čistka se nastavlja

Ovo su igrači koje je Ronald Koeman otpisao; Barca ove zime želi zaraditi 200 milijuna eura prodajom šestorice nogometaša

14.11.2020 u 08:33

Bionic
Reading

Financijska kriza je opasno uzdrmala Barcelonu, klub je u minusu od 820 milijuna eura i pod hitno mora pokriti barem dio tog ogromnog duga. Zato su se čelnici 'katalonskog ponosa' odlučili prodati sve igrače na koje Ronald Koeman više ne računa. U zimskom prijelaznom roku nadaju se zaraditi barem 200 milijuna eura

Nizozemski trener Ronald Koeman je već prvog tjedna svog mandata u Barceloni prekrižio nekoliko igrača, ali čini se da čistka u svlačionici s tim nije završila.

Barcelona je prodala nekoliko igrača ovog ljeta jer im je Koeman poručio da ne računa na njih, a najveće iznenađenje bilo je što se prelako odrekao urugvajskog napadača Luisa Suareza. Klub je među ostalima napustio i naš Ivan Rakitić, a sjajan su posao odradili prodajom Arthura u Juventus (72 mil. eura), Nelsona Semeda u W'hampton (32 mil. eura), Carlesa Pereza u Romu (11 mil. eura), Cucurelle u Getafe (11 mil. eura)...

Sada se očekuje da će sličan posao odraditi i u zimskom prijelaznom roku, a madridski AS objavio je kako je Koeman ponovo otpisao nekoliko igrača te im je poručio da u siječnju mogu tražiti novi klub.

Na listi otpisanih nalaze se šestorica igrača, a to su Martin Braithwaite, Samuel Umtiti, Riqui Puig, Junior Firpo, Carles Alena i Matheus Fernandez. Klub prodajom ovi igrača želi osigurati barem 200 milijuna eura, a dijelom tog novca mogao bi dovesti Lyonovog napadača Memphisa Depaya.

Nominalno, najviše očekuju od prodaje stopera Samuela Umtitija (26) kojeg su 2016. godine Lyonu platili 25 milijuna eura. No, Umtiti je više bio ozlijeđen nego što je igrao, ima velikih problema s koljenima i u ovom trenutku bi na Nou Campu bili presretni da im netko ponudi tih 25 milijuna eura za njega.

No, zato se nadaju kako će puno bolje 'utopiti' Riquija Puiga (21) i Juniora Firpa (24). Puig je izdanak La Masije, no za njega jednostavno nema mjesta u ovoj Barci. Veznjaci su na cijeni, Puig treba samo priliku i momčad u kojoj će imati dovoljno minuta, a Barca bi ga pustila za 35 milijuna eura. Desni bek Firpo je za 18 milijuna eura stigao iz Betisa prošlog ljeta, ali ipak se čini da nije 'materijal' za Barcelonu. Njegova je cijena oko 30 milijuna eura i ne bi trebao imati problema pronaći novi klub.

  • +21
Barcelona - Dinamo Kijev Izvor: EPA / Autor: Enric Fontcuberta

I Carles Alena (22) je izdanak La Masije, također veznjak i on bi bez problema mogao otići za 35 ili 40 milijuna eura. Brazilac Matheus Fernandez (22) nije ni dobio pravu priliku na Nou Campu, ali bi baš on mogao biti prava 'zlatna koka' zimskog prijelaznog roka. Barca ga je platila samo sedam milijuna eura, a za njega bi bez problema mogla dobiti najmanje 30 milijuna!

Za kraj je tu i danski napadač Martin Braithwaite (29). Barca ga je ove zime dovela iz Leganesa i platila 18 milijuna eura. No, tamnoputi Danac Braithwaite nije se iskazao i za njega je epizoda na Nou Campu završena. Problem je u tome što ga Barcelona neće pustiti za manje od 20 ili 35 milijuna eura, ali pitanje je tko će za njega dati toliki novac?

Planovi su jedno, a stvarno stanje na tržištu nešto potpuno drugo. U Barceloni se nadaju kako će namaknuti tih 200 milijuna eura, a od toga bi barem polovicu potrošili na kupovinu Memphisa Depaya. Ostalo? Ide u saniranje dugova koji bi klub mogli otjerati u bankrot...