oštre reakcije

Nakon što je Bruno Marić podnio ostavku oglasili se svi klubovi HNL-a osim Hajduka

29.02.2024 u 22:12

Bionic
Reading

Predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a Bruno Marić podnio je ostavku nakon curenja snimki iz VAR sobe s nekoliko utakmica SuperSport HNL-a, a tijekom dana se na tu temu oglasilo devet od deset prvoligaških klubova. Samo Hajduk, za sada, nije reagirao...

Zajedničko priopćenje objavili su Dinamo, Gorica, Rijeka, Lokomotiva, Varaždin i Slaven Belupo, a zasebno su se izjasnili Osijek, Rudeš te Istra 1961.

'Na osnovu zajedničkog stava dolje potpisanih klubova članova SuperSport Hrvatske nogometne lige (Dinamo, Gorica, Rijeka, Lokomotiva, Varaždin i Slaven Belupo), izražavamo duboku zabrinutost i neslaganje s nedavnom serijom javnih pritisaka prema sucima, Komisiji nogometnih sudaca i Hrvatskom nogometnu savezu kojima svjedočimo u proteklih nekoliko dana. Svjedoci smo nezapamćene situacije u hrvatskome nogometu i kao njegovi izravni dionici, smatramo nužnim da damo svoj službeni stav na ovu temu.

Prije svega oštro naglašavamo kako oštro osuđujemo nezakonito objavljivanje snimaka komunikacije VAR sobe i sudaca u nekoliko utakmica SuperSport Hrvatske nogometne lige. Takve radnje su nedopustive, nezakonite i stvaraju neprijateljsko okruženje između sudionika SuperSport HNL-a.

Pozivamo Hrvatski nogometni savez i nadležne institucije da žurno zaštite sve sudionike natjecanja otkrivanjem i kažnjavanjem odgovornih fizičkih i/ili pravnih osoba. Kao izravnu posljedicu ovih događaja, trenutno svjedočimo izravnom stvaranju alternativnih istina koje za cilj imaju jedino zastrašivanje i utjecanje na buduće nogometne događaje.

Također želimo istaknuti kako smatramo nedopustivim ponašanje dijela nogometne zajednice na temu nekoliko sudačkih odluka prikazanih u objavljenim VAR snimkama. Ne želimo ulaziti u meritornost tih istih odluka, jer su potpisnici ovog službenog priopćenja bili oštećeni određenim sudačkim odlukama u pojedinim utakmicama SuperSport Hrvatske nogometne lige. Naglašavamo da takve odluke ne smatramo namjernim već su posljedica tumačenja određenih situacija na terenu.

Suci u nogometu imaju ključnu ulogu u održavanju integriteta igre i ravnopravnosti svih sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige, a njihove odluke, iako ponekad kontroverzne, čak i pogrešne, trebaju biti poštovane. To nipošto pak ne znači kako se njihove odluke ne smiju javno propitkivati i o njima se treba raspravljati između svih klubova sudionika Hrvatske nogometne lige kroz Komisiju za profesionalni nogomet i Komisije nogometnih sudaca.

Javna hajka kojoj svjedočimo posljednjih nekoliko dana, osobito od strane profesionalnih sportskih klubova i relevantnih medija, ne samo da narušava integritet natjecanja, već i stvara neprihvatljivo i neprijateljsko ozračje koje može negativno utjecati na kvalitetu i atmosferu u našem sportu i društvu u cjelini.

Stoga ne možemo ostati nijemi na očite pokušaje izazivanja hajke i izravnog utjecaja na neovisna tijela, a koja za cilj imaju stvaranje atmosfere straha. Suglasni smo da mnoge stvari unutar sudačkih protokola moraju biti jasnije i preciznije, ali ne smije se dopustiti da subjektivna i prilagođena tumačenja pojedinih odluka koje se neutemeljeno i nezakonito plasiraju u javnost koriste za pokušaje ostvarivanje bilo kakvih prednost za bilo kojeg sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige ili pokušaja stvaranja atmosfere straha između sudionika natjecanja ili sudaca.

Svi nogometni klubovi trebaju biti svjesni svoje odgovornosti prema nogometnoj zajednici i javnosti. Samo zajednički, poštujući pravila i standarde i fair i poštenog sportskog ponašanja, možemo očuvati ugled hrvatskog nogometa', stoji u priopćenju kojeg potpisuju Dinamo, Gorica, Rijeka, Lokomotiva, Varaždin i Slaven Belupo.

Vrlo je jasno kako razmišljaju u Osijeku.

