NE VALJA IM POS'O

Pet gubitnika zimskog prijelaznog roka

18.03.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Najbolji i godinama prokušan recept za upropaštenje relativno uspješne sezone je prodaja ključnih igrača za vrijeme zimskog prijelaznog roka. Time se postiže dvostruko negativan učinak – momčad je izgubila bitne igrače te nema dovoljno vremena integrirati njihove zamjene

Neko nepisano pravilo jest da se u zimskom prijelaznom roku ne prodaju najbolji igrači jer dolazi do razbijanja harmonije momčadi, što se u konačnici reflektira na rezultatu. No neki klubovi se uporno ne žele, ili ne mogu, ako su financijski slabašni, oduprijeti tomu, a onda im se dogodi neminovan pad. Izdvojili smo pet klubova iz liga petice koji su upravo tom metodom ili kompromitirali dotad uspješnu sezonu ili dodatno nizbrdo pogurnuli kola.

Hoffenheim
Forma: 2 pobjede, 1 neriješeni, 3 poraza
Značajna pojačanja: E. Braafheid, R. Babel, R. Firmino, D. Alaba (posudba)
Značajni odlasci: L. Gustavo, Demba Ba, R. Ragnick (trener)
Jedina lošija stvar od prodaje dva najbolja igrača usred sezone je učiniti to bez koordinacije s dugogodišnjim trenerom, koji nakon toga podnese neočekivanu ostavku. I dok je Bayern za Gustava dao čak 17 milijuna eura, glavni je napadač Demba Ba otišao za sićušna 3 milijuna jer se nije uspio  dogovoriti s klubom oko produljenja ugovora. Sada im uspjeh ovisi o tome koliko će se brzo adaptirati novi igrači.

Espanyol
Forma: 2 pobjede, 4 poraza
Značajna pojačanja: -
Značajni odlasci: V. Ruiz, D. Vila
Na isti način na koji je bio pozitivno iznenađenje prvog dijela sezone, Espanyol ima sve šanse postati razočarenje nastavka. Dobar dio svog uspjeha bazirao je na pobjedama na domaćem terenu i solidnoj obrani. Čini se da je to uspio kompromitirati prodajom mladih španjolskih reprezentativaca ključnih za funkcioniranje obrambene linije – iste one na temelju koje je nizao uspjehe u prvom dijelu sezone.

Sunderland
Forma: 2 neriješena, 4 poraza
Značajna pojačanja: S. Sessegnon, S. Muntari
Značajni odlasci: D. Bent
Na prvi pogled, prodaja Benta te dovođenje Sessegnona i Muntarija se čine kao dobar posao. No momčad Sunderlanda je nakon prijelaznog roka zapala u rezultatsku krizu koja i dalje potresa klub. Dojam je da je obrana problem prije nego napad, ali je isto činjenica da su loši rezultati nastupili nakon Bentove prodaje. Iako je 21 milijun eura popriličan novac, ponovo se pokazalo da se velike prodaje ne trebaju vršiti usred sezone.

Sampdoria
Forma: 1 neriješeni, 5 poraza
Značajna pojačanja: J. Biabiany, M. Maccarone, F. Macheda (posudba)
Značajni odlasci: G. Pazzini, A. Cassano, G. Marilungo
Vjerojatno najoslabljenija momčad! Ne treba puno analize da bi se shvatilo da nije dobar posao zamijeniti napadački tercet sačinjen od reprezentativnih napadača – Pazzini i Cassano kao udarni dvojac talijanske reprezentacije i Marilungo kao zvijezda mlade reprezentacije – nedokazanim igračima poput Machede i Biabianyja ili već pomalo zaboravljenim veteranom Maccaroneom.

Wolfsburg
Forma: 1 pobjeda, 5 poraza
Značajna pojačanja: P. Helmes, S. Tuncay, J.C. Koo, J. Polak
Značajni odlasci: E. Džeko, A. Barzagli, K. Ziani
Osim prodaje najboljeg igrača i kapetana Edina Džeke, Wolfsburg je priznao kapitulaciju što se tiče politike dovođenja igrača doslovce poklonivši Zianija i Barzaglija – svojevremeno velika i poprilično skupa pojačanja. Novopridošlice su redom sasvim solidni klupski igrači, ali od njih se ne može očekivati da ponesu teret rezultatskog uspjeha ili zamijene klasu poput Edina Džeke.