ČVRSTI DOKAZI

Luka Modrić – precijenjen? Naravno da nije!

27.07.2012 u 15:29

Bionic
Reading

'Svaki put kad netko napiše da je Luka Modrić precijenjen jer mu statistika nije dovoljno dobra, i anđeo i mačić negdje umru' – ovako je glasila humoristična dosjetka koja se potkraj prošle sezone proširila po društvenim mrežama

Teško se sjetiti primjera da je neki igrač u novije vrijeme bio s jedne strane toliko dizan na pijedestal, a s druge konstantno osporavan. Kritičari dovode u pitanje nogometne kvalitete Luke Modrića oslanjajući se na podatke koji govore da vrlo rijetko zabija golove ili asistira (u 48 utakmica prošle sezone za Tottenham i reprezentaciju imao je pet golova i sedam asistencija), ali prečesto ne vide širu sliku.

Musa Okwonga, sjajni nogometni pisac i kolumnist afričkog podrijetla ovako je opisao Luku: 'On je neobičan nogometaš: zvijezda koja naizgled ne blješti. Kad ga gledate na terenu, isprva je teško dokučiti što to zapravo radi. Prima loptu i dodaje je nekome drugome, tko zatim napravi nešto puno uzbudljivije s njom. A onda, na kraju akcije, vidite ga s uzdignutim rukama. Istina je da ne zabija puno golova niti ima puno asistencija – ali kad brojite jedno dodavanje unatrag, gotovo uvijek ćete naći njegovo ime. Kad bi Spursi bili bend, Modrić bi bio bubnjar – a najvažnija vještina u današnjem nogometu je sposobnost diktiranja tempa igre.'

Modrić je igrač koji asistira za asistenciju, povučeni playmaker, ono što Talijani zovu 'regista'. Slaven Bilić je za njega rekao: 'On je naš Messi. Naravno, njegova pozicija je drukčija i iza njega nisu takve impresivne brojke, ali njegov učinak je gotovo jednako važan kao i Messijev u Barceloni.'

Lukina uloga ključna je u modernom nogometu, gdje su obrane sve profinjenije i uigranije. Vrhunske momčadi moraju graditi napade iz drugog plana i koristiti se igračima koji imaju vrhunski pregled igre i mogu ponuditi najširi spektar mogućnosti za pokretanje akcija. 'Kad ima loptu, ne možete mu je oduzeti. On vuče konce Tottenhamove igre. Njegov pregled igre izniman je, a dodati može u bilo kojem trenutku' – ovako se o Lukinoj igri izrazio Arsène Wenger, isti onaj koji je po njegovu dolasku u Premiership tvrdio da je fizički slab i nedorastao zahtjevima te lige.

U intervjuu za našu stranicu Tribina.tportal.hr, Jonathan Wilson je rekao: 'Modrić je fenomenalan igrač, ja ga obožavam kao nogometaša. Vrlo je inteligentan i moderan igrač koji razigrava momčad duboko iz veznog reda i neprestano drži loptu u pokretu. Kad ona ide prema njemu, on ulazi u to dodavanje i gotovo uvijek radi poluokret, štiteći loptu i izmičući se. A tehnika mu je toliko dobra da već prvim dodirom kontrolira loptu, pa je obrambenim igračima izuzetno teško igrati protiv njega bez da naprave prekršaj. Zbog toga može toliko dobro igrati na svojoj sadašnjoj poziciji, iako je tako sitan. Bilić je to prvi uvidio i zbog toga zaslužuje priznanje.' Wilson dodaje: 'Naježio sam se kad sam vidio onaj njegov prodor i dodavanje za Rakitića na Euru, bio je to potez čistog nogometnog genija...'

Vide li svi ovi ljudi nešto što običan ljubitelj nogometa ne vidi? Ili samo vide ono što žele vidjeti? Vrijedi li omaleni Hrvat doista te puste milijune koje Spursi traže za njega – čak i Transfermarkt je njegovu realnu tržišnu vrijednost postavio na enormnih 46 milijuna eura... Postoji li ikakav objektivan dokaz da stvarno baš toliko dobar ili je sve samo prenapuhani 'hype'?

Zapravo postoji – i to baš statistički. Prema podacima koje je na kraju prošle sezone objavila Opta, vodeća svjetska kuća za analizu nogometne statistike, Luka Modrić najbolji je igrač na svojoj poziciji u engleskoj Premier ligi. Prema njihovim analitičarima, tri su ključne kategorije po kojima možemo ocijeniti učinak veznog igrača – kreirane prilike za gol, dodavanja i točnost nabacivanja.


U prvoj kategoriji su od Modrića (96) bolji jedino David Silva (104) i Juan Mata (102). Unitedov Nani, koji je proizveo najviše asistencija tijekom sezone, tek je deseti na toj listi. Nadalje, Modrić je drugi u ligi po broju uspješnih dodavanja – prvi je Ashley Williams iz Swanseaja, s 60 više od njega – 2.594 prema 2.534. Među prvih deset na ovom popisu nigdje nema ni Silve ni Mate – Modrić je jedini od najboljih 'kreatora prilika' koji su se našli u prvih deset i u ovoj statističkoj kategoriji. Na kraju, lista igrača s najviše uspješnih nabacivanja, koju predvodi David Fox iz Norwich Cityja, samo potvrđuje Lukinu klasu. U toj kategoriji je četvrti. Nijedan igrač nije se našao među najboljih deset na više od jedne od ove tri liste – Modrić je na sve tri pri samom vrhu.

Prosudite sami što je važnije za igrača koji većinu vremena provodi udaljen 30-50 metara od suparničkog gola – broj golova i asistencija ili podaci koje smo upravo iznijeli? Svakome tko razumije suvremeni nogomet moralo bi biti savršeno jasno zašto Modrić toliko žarko želi igrati u vrhunskoj momčadi. Ako ovakvu statistiku ima u Tottenhamu, koji bi očito bez njega bio osuđen na donju polovicu prvenstvene ljestvice, što bi tek napravio u Real Madridu?