'Nogometni klub Osijek izražava zabrinutost zbog događaja koji posljednjih dana okupiraju nogometnu javnost i bacaju neizbrisivu mrlju na hrvatski nogomet i njegove dionike. Najoštrije osuđujemo svaku nezakonitu radnju koja ima za cilj stvaranje pritiska na druge aktere te pozivamo Hrvatski nogometni savez i sve institucije da rade svoj posao kako bi zaštitili integritet hrvatskog nogometa i osigurali ravnopravnost svim sudionicima natjecanja.

I sami smo ukazivali na nedosljednosti i kršenja VAR protokola, što javnim putem, a što kroz izravnu komunikaciju s HNS-om. Mala nam je utjeha da se pritom često događalo da nam Komisija nogometnih sudaca daje za pravo kada su bodovi na terenu izgubljeni.

Upoznati smo i s audio snimkom navodne komunikacije sudaca i VAR sobe s utakmice 7. kola SuperSport HNL-a Osijek - Dinamo koja je proteklih dana puštena u javnost, a koja se razlikuje od one emitirane na konferenciji za medije Hrvatskog nogometnog saveza nakon predmetne utakmice. Stoga očekujemo od odgovornih da se javno očituju po tom pitanju.

Također, od Hrvatskog nogometnog saveza očekujemo učinkovito rješavanje aktualnih problema kako bi se osigurala ravnopravnost svim sudionicima natjecanja te sucima mir i nepristranost u donošenju odluka i korištenja VAR protokola sukladno PNI.

Zaključno, želimo naglasiti kako smo upoznati s dopisom dijela klubova SuperSport HNL-a, ali budući da su neki od potpisnika proteklih (tje)dana radili upravo stvari koje osuđuju, ne želimo biti dio tog igrokaza. S time u vezi, pozivamo sve nogometne klubove, igrače, djelatnike i službene osobe da budu svjesni odgovornosti koju imaju prema javnosti i da svojim postupcima ne narušavaju integritet hrvatskog nogometa', navodi se u priopćenju iz Osijeka, a na sličnom su tragu i u Istri 1961.

'NK Istra 1961 izražava duboku zabrinutost zbog očitih pokušaja destabilizacije integriteta igre i ravnopravnosti svih sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige, a kojima svjedočimo u javnosti u proteklih nekoliko dana.

Nedopustivo je da se u nogometnoj javnosti pokuša stvoriti atmosfera straha ili da se javno mnijenje iskoristi radi utjecaja na sudačku organizaciju ili na buduće nogometne događaje. Nogometni suci moraju biti neovisni i slobodni od bilo kakvog pritiska.

U odnosu na snimke komunikacije između sudaca i VAR sobe koje su izašle u javnosti, NK Istra 1961 ističe kako takva komunikacija sukladno postojećoj regulativi nije javna, pa objavljivanje tih snimki predstavlja nezakonito postupanje.

NK Istra 1961 smatra da bi bilo uputno razmotriti mogućnost da u budućnosti, komunikacija između sudaca i VAR sobe bude javno dostupna, a kao što je to na primjer slučaj u Španjolskoj, gdje se u utakmicama LaLige iza svakog odigranog kola objavljuje takva komunikacija u svim spornim situacijama u kojima je sukladno protokolu sudjelovao VAR.

Za dobrobit hrvatskog nogometa NK Istra 1961 apelira na sve sudionike da se pridržavaju normi Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika i klubova, te da se o svim otvorenim pitanjima i prijeporima diskutira na argumentiran i konstruktivan način', poručili su iz Pule, a Rudeš je bio kratak i jasan:

'S obzirom na veliki medijski interes oko problematike VAR-a i 'curenja' snimki, odnosno komunikacije sudaca s ovim priopćenjem želimo istaknuti stav NK Rudeš.

Iako smo svjesni težine i odgovornosti koju imaju djelitelji pravde u puno navrata NK Rudeš je ukazivao i izražavao svoje nezadovoljstvo i neslaganje sa sudačkim odlukama koje su u pravilu bile na štetu NK Rudeša i koje je u konačnosti priznala i sudačka komisija te se nadamo da su te greške doista bile samo plod sudačkog uvjerenja te očekujemo da će se kvaliteta suđenja podići na viši nivo i da će grešaka biti sve manje i manje a sve sa ciljem da se stekne povjerenje u djelitelje pravde.

Istovremeno, ne podržavamo i ograđujemo se od 'dilanja' snimki iz VAR sobe te pokušaja manipuliranja i dovođenja u pitanje regularnost natjecanja i utrke za prvaka', navode iz Rudeša.

A Hajduk? S Poljuda nikakvih službenih reakcija, barem ne još, nema. Nešto ranije su poručili da su sve već rekli i da je njihov stav jasan...