FINALE HRVATSKOG KUPA

Povijesna prilika za Rijeku; uzdrmani Dinamo želi spasiti lošu sezonu

31.05.2017 u 11:06

Bionic
Reading

Finale Hrvatskog nogometnog kupa između novog prvaka Rijeke i zagrebačkog Dinama – koji ima rekordnih 13 osvojenih trofeja u ovom natjecanju - igra se u srijedu (20:15) na neutralnom terenu u Varaždinu. Hoće li Rijeka osvojiti prvu dvostruku krunu u povijesti kluba ili će Dinamo barem malo spasiti jako lošu i turbulentnu sezonu?

Slučaj 20-godišnjeg Ante Ćorića, koji je javno prozvao trenera Ivajla Peteva zbog toga što ga je ni s čime izazvan izbacio iz momčadi za posljednje kolo te finale kupa protiv Rijeke, poprilično je pokvario atmosferu u svlačionici Dinama.

Tako je uoči finala Hrvatskog nogometnog kupa u Varaždinu upravo 'slučaj Ćorić' glavna tema.

'Vidio sam što je izjavio i moram priznati da sam iznenađen. Ante je još dijete, puno toga još mora proći u životu. Žao mi je što je to rekao, ali trenutačno obraćam pažnju samo na utakmicu s Rijekom', kazao je mirnim glasom trener Dinama Ivajlo Petev.

>> Nabrijavanje pred tekmu: Evo kako legendarni Prlja i riječki simfonijski orkestar slave prvaka

U kojem će sastavu Dinamo zaigrati protiv Rijeke, nije potpuno poznato jer ozljede muče Antolića, Leškovića i Sigalija. Poznato je da će u veznom redu igrati Brazilac Sammir i 19-godišnji Španjolac Dani Olmo, od kojih se očekuje da napokon pokažu što znaju.

To pogotovo vrijedi za 30-godišnjeg Sammira koji nakon povratka iz Kine nije opravdao velik ugovor od navodno milijun eura po sezoni koji su mu dali čelnici Dinama. Ovaj Sammir zasad nije ni sjena onom koji je svojevremeno imao ponude bogatih klubova. No samo jedna dobra utakmica može popraviti puno toga i on je sigurno svjestan toga…

Stvarno se dobro poznajemo. Kako mi njih, tako i oni nas. Bitno je da budemo pametni, da se koncentriramo od prve do zadnje minute

Također treba spomenuti da se Dinamo s Rijekom ove sezone susreo četiri puta. Posebno je zanimljivo spomenuti da su oba sastava slavila po 5:2, a dvije utakmice su završile 1:1. No jasno je da Rijeka u posljednjem kolu na Maksimiru, kada je već imala osiguranu povijesnu titulu, nije igrala punom snagom…

'Stvarno se dobro poznajemo. Kako mi njih, tako i oni nas. Bitno je da budemo pametni, da se koncentriramo od prve do zadnje minute. Moramo igrati koncipirano i tražiti svaku priliku da zabijemo. Vježbat ćemo sve, pa tako i jedanaesterce. To je nova utakmica i idemo po pobjedu', poručio je Petev dodavši:

'Nadam se da ćemo ponoviti igru kao u subotu (Dinamo je dobio 5:2, op.a.), ali sam svjestan da je ovo drugačija utakmica. Treba biti pametan i držati koncentraciju.'

Matjaž Kek poručio: Dinamo je favorit

S druge strane trener Rijeke Matjaž Kek, koji u Varaždin dolazi u najjačem sastavu s Frankom Andrijaševićem, Marijem Gavranovićem i ostalima, smatra kako je Dinamo nakon pobjede 5:2 u Maksimiru prošle subote zaslužio ulogu favorita u finalu kupa.

'Dinamo se pobjedom u subotu profilirao u favorita uoči finala kupa. Stvarno smo bili loši, ali ovi dečki su me već previše puta uvjerili da im mogu vjerovati i imaju moju podršku. Nekada je dobro da vas jedan takav poraz malo otrijezni. Ovo će biti nešto sasvim drukčije', kazao je Kek.

Rijeka u svojoj povijesti ima tri osvojena domaća kupa (2005. i 2014.), a u slučaju slavlja u Varaždinu to bi joj bila prva dvostruka kruna u povijesti.

Dodajmo za kraj i sljedeće - ako nakon 90 minuta ne bude pobjednika, igrat će se produžeci (2x15 minuta), a ne bude li pobjednika nakon produžetaka, izvode se jedanaesterci. Glavni sudac utakmice je Ante Vučemilović Šimunović. Borba za Rabuzinovo sunce, čini se, dugo nije bila neizvjesnija…

Dinamo - Rijeka 5:2 (36. kolo 2016./17., 28.5.), sažetak Autor: YouTube