DOVIĐENJA MAKSIMIRU

Kelava traži dozvolu za odlazak, Udinese nudi milijun

16.05.2013 u 11:56

Bionic
Reading

Dinamo je još prije četiri mjeseca plasirao informaciju da tragaju za novim vratarom, a logična posljedica takve odluke Uprave kluba je i odlazak najboljeg Dinamovog vratara Ivana Kelave

Kelava je u profesionalnom pogonu (računajući posudbu u Lokomotivu) svog Dinama proveo šest godina i devet mjeseci, i vrlo je izvjesno da će taj brojač uskoro stati. trenutno ima 154 nastupa, od čega 36 europskih, a pred njim su još dva prvenstvena i - odlazak.

Kelava je Dinamo gotovo samostalno u Malmöu uveo u Ligu prvaka, na isteku iste sezone protiv Osijeka je bio heroj osvajanja kupa, nosio je kapetansku vrpcu, nosi ju i danas kada nema Joea Šimunića i zadužio je klub na svim razinama. Ruši rekorde domaće lige po pitanju minuta bez primjenog gola, prije odlaska pokušat će ju sačuvati vrlo impresivnih 1000 minuta. Inače, toliko mu je mreža bila netaknuta u Halilhodžićevoj eri, a tada su uključena bila sva natjecanja.

Izvanredan je čuvar mreže, ali ima problema u igri koji su vidljivi iz aviona. Do pristojne razine je istesao sporna ispucavanja (barem lijevom nogom), ali rijetko je pronaći hrabrijeg vratara u istrčavanjima koji zna koristiti masu kada je daleko od peterca. Vrlo je zanimljiv tip golmana, tek je napunio 25 godina i vrlo je pozitivna ličnost u svlačionici što je također lijep plus za dostojan transfer. Ove zime iz stožera i uprave između redova mu je poručeno da 'nije taj', odnosno da Dinamo treba alternativu na vratarskoj poziciji, zimus su prodani i njegovi najbolji prijatelji Domagoj Vida i Mateo Kovačić, i odlazak je logičan rasplet.

Službeni menadžerski trailer koji opisuje Ivana Kelavu


Niti njegova zamjena Romeo Mitrović gotovo sigurno neće dobiti ozbiljniju priliku, a posljednji koji se spominjao, crnogorski vratar mađarskog Videotona Mladena Božovića navodno je otpao s Dinamovog radara. Potraga i dalje traje...

Ivan Kelava ovoga ljeta gotovo sigurno odlazi, a uskoro će se i, navodno već danas, održati sastanak između Ivana i Zdravka Mamića na kojem bi trebala biti dogovorena 'izlazna strategija' iz kluba. Zainteresiran je Udinese (koji je već osigurao usluge igora Bubnjića i Frana Mlinara za iduću sezonu), ali za ponude su spremni još neki inozemni klubovi čija imena se još uvijek drže u tajnosti. Navodno su Talijani spremni ponuditi milijun eura Dinamu za Kelavu, i za očekivati je da će klub tu svotu pokušati povećati barem za 50 posto.

U Udineseu bi ga čekao vrlo jak konkurent, vojvođanski vratar Željko Brkić koji je ove sezone vrlo dostojno zamijenio ponajboljeg vratara svijeta Samira Handanoviča.