju kao trener Zadru donio naslov prvaka Hrvatske, zavrijedio nadimak Aleksandar Veliki i šaljivi transparent: 'Mi smo ped..., Aco je naš'.

Drugi je doživio da publika bude na njegovoj strani još dok je nosio dres Zagreba, dakako protiv Zadrovog ljutog rivala, Cibone, a kasnije je i sam zaigrao za Zadar i bio nagrađivan skandiranjem svog imena.

Treći je u All Star utakmici u prepunim Jazinama kao igrač Cibone doživio pozitivan šok na predstavljanju igrača kada je dočekan ovacijama.

Šibenik: Povodom 57. rođendana Dražena Petrovića na zgradu Gradske uprave postavljen je njegov dres Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz/Pixsell

Dražen je mlad otišao u Europu, čim se ukazala prilika u NBA i na kraju na nebeska prostranstva. Rano! Prerano! Tu čudnu, ali iskrenu ljubav, silno poštivanje velikog rivala doživio je samo s jedne strane. Nisu ga sustigle zadarske dobre vibracije, premda je znao da su i zvižduci bili nagrada za njegovu genijalnost koju je ostavio nekoj novoj dici Jazina, Višnjika, Trsata, Tuškanca, Gradskog vrta, Gripa, Gospina polja... I svoga Baldekina!

Kapetane, plješćemo ti! Čuješ li nas? Tu ratnu 1992. godinu, Barcelonu, hrvatski Dream Team koji si predvodio do jedinog srebra zlatnog sjaja u povijesti sporta, košarkaško umijeće i tvoje ime u našim srcima nitko nikada neće izbrisati!

Mi smo Zadrani, Dražen je naš!