SAMO ZA TPORTAL

Mihael Mikić zna sve o Japancima pa bi ga Zlatko Dalić mogao i nazvati: S njihovim sam izbornikom osvojio tri naslova prvaka, ali...

Bionic
Reading

Pobjedom 2:1 nad Španjolskom u trećem kolu E skupine svjetskog prvenstva, Japan je senzacionalno osvojio prvo mjesto u skupini, te tako stigao i do ogleda s Hrvatskom u osmini finala (ponedjeljak, 16 sati). A što možemo očekivati od Japana, najbolje zna Mihael Mikić, koji je deset godina igrao u toj zemlji te 5,5 godina radio pod aktualnim izbornikom Hajimeom Moriyasuom

Nakon pobjede 2:1 nad Njemačkom u prvom kolu, Japan je s istim rezultatom u trećem kolu iznenadio i Španjolsku.

S velikim uzbuđenjem taj se dvoboj pratio i u obitelji Mihaela Mikića, koja je dugo godina živjela u Japanu. I stoga je razumljivo bilo veselje ovog bivšeg igrača Dinama, ali i japanskih klubova Hiroshime i Shonan Bellmarea.

'Ma, što reći? Čudo nad čudima. Dirnulo me je jako, jer to je druga reprezentacija, uz Hrvatsku, za koju navijam na ovom svjetskom prvenstvu. Doduše, najsmješnije je što navijam i za Njemačku, ali i Španjolsku, koja igra, bez obzira na ovaj poraz, možda i najljepši nogomet na turniru. A eto, Nijemci su ispali, a sada će i jedna od reprezentacija za koju navijam', javio se Mihael Mikić za tportal.

Iznenađenje je za sve, sigurno i za izbornika Zlatka Dalića.

'Sigurno. Ali to je i bolje, jer mislim da bi Hrvatskoj, bez obzira koliko cijenim, respektiram i volim Japan, ipak puno teže bilo igrati protiv Španjolske. Ponavljam, meni je ovo takvo čudo, da u skupini s Njemačkom, Španjolskom i Kostarikom, Japan osvoji prvo mjesto u skupini'.

Koliko zapravo poznajete japansku reprezentaciju?

'Prilično dobro. Ali najbolje poznam njihovog izbornika Hajimea Moriyasua, s kojim sam 5,5 godina radio u Hiroshimi, i s kojim sam osvojio tri naslova prvaka. Inače, reprezentacija im je sastavljena od igrača koji igraju po Europi. Devetorica su u Njemačkoj, ima ih u Engleskoj, Francuskoj, Belgiji, a tek ih je sedam iz J-lige, odnosno japanske lige. To sve govori koliko su dobri. A možda je i najimpresivniji podatak da igrač bundesligaša Stuttgarta Endo sjedi na klupi, a igra igrač iz druge njemačke lige, iz Fortune Düsseldorf Ao Tanaka. Dakle, izbornik je toliko nezavisan i siguran u svoje poteze'.

  • +19
Japan - Španjolska, SP u nogometu u Katru 2022. Izvor: Profimedia / Autor: Anne-Christine POUJOULAT / AFP / Profimedia

Japan neće imati imperativ u osmini finala, jer igra protiv svjetskih vice-prvaka?

'Apsolutno, oni u toj utakmici neće imati što izgubiti. Igrat će kao i dosad, u visokom presingu, jer strahovito su brzi. Doduše, nedostajat će im Itakura iz zadnjeg reda, jer ima dva žuta kartona. Očekujem ih u nešto zatvorenijoj varijanti 5-4-1, ili možda 4-3-2-1, ali sa strašno brzim bokovima, kao što je Ito, odnosno Takuma Asano koji je dobio pola sata protiv Njemačke i zabio joj gol. Imaju i odličnog Mitomu iz Brightona, također strašno brzog igrača. I morat će Hrvatska jako dobro paziti kada izgubi loptu, odmah se vraćati, ili čak raditi one profesionalne prekršaje kako bi zaustavili Japance u kontri i polukontri'.

Toliko dobro poznajete Japance da bi vas izbornik Dalić mogao nazvati za koji savjet?

'Ha, ha.. Ma poznaju ih i Dalić i njegov stožer, sigurno. Osim toga, postoje razne aplikacije gdje mogu doznati sve o njima'.

Nego, možda su Japanci pobijedili jer su Španjolci htjeli izbjeći Hrvatsku?

'Ma kakvi. Nema šansi da se takvo što može planirati na ovom nivou. Evo, i Kostarika je vodila u jednom trenutku protiv Njemačke, pa bi onda ispali i Njemačka i Španjolska. Dakle, nema šansi, Japan je iznenadio i to je to', zaključio je Mihael Mikić.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal