šokantna završnica

Kakva drama u Maksimiru; Dinamo do sudačke nadoknade vodio 3:1, a onda dopustio Šahtaru da dođe do remija

06.11.2019 u 23:03

Bionic
Reading

Na prepunom maksimirskom stadionu, Dinamo i Šahtar igrali su utakmicu četvrtog kola C skupine Lige prvaka. U dramatičnoj utakmici, u kojoj je Dinamo do 93. minute imao 3:1, momčadi su osvojile po bod jer okršaj je završio rezultatom 3:3

Nakon 2:2 remija u Harkivu, Dinamo je s puno optimizma čekao dvoboj sa Šahtarom pred svojim navijačima, kojim bi u slučaju pobjede otvorio vrata osmine finala Lige prvaka.

I za razliku od prve utakmice u Ukrajini, kada je Dinamov trener Nenad Bjelica bio na 'mukama' zbog ozljeda Ademija, Petkovića i Livakovića, sada je imao puno ugodniju situaciju, jer od ključnih igrača svi su mu bili na raspolaganju. Tako je i Petković krenuo od prve minute.

Međutim, lekciju u prvoj utakmici očito su naučili i igrači Šahtara, koji su od prve minute preuzeli kontrolu nad igrom. I već u prvoj minuti gosti su zaprijetili preko Taisona, ali njegov je udarac otišao pokraj gola.

  • +56
Dinamo - Šahtar, 4. kolo Lige prvaka, 2019/20. Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Isti igrač na sceni je i u petoj minuti, ali njegovo proigravanje propustio je kazniti Junior Moraes, jer se okliznuo.

Dominacija gostiju nastavila se i dalje, a novu opasnost pred golom Dominika Livakovića 'zakuhao' je Stepanenko, ali njegov je udarac otišao preko gola.

I onda je u 13. minuti, sretnoj za Šahtar, nesretnoj za Dinamo sjevnula brza kontra Moraesa po desnoj strani, nakon koje je Alan Patrick s tri metra pogodio za 0:1.

Dinamo je u tom periodu bio posve bezidejan, a jedini pokazatelj da je Dinamo domaćin bila je glasna podrška navijača.

Prvu suvislu akciju 'modri' su odigrali tek u 17. minuti, ali Oršićev ubačaj otišao je u 'bunar'.

Ipak, bio je to pokazatelj da se Dinamo polako budi. Možda puno kasnije nego se očekivalo. No, i taj 'trzaj' bio je dobrodošao, što igračima, što tribinama. A dvije minute kasnije na Stojanovićev ubačaj u prilici je bio Petković, ali Pjatov je bio siguran.

Izvor: Pixsell / Autor: N.N.

Stihijski napadi domaćih isplatili su se u 25. minuti, kada je nakon jedne, pa možda čak i već izgubljene situacije, Theophile-Catherine uspio poslati loptu pred gol gostiju, gdje je Petković bio najviši i glavom poentirao  za 1:1.

Par sekundi prije Dinamova gola, gosti su tražili penal, ali njemački sudac Felix Brych nije dosudio prekršaj, baš kao ni u 41. minuti kada su domaćini, zbog starta nad Petkovićem, tražili najstrožu kaznu. I na prvu se čini da je oba puta njemački sudac bio u pravu.

S tih 1:1 otišlo se na odmor, iako je Patrickov udarac u 37. minuti, odbivši se od Nikole More već prevario Livakovića. Na sreću svih Dinamovih igrača, lopta je ipak završila u korneru.

U nastavak dvoboja oba su trenera ušla s istim sastavima, s time što je sada Dinamo bio dominantniji, dok se Šahtar orijentirao na pokušaje iz kontranapada. A jedan takav, opasan, imali su i u 56. minuti, no Kovalenkov ubačaj nije ispratio nitko od njegovih suigrača iz napada.

Dvije minute kasnije sreća se osmjehnula gostima, jer udarac Leovca odbio se od noge Krivcova, ali odsjeo je na vratnici.

Nakon toga igra se uglavnom odvijala na sredini terena, s tek povremenim ulascima u 16-erce, a sredinom drugog dijela vidjeli smo i dva dalekometna pokušaja. Prvo Moraesa, a potom i More.

Bjelica se odlučio na prvu promjenu. Umjesto Stojanovića, na teren je ušao Luka Ivanušec.

Nažalost, Nikola Moro odmah potom napravio je prekršaj za žuti karton, a kako je iz prvog dijela već imao jednog, u 74. minuti morao je pod tuš, ostavivši svoje suigrače na velikim mukama. I odmah iz tog prekida Matvijenko stigao je do mat-prilike, ali Livaković je spasio 'modre'.

  • +29
Dinamo Šahtar Liga prvaka 6.11.2019. navijači Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

S igračem manje, Bjelica je bio prisiljen zatvarati utakmicu, što je i napravio izvadivši Oršić a umjesto koga je ušao Marko Đira.

Od 79. minute snage na terenu su bile izjednačene jer drugi žuti karton dobio je i Šahtarov igrač Marlos.

Bio je povratak Dinama u igru, što je uz glasnu podršku s tribina označio još jedan juriš prema Pjatovu. Bruno Petković sjajno je zagradio jednu loptu, potom je na sebi svojstven način spustio Ivanušecu, koji pokraj ukrajinskog veterana šalje u mrežu za vodstvo 2:1.

I ne moramo reći, opći urnebes na tribinama.

Naravno, do kraja utakmice Dinamo je igrao u transu, a potvrda takvog stanja stigla je u 89. minuti, kada je Olmo probio desnu stranu a potom kroz sredinu 16-erca pronašao Ademija, a kapetan pogodio za 3:1.

  • +54
Murali i grafiti Bad Blue Boysa posvećeni Dinamu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

U sudačkoj nadoknadi Tete je uspio pogoditi vratnicu, a potom je i Kovalenko uputio udarac, ali Livaković je bio siguran. Bilo je to upozorenje 'modrima' da se ne smiju opustiti, ali očito ga nisu shvatili najozbiljnije, pa je u trećoj minuti Moraes smanjio na 2:3.

Kako je Brych pokazao da će se igrati barem pet minuta, Šahtar je dobio novu priliku. I onda je stigla nova drama. Brych je koristio usluge VAR-a, a start nad Pjatovom procijenio je kao kazneni udarac.

Tete je preuzeo odgovornost i pogodio za 3:3.

Sljedeću utakmicu Dinamo igra u Milanu, gdje će na san Siru biti gost Atalante. Taj dvoboj na rasporedu je 26. studenog.

Liga prvaka