DINAMOV SAVEZNIK

Nek' susjedu crkne krava: Hibsi u plavom

Navijač Irska

Navijač Irska

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Edinburgh, kako to i priliči metropoli u kolijevci nogometa, ima dva kluba koja se baš i ne vole. Dijeli ih samo jedna godina u datumima osnutka, vjera (samim time i političko opredjeljenje) i golemi jaz stvaran gotovo stoljeće i pol

Pobijedi li Dinamo i u uzvratu, Bad Blue Boysi na ulicama Edinburgha u svom slavlju neće biti sami. Heartsov sportski rival je Hibernian i ta priča po mnogočemu nalikuje najpoznatijem britanskom rivalitetu, onom između Celtica i Rangersa. Hearts su osnovali 1874. lokalni protestanti, na što je godinu dana kasnije reagirala i katolička strana.

Hibse je osnovao irski svećenik i dao mu ime po rimskom nazivu za Irsku (Hibernia). Tijekom prvih godina postojali su i otpori da oni kao irski klub uopće nastupaju u škotskom prvenstvu, no vrhunski rezultati te su dileme uskoro otklonili.

Hibernianovi navijači načelno se zalažu za samostalnost Škotske, dok među Heartsovim prevladavaju unionisti. Njihov derbi jednako je žestok kao i Old firm, no zbog slabijih rezultata i puno manjih stadiona, taj dvoboj nikada nije postao ni približno toliko prepoznatljiv.

Prilikom dolaska klubova iz Europe, drugi klub obično se svrsta na stranu gostiju i zdušno navija za poraz svog rivala. Gostovanje Dinama i njegovih navijača, čije je bratstvo s navijačima Celtica u Škotskoj itekako poznato, ne može biti iznimka. Hibernianov dio grada svoje će 'zeleno-bijele' majice za ovu priliku zamijeniti plavima i zajedno s Hrvatima proslaviti očekivan ulazak Dinama u Europsku ligu. Točnije, ispadanje Heartsa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!