IZAŠLO NA VIDJELO

Mamić i službeno moćniji od HNS-a samog

12.10.2011 u 00:02

Bionic
Reading

Zdravko Mamić, nepobitni gospodar hrvatskog nogometa, odao je priznanje Bilićevim igračima za pruženo protiv Letonije. Bio je euforičan, govorio je u jednom dahu

'Ovo je bila najbolja utakmica hrvatske reprezentacije, a vidite kako je teško danas nekoga pobijediti! Stvorili smo više prigoda nego u cijelim kvalifikacijama. U ovoj tuzi, kad već nismo prvi u skupini, ohrabrenje je da su se naši igrači uspjeli dignuti u samo 72 sata, našli su snage i inspiracije za odličnu utakmicu. Optimist sam, uvjeren sam da ćemo završiti na Euru. Još jednom se pokazalo da samo igrači u natjecateljskoj formi mogu biti igrači. Rakitić je odigrao doktorski, Perišić je odigrao kao da je kraj svijeta. Uz Sammira, koji će dobiti dozvolu za petnaestak dana, i Badelja, ova reprezentacija može biti prvak Europe u Poljskoj i Ukrajini! Uz Španjolce, možemo biti najbolja momčad! Hrvatska ima megaigrače, garantiram životom da nam Poljska i Ukrajina neće pobjeći. Nije ovo nikakav euforija, samo moraju igrati najbolji natjecateljski igrači. Neću se nikome miješati u posao, ali bilo je predvidljivo i prije utakmice, dvojica koja su izašla (Ćorluka i Kranjčar - op. a.) nisu trebali ni započeti jer nisu fizički spremni', rekao je Mamić.

Onda, ostaje li Slaven Bilić na klupi Hrvatske, idemo li dalje svi zajedno?

'Apsolutno idemo zajedno! Ajmo, svi u ložu broj 7, skupite kvorum', vikao je Mamić vrhuški HNS-a i zapravo već i objavio njezinu odluku.

Zdravko Mamić još jednom je pokazao tko je gazda hrvatskog nogometa. Izbornik u lakiranim cipelama ostaje na klupi. Odlučio je to, glavom i bradom, Zdravko Mamić. Istina, nejasno je kako on za tu odluku ima ingerenciju, ali tek onim naivnima... Vlatko Marković? Da, i on je bio na sjednici.

Dobro je predsjednik HNS-a danima ponavljao: 'Nisam ja taj koji odlučuje o izbornikovoj sudbini.' Imao je pravo. Kad Zdravko plješće, plješće cijeli Izvršni odbor. Kad se on ljuti, pogađate, ljute se i ostali. Neki od njih i s čačkalicama među zubima... Uglavnom, društvo je obavilo i nekoliko telefonskih poziva, a onda je prvi čovjek hrvatskog nogometa pustio bijeli dim:

'U baraž idemo s Bilićem! Nećemo čekati ždrijeb, nas je desetoro sakupilo kvorum i ništa se ne mijenja. Reprezentacija je svoj posao obavila', objavio je 'urbi et orbi' Mamić.

Iako se za vrijeme utakmice grizao, ljuto u poluvremenu gledao u daljinu. Navijači su mu dobacivali, a brat Zoran ga smirivao: 'Nemoj, Zdravko, nemoj! Budi miran.' Ostao je sjediti.

'Mamiću, pogledaj, pročitaj ovo!' vikao je navijač i pokazivao Mamiću prstom na zapadnu tribinu gdje je pisalo: 'Akcijski plan za spas nogometa, neka vise govna: Uefa, Mamić, Štimac, Marković, Cvrk.'

Odmah se sjurio niz stube, otišao prema svlačionici. Tamo je bio i Vlatko Marković, išao je čestitati igračima. Upitan za komentar, 'prvi' čovjek našeg nogometa je odbrusio:

'Nemam nikakvih komentara. Pustite me na miru! I točka.'

Glavni tajnik Zorislav Srebrić dodao je i pravni začin cijeloj priči. Odnosno, odgovorio je na pitanja: 1. Kako Mamić koji nije predsjednik može, i to usmeno, sazvati sjednicu IO-a?, 2. Kako aključak te sjednice, koja nije imala ni pozivnice, ni komisiju za verifikaciju, ni zapisnik može imati pravnu snagu?

'Izvršni odbor neće se sastati do daljnjega, a to znači da stožer ostaje jer nema sjednice IO-a na kojoj je donesena drukčija odluka', kaže Srebrić.

Dakle, Mamićev manevar je uspio, valjda ga Bilić neće (opet) razočarati.