sport i zajedništvo

Pitali smo Nikicu Ljubka, proslavljenog trenera o bjelovarskim lađarima - Argonautima

24.12.2021 u 10:17

Bionic
Reading

Jako ste vezani za bjelovarske Argonaute? Kako objasniti tu veliku ljubav između jednog profesionalca i skupine rekreativaca?

- To je vječna i neraskidiva veza. Tijekom karijere sam upoznao puno ljudi u sportu i izvan sporta, međutim takvu posebnu ekipu i takve ljude nisam nikada. Iskreno nije bilo lako otići van raditi i ostaviti puno toga iza sebe. Najteže je bilo zbog obitelji, međutim jako mi je teško bilo ostaviti i svoje klubove KKK Matija Ljubek i svoje Argonaute. Našu priču o upoznavanju već znaju svi pa ju nećemo ponavljati. Ono što nas najviše veže osim velikog prijateljstva i što će nas doživotno vezati je ta želja da budemo drugačiji od drugih i da stalno stremimo prema novim izazovima. U početku nam je bio cilj osvajanje medalja na Maratonu lađa i to smo uspjeli tri godine za redom, a 2016. smo čak i osvojili veliki štit. Poslije smo izgubili motivaciju, ali odmah su se javile ideje da moramo ići u nove projekte i avanture ako želimo da udruga napreduje. I sve što smo pričali se ostvarilo. Prije svega veliko preveslavanje Jadrana. Po meni preveslavanje Jadrana je bio možda i najveći pothvat jedne udruge u 2020. godini kada su skoro sve udruge bile u knock downu zbog korone i nitko se nije usudio ništa planirati, a kamoli organizirati. Argonauti su tada izveslali svoju najveću avanturu i pokazali zašto su posebni. Treba tu naglasiti da je to bilo u havajskim čamcima. To još daje na veličini ovog pothvata jer takve čamce je trebalo nabaviti i kupiti. Nitko ne može ni zamisliti koliko je teško naći takve čamce u Europi i onda još to sve financirati. S druge strane koliko je teško bilo to sve logistički posložiti od pratnje na moru, snimateljske ekipe do prehrane sportaša i pratnje. I to sve početkom studenog, kada je vrijeme vrlo nestabilno.

Podvukao je Ljubek još nešto o Argonautima?

- Nikada za sebe nisam govorio da sam bolji od nekoga, ali ono što zasigurno jesam, to je da sam drukčiji od drugih i ne uklapam se u neke kalupe. I upravo zbog toga sam odmah “kliknuo” s Argonautima jer i oni su posebni i drukčiji od svih ekipa koje znam. I ono što znam da se nikada nećemo mijenjati i uvijek ćemo biti i ostati najprepoznatljivija udruga lađara i jedan brend koji je prepoznatljiv svuda u Hrvatskoj. Također, Argonauti su jedna od rijetkih udruga koje se mogu pohvaliti s toliko puno uspješno provedenih projekata.

Puno neizvjesnosti

Planirali ste zajedno još neke velike utrke, jeste li i dalje u kontaktu?

- Naravno, ono što mi uvijek radimo to je planiranje. Nažalost imali smo neke nepredvidive situacije i sva sreća to je prošlo u najboljem u redu ali su to bili jedni od najtežih situacija u mom životu, a mislim i u životima svih Argonauta. Malo nas je to usporilo, ali planovi idu dalje. Također ja jako puno putujem i moram priznati da je ovo jako teško vrijeme za putovanja i planiranja. Uvjeti za letove i za vize su sve teži, a neka natjecanja se otkazuju tjedan, dva prije predviđenog datuma održavanja. Tako da je teško išta planirati van Hrvatske. Projekt Havaji obuhvaća barem jednu međunarodnu utrku van Hrvatske i odlazak na Havaje minimalno tri tjedna prije utrke. To su velika ulaganja i ne bi bilo lako da sve to odradite i dođete na Havaje i onda vam 10 dana prije utrke kažu da otkazuju. To bi bilo teško opravdati sponzorima, a i nama ne bi bilo lako prihvatiti da projekt nije uspio zbog vanjskih faktora, iako smo mi sve odradili na najvišoj razini. Ali novih projekata će sigurno biti, jedino što sve ovisi o situaciji u svijetu. Ali mislim da je realno očekivati da će se 2023. godine polako sve stabilizirati i tada nam je cilj da nastupimo na velikim outrigger utrkama, među kojima i na Havajima. Do tada treba nastupiti na nekoliko utrka po Europi i skupljati iskustvo. Kao što sam već rekao Argonauti nisu više ni približno motivirani za Maraton lađa kao prije i to im nije prioritet. Pomognem im s nekim savjetom kada im treba, ali to je minimalno.

Radionice za djecu

Kad već Nikica Ljubek s toliko oduševljena govori o Argonautima, da vas podsjetimo da su oni i ove godine odradili brojne projekte, među kojima su najvažnije radionice za djecu.

Riječ je o projektima “Kupom u dahu” gdje su preveslali rijeku 300 km te usput na vodi radili s djecom, događaj i utrke lađa na Šoderici “Valovi energije – HEP” te panel radionice s djecom “I ja želim biti Argonaut” koje su odradili s Nikicom. Nije riječ samo o regrutiranju novih članova, koje je nužno zbog smjene generacija, već educirati djecu da je iznimno važno baviti se sportom i razmišljati o zdravlju. Cilj svih projekata je odmaknuti djecu od ekrana, upoznati ih s prednostima boravka na otvorenom i korist od sporta u rekreativne svrhe.