što se to događa?

Niko Kovač preko noći je postao junak Bundeslige, a njemački su mediji otkrili 'pravi' razlog njegovog uspjeha

02.11.2022 u 12:57

Bionic
Reading

Nogometaši Wolfsburga katastrofalno su krenuli u novu sezonu njemačkog prvenstva, pod vodstvom Nike Kovača 'vukovi' su u prvih sedam kola ostvarili pobjedu, dva remija i četiri poraza. Činilo se u tom trenutku da je bivši hrvatski izbornik na rubu otkaza...

Njemački mediji na samom startu sezone nisu imali milosti za Niku Kovača i njegovo vođenje momčadi Wolfsburga. Istina, mučili su se 'vukovi', nije to izgledalo nimalo dobro, ali bivši je hrvatski izbornik bio uporan te je uporno ponavljao svoju mantru - bit će bolje, samo mi dajte još malo vremena.

I onda se 'otvorilo', na samom početku listopada Wolfsburg je pobijedio Stuttgart 3:2, potom je nanizao tri remija da bi u posljednjem kolu Bundeslige uvjerljivo svladao Bochum 4:0.

I Niko Kovač je preko noći od najvećeg gubitnika postao junak Bundeslige, a njemački mediji sipaju hvalospjeve na račun hrvatskog trenera kojem su do prije nekoliko dana predviđali brzu smjenu.

'Uzmete li zadnjih pet utakmica u Bundesligi, Niko Kovač je s Wolfsburgom na putu prema Ligi prvaka. Trener je izvukao prave zaključke iz neuspješnog početka sezone. Nedavno nitko nije vjerovao da Wolfsburg može postići četiri gola u jednoj utakmici... Direktor Jörg Schmadtke nakon utakmice s Union Berlinom odgovarao je na pitanje je li Kovačev posao siguran. Wolfsburg od tada nije izgubio jer je Kovač promijenio ključne stvari unutar svoje momčadi', navodi Kicker u svom tekstu te pojašnjava:

'Kovač je u prvim tjednima bio gotovo bespomoćan dok je razmišljao kako posložiti momčad. Pomicao je igrače naprijed-natrag, mijenjao formaciju i tvrdoglavo je držao trojicu u obrani, što je koristio. Ali, te stvari nisu funkcionirale. Momčad nije bila stabilna, bila je bez samopouzdanja. No, Kovač je napokon u potpunosti upoznao svoju momčad i bez tvrdoglavosti odabrao početnih 11. Sada se nešto kreće u Wolfsburgu. Momčad je fizički u puno boljem stanju nego prošle sezone. Igrači su napravili najviše sprinteva u 12 utakmica Bundeslige, a Kovač je pokazao da igrači, koji su tjednima izvan terena, imaju šansu.'

I Bild hvali bivšeg hrvatskog izbornika, iako mu taj medij još iz dana kad je vodio minhenski Bayern nije nimalo naklonjen...

'Nakon mračnog početka koji je unosio strah među navijače, Wolfsburg je sada neporažen šest utakmica u svim natjecanjima. Napetosti oko kluba sad su se potpuno smirile i ovo je sjajan temelj za nastavak sezone', tvrdi Bild te otkriva 'pravi' razlog uspjeha Nike Kovača:

'Nakon poraza od Union Berlina 2:0 sredinom rujna, Hrvat je svaki dan utakmice nosio plavu vestu od kašmira preko bijele majice. I od tada nije izgubio utakmicu...', pojašnjava Bild.

OK, možda ima nešto 'čarobno' u vesti od kašmira, a i sam je Niko Kovač prihvatio šalu.

'Nisam praznovjeran. Sviđa mi se ova vesta i ostavit ću je na sebi dok još dobro mirišem', kazao je Kovač te dodao:

'Ako ne moram razmišljati što ću odjenuti, sretan sam. Svatko ima svoj proces, svoj obred. A ova vesta me grije, tako da mi ne treba jakna...'

Standings provided by Sofascore