GLAVU GORE!

Nema predaje! I bez plasmana u četvrtfinale Hrvatska može izboriti kvalifikacije za Olimpijske igre, važan je svaki gol

  • B.T.
  • Zadnja izmjena 20.01.2023 10:13
  • Objavljeno 20.01.2023 u 10:13
Bionic
Reading

Naslov svjetskog prvaka glavna je lovina aktualnog Svjetskog prvenstva rukometaša u Poljskoj i Švedskoj, no u sjeni bitke za tron vodi se i ona za nastup na Olimpijskim igrama kojima će domaćin biti Pariz 2024. godine

Propozicije kažu da osigurano mjesto na Olimpijskim igrama imaju svjetski prvak te domaćin Francuska. Isto tako na Olimpijske igre će izravno i pobjednik Europskog prvenstva koje će se održati u siječnju 2024. godine u Njemačkoj.

Vizu za kvalifikacije za OI dobit će reprezentacije koje zauzmu šest mjesta ispod prvaka (od drugoplasirane do sedmoplasirane).

Kako su izgledi Hrvatske za plasman u četvrtfinale, dakle među osam najboljih minimalni (ali ipak postoje o čemu smo pisali ovdje), tako ispada da je naslov europskog prvaka 2024. jedina prilika da Hrvatska vidi Pariz. To ipak nije tako.

>> >> Hrvatska još ima šanse za plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva; treba nam pravo čudo, ali nije nemoguće...

Naime na Olimpijskim igrama 2024. nastupit će 12 reprezentacija. Osim domaćina Francuske, svjetskog prvaka s prvenstva koje je u tijeku i prvaka Europe, na olimpijskom turniru će nastupiti i prvaci Afrike, Azije i Amerike. Tako smo popunili polovicu mjesta. Ostalih šest bit će po dvije prvoplasirane reprezentacije triju kvalifikacijskih turnira na kojima će nastupiti po četiri reprezentacije.

  • +79
Hrvatska - Danska, SP rukomet, 19.1.2023. Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

Šest mjesta u tim kvalifikacijama popunjavaju reprezentacije koje na ovom SP zauzmu pozicije od dva do sedam. No, tamo se može naći i desetoplasirana reprezentacija.

Kako? Ako Francuska ostvari pravo nastupa i kao domaćin Olimpijskih igara i kao svjetski prvak, onda na Olimpijske igre ide i doprvak, pa u kvalifikacije ulazi osmoplasirana reprezentacija s ovog Svjetskog prvenstva.

Nadalje, ako Egipat postane prvak Afrike na prvenstvu kome je domaćin i tako stekne pravo izravnog plasmana na Olimpijskim igrama, a izbori vizu za kvalifikacije preko Svjetskog prvenstva, granica se pomiče na deveto mjesto.

Pa ako na Europskom prvenstvu prvak postane reprezentacija koja će se okruniti naslovom svjetskog prvaka ili Francuska kao domaćin Olimpijskih igara, ili finale igraju svjetski prvaci i Francuzi, a oboje su po tim ključevima (prvak svijeta, domaćin) osigurali nastup na Olimpijskim igrama, onda će na njima nastupiti i trećeplasirana ekipa s Europskog prvenstva. Ako je ista osigurala kvalifikacije za Olimpijske igre na aktualnom Svjetskom prvenstvu granica se pomiče za još jedno mjesto.

  • +5
Navijači na utakmici Hrvatska - Danska, SP rukomet 2023., 19.1.2023. Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

Zbog svih ovih silnih kalkulacija i mogućnosti Hrvatska mora napraviti svoj dio posla. Igrati preostale dvije utakmice na Svjetskom prvenstvu kao da su finalne i kao najbolja treća reprezentacija dograbiti deveto mjesto. A onda navijati za Francusku i Egipat i koga god treba i čekati da nam se karte poslože. Jer jedne Olimpijske igre smo već propustili, druge u nizu bilo bi ravno katastrofi.

Naslov prvaka Europe uvijek je opcija, ali bolje se osigurati na vrijeme. Možda je sada jasnije koliko je Hrvatska izgubila visokim porazom od Egipta u prvom kolu Svjetskog prvenstva.

Standings provided by Sofascore
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal