ZORAN BAN ZA TPORTAL

Prvi Hrvat koji je nosio dres Juventusa nahvalio je Gvardiola, dok je izborniku Daliću zamjerio ignoriranje jednog igrača

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija remijem 0:0 protiv Belgije u 3. kolu F skupine osvojila je drugo mjesto te izborila nastup u osmini finala svjetskog prvenstva. A svi znamo na što je Hrvatska spremna kada uđe u nokaut-fazu. No, iako je prvi cilj ostvaren, bivši igrač Rijeke, ali i prvi Hrvat u Juventusu, koji je potom igrao i u Portugalu, odnosno Belgiji, Zoran Ban imao je i savjet za izbornika Zlatka Dalića

Hrvatska je po treći put na svjetskim prvenstvima u nokaut-fazi natjecanja. A sjećamo se kako su prošli 1998. godine, odnosno 2018. godine. Dakle, razloga za sreću i optimizam imamo itekako puno.

'Čestitke svima, prošli smo spretno i sretno. I glavni cilj je postignut. Što nikad nije lako. Dečki su zaslužili veliko slavlje, ali već od petka moraju se koncentrirati i početi se pripremati za sljedećeg suparnika koji god to bude', rekao je u uvodu analize za tportal Zoran Ban, 49-godišnjak, koji je iz NK Rijeke otišao igrati za Juventus i postao prvi hrvatski nogometaš u redovima ovog talijanskog velikana.

Ovako je Ban analizirao utakmicu.

'Hrvatska je imala dominaciju nekih pola sata u prvom poluvremenu, bili smo bolji na sredini terena, ali nismo bili opasni u igri prema naprijed. Tako da bih, generalno gledajući, rekao da je to prvo poluvrijeme pripalo nama, jer niti Belgijci nisu imali niti jednu pravu, konkretniju priliku'.

U nastavak je Roberto Martinez ušao s novim igračima, za razliku od Zlatka Dalića.

'Bio je to logični potez Španjolca na belgijskoj klupi, jer njima je trebala pobjeda, trebala su im tri boda za prolazak skupine. I logično je bilo što je uveo Lukakua. Međutim, vidjelo se, koliko god da je dobar, da nije u pravom natjecateljskom ritmu. Makar, i takav je imao nekoliko odličnih prilika'.

Strahovali smo u toj završnici?

'Moram priznati da smo zbilja teško živjeli u tom periodu. Imali smo onu neku priliku preko Brozovića, te udarac Modrića, ali prilike Belgijaca bile su puno konkretnije. Međutim, moram istaknuti sjajnog Joška Gvardiola, koji definitivno spada među tri najbolja stopera svijeta, a prema onome što je pokazao kao da je puno iskusniji i stariji, od tih svojih 20 godina'.

U skupini E činilo se da iznenađenja više neće biti, ali dogodilo se još jedno čudo, odnosno pobjeda Japana nad Španjolskom.

'Jednostavno, ovo je baš čudo, ovo je ljepota nogometa. Japan je možda i najveća senzacija na ovom Mundijalu. Zaslužili su osminu finala, pobiijedili su i Njemačku, pa i Španjolsku, a sad su izborili ogled s Hrvatskom'.

Hrvatskoj ovakav rasplet više odgovara?

'U svakom slučaju bit će teško. Ali to je jedna utakmica, u kojoj je sve moguće. I ne znam paše li nam više. Pogledajte, Španjolska, koju sam smatrao jednim od najvećih favorita turnira, imala je puno vremena za stići do izjednačenja, a stvorila je tek jednu polupriliku preko Olma. Dakle, i Japan treba shvatiti izuzetno ozbiljno. Ponavljam, pobijedili su dvije velesile. Njihov forte su brzina i borbenost, treba se paziti kontranapada'.

Zar se Hrvatska treba pribojavati Japana?

'Ne, ne treba se Hrvatska nikoga bojati. Ali mora biti maksimalno oprezna, koncentrirana. I mora biti puno hrabrija, okomitija. Budimo realni, utakmica s Kanadom ne smije biti mjerilo, jer ta je reprezentacija zalutala na ovo svjetsko prvenstvo. Mi u utakmici protiv Belgije nismo imali te probojnosti, te odlučnosti. Nedostaje nam jedan pravi 'killer', napadač. Nije ovo kritika nikome od igrača, jer odigrali su srčanu i borbenu utakmicu, ali ne smiju očekivati da Luka Modrić sa svojih 37 godina rješava svaku utakmicu. Trebaju i drugi uprijeti malo više'.

Dalić ima široki kadar. Očekujete li kakvu promjenu za tu utakmicu osmine finala?

'Rekao bih da izbornik možda treba ranije mijenjati. I nije mi jasno zašto ne koristi Mislava Oršića, koji je toliko hitar po boku, koji si može sam stvoriti priliku. OK, jasno je da neće igrati od prve minute, ali u situaciji kada nedostaje energije, on bi itekako bio koristan. Siguran sam da i Dalić razgovara sa stožerom, da traže najbolja rješenja, ali zbilja mislim da bi u nekim situacijama trebao ranije reagirati', s najboljom namjerom zaključio je Zoran Ban.

  • +46
SP Katar: HRVATSKA - BELGIJA Izvor: EPA / Autor: RUNGROJ YONGRIT
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal