zakon ulice

Ovo su pravi razlozi zbog kojih je Igor Bišćan napustio momčad Rijeke; čak mu ni gazda nije mogao pomoći...

23.09.2019 u 11:36

Bionic
Reading

Nije Igor Bišćan izdržao ni godinu dana na klupi Rijeke, otišao je iako - barem što se rezultata tiče - nije imao nikakvog razloga napuštati Rujevicu. No, sve ostalo što se događalo u i oko kluba jednostavno je bilo neizdrživo. Rijeka je tako u samo godinu dana 'potrošila' i drugog sjajnog trenera za kojeg će predsjednik Damir Mišković teško naći adekvatnu zamjenu

Od samog početka to jednostavno nije bilo to. Igor Bišćan preuzeo je momčad Rijeke u listopadu prošle godine, sjeo je na klupu momčadi s Rujevice kad je odstupio karizmatični slovenski stručnjak Matjaž Kek za kojeg se mislilo da će 'doživotno' voditi ovu ekipu.

No, svi su treneri samo potrošna roba, jednostavno je to prokletstvo posla. Otišao je Kek kao najuspješniji trener Rijeke u povijesti, došao je Bišćan. Dočekao ga je bojkot Armade i brojna podmetanja sa strane, no on je svoj dio posla odradio više nego korektno. Prošlu je sezonu završio na drugom mjestu iza Dinama, a potom je na samom kraju tom istom nedodirljivom Dinamu uzeo Kup.

Bez obzira na konkretne rezultate bojkot Armade - koja je kasnije fokus negodovanja s Igora Bišćana prebacila na njegovog pomoćnika Renata Pilipovića - bio je prevelik teret. U cijeloj se priči potpuno pogubio i prvi čovjek Rijeke, veliki gazda Damir Mišković.

Daleko od toga da Bišćan nije imao njegovu podršku, ali dojam je kako je Mišković nakon Bišćanove objave odlaska ipak - odahnuo. Bez previše 'muke' uspio je Mišković riješiti veliki problem, odlaskom Bišćana i njegovog pomoćnika Pilipovića na tribine bi se nekim automatizmom trebala vratiti Armada. I svi će biti sretni. Posebice Mišković koji nije morao 'prljati' ruke u cijelom sukobu na relaciji Bišćan/Pilipović - navijači. Pitanje je uopće koliko je sam Mišković i mogao utjecati, dojam je kako mu pomoći jednostavno nije mogao...

Zakon ulice tako je otjerao trenera koji je na klupi Rijeke proveo 42 utakmice, 26 puta je pobijedio, devet puta remizirao i samo sedam izgubio uz gol-razliku 82:39. Korektan učinak iako mu mnogi ne mogu oprostiti ispadanje iz kvalifikacija za Europsku ligu.

Dojam je da su baš 'ti i takvi' pokrenuli lavinu koja je na kraju i odnijela Igora Bišćana s Rujevice. Posljednjih su tjedana sve glasnije krenule zakulisne igre unutar samog kluba te priče o tome kako su igrači Rijeke nedovoljno spremni, da su česte i brojne ozljede zbog njegovih neadekvatnih treninga, da Bišćan forsira neatraktivni defenzivni nogomet... Tražila se 'dlaka u jajetu', samo da se napakosti neželjenom treneru.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vimeo

Na kraju su svi zajedno - uspjeli. Igor Bišćan više nije trener Rijeke. Ta mu je odluka teško pala, suznih očiju i stegnuta glasa objavio je svoju odluku. Na gospodski način 'spustio' svim svojim protivnicima koji su ga u ovih godinu dana 'bušili' kad su i gdje su stigli. Oni će se već sami prepoznati...

'Na kraju krajeva, odlučio sam kako treba presjeći. Hvala svima koji su vjerovali u nas. Hvala predsjedniku Damiru Miškoviću na povjerenju. Hvala suradnicima i igračima, želim klubu svu sreću i da dovedu nekog kome je stalo do kluba koliko je i meni bilo stalo', kazao je Igor Bišćan na oproštaju i nastavio:

'Čovjek se zasiti nekih stvari i shvati da je sreću bolje tražiti negdje drugdje. Znate u kakvoj situaciji sam preuzeo ekipu. Nisu bili najnormalniji uvjeti za rad. Uspijevali smo uz najveću podršku igrača, ali to nije bilo dovoljno. Jednostavno, u toj situaciji klub ne možemo funkcionirati normalno, stalno se vraćamo u negativu kada je rezultat imperativ kako bi ispunjavali ambicije koje su visoke.'

Jasno, odmah su krenula nagađanja kako je ostavku dao jer je dobio bolju ponudu. Jedna od najizglednijih je ona za nasljednika Nenada Gračana na poziciji izbornika hrvatske U-21 reprezentacije.

  • +6
Hrvatski telekom Prva liga, 9. kolo, NK Istra 1961 - HNK Rijeka Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Iz HNS-a je stigla potvrda kako je baš Igor Bišćan prvi izbor, no čeka se njegov odgovor. Koji mora stići tijekom ponedjeljka jer situacija nije nimalo blistava. Naime, mlada reprezentacija 14. listopada gostuje kod San Marina u kvalifikacijama za Euro U-21, a popis igrača za taj susret netko iz HNS-a (novi izbornik ili neki v.d. izbornika!) mora Uefi dostaviti do srijede.

No, izvori bliski Igoru Bišćanu navode kako je on sam 'prelomio' te kako neće prihvatiti ponudu za mjesto izbornika U-21 reprezentacije.

U isto se vrijeme pojavila informacija kako predsjednik NK Osijeka Ivan Meštrović razmišlja o tome da Bišćana dovede u Gradski vrt! Jer Osijek je u nedjelju ostao bez trenera, Dino Skender dobio je otkaz nakon niza loših rezultata i klupski su čelnici krenuli u potragu za novim. A Osijek je ambiciozna sredina, igrački je kadar sređen i nedostaje samo malo iskusnija trenerska 'ruka' koja bi taj 'slavonski orkestar' dovela u red.

Za sada je sve previše friško, Igor Bišćan baš i nije osoba koja će samo tako mijenjati klubove, pa se i odlazak u Osijek čini tek kao 'senzacijom za jedan dan'. No, i veća su se čuda događala, Igor Bišćan je 'vruća roba', dokazao se kao trener i sigurno je kako može birati angažman i sljedeću destinaciju. Iako bi ga većina hrvatske javnosti, za početak, rado vidjela na mjestu izbornika mlade reprezentacije...