S 10 DEBITANATA na meksiko

Čudno Čačićevo opravdanje za utakmicu koja nam nije trebala; štiti li time Šukera?

23.05.2017 u 10:12

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija na putu je za Los Angeles, u kojem će u noći sa subote na nedjelju (1.30 sati po srednjeeuropskom vremenu) igrati protiv Meksika koji dolazi u vrlo snažnom sastavu

Hrvatski izbornik Ante Čačić do posljednjeg je trenutka slagao igračku križaljku za ovaj ogled koji opravdati mogu samo čelnici Hrvatskog nogometnog saveza. Jer izbornik Čačić sastavio je momčad u kojoj je čak deset debitanata, s time da je popis sastavljen od samo 16 igrača. Velik problem predstavlja mu i to što se znalo da je posljednje, 36. kolo MAXtv Prve lige odavno zakazano za 27. svibnja. Također se znalo da se finale Kupa igra 31. svibnja, uz dodatak kako nikoga ne čudi to što su do finala došle dvije najbolje momčadi - Rijeka i Dinamo.

Dakle na izbornikovom popisu našla su se tek šestorica igrača koji imaju iskustvo igranja za reprezentaciju. Razloga za ovakav popis je nekoliko, a jedan je svakako i taj što je ovaj termin izvan standardnog FIFA-inog termina, dok mnogim igračima još uvijek nisu završile ni klupske obveze, što je predsjednik HNS-a Davor Šuker jako dobro znao kada je dogovarao ovaj pomalo čudan termin prijateljske utakmice. Očito se odlučio kockati...

  • +4
Prijateljska utakmica: Estonija - Hrvatska Izvor: Reuters / Autor: INTS KALNINS

Tako se od iskusnijih reprezentativaca, koji su bili u sastavu i na posljednjem Europskom prvenstvu u Francuskoj, na popisu nalaze 27-godišnji vratar belgijskog Genta Lovre Kalinić, 21-godišnji branič njemačkog Bayer Leverkusena Tin Jedvaj te 27-godišnji napadač španjolskog Sporting Gijona Duje Čop, jedini igrač s Čačićeva popisa koji je postigao pogodak u hrvatskom dresu.

Od igrača koji igraju u stranim klubovima na popisu je završio i najbolji strijelac francuskog prvoligaša Caena, Zadranin Ivan Santini, a preostala dvanestorica dolaze iz šest hrvatskih prvoligaša, po trojica iz Hajduka i Lokomotive, po dvojica iz Osijeka i Slaven Belupa te po jedan iz Inter Zaprešića i Istre 1961.

Naravno, u ovakvom sastavu, sigurni smo, Hrvatsku nećemo vidjeti u sljedećih nekoliko godina i zato su mnogi s čuđenjem dočekali dogovor za ovu utakmicu. Ne znamo je li i izbornik Čačić bio među njima jer je ipak on zaposlenik HNS-a, a protiv poslodavca ne smiješ.

'Kad je bila dogovorena ova utakmica, nismo mogli znati da će se dogoditi ove ozljede Ćorluke, Vrsaljka i Kramarića te da će se nekim igračima ovoliko produžiti sezona, uključujući finale Kupa upravo između Rijeke i Dinama. Cijelo sam vrijeme pratio nastupe naših igrača i u domaćoj ligi i u inozemstvu, a svi će pozvani dati sve od sebe i biti jako ponosni što će nositi hrvatski dres', pokušao je Čačić naći opravdanje, a njegovu izjavu prenosi službena stranica Hrvatskog nogometnog saveza.

Mnogi nogometni analitičari mišljenja su kako nam ova utakmica nije trebala jer ići na uigrani Meksiko s deset debitanata koji nikada nisu igrali zajedno može biti vrlo nezgodno. U slučaju velikog poraza i nove blamaže, kao što je bila ona nedavna protiv Estonije, pitanje je tko će preuzeti odgovornost. Stoga se mnogi pitaju štiti li Čačić svojom izjavom predsjednika Šukera?

Po dolasku u Sjedinjene Američke Države reprezentativci će odraditi tri treninga kako bi se pokušali uigrati te pružiti što bolju partiju.

'Prvi put igramo na američkom kontinentu i protiv respektabilnog protivnika te pred mnogo naših ljudi koje će radovati naš nastup. To nam je obveza da pružimo maksimum, a ja sam optimist i ne bojim se poraza koji bi poremetio atmosferu prije Islanda', kazao je Čačić te se okrenuo nastavku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo: 

'Otvara se i prilika za pozvane igrače koji nisu ranije pozivani, poput Andrijaševića, Pašalića i Santinija, kojima nisam prije želio remetiti ritam i natjecateljsku formu. Sada širimo reprezentativnu vrstu i okupili smo ono najbolje što Hrvatska ima.'

Kakva su očekivanja od lipanjskog susreta u Reykjaviku?

'Očekujem da će svi biti zdravi na okupljanju 5. lipnja. Kraj je sezone, mnogi su igrači umorni, ali mnogo ih je osvajalo titule i još se veselimo finalu Lige prvaka s obzirom na to da će ga opet osvojiti Modrić i Kovačić s jedne strane ili Mandžukić i Pjaca s druge strane', zaključio je izbornik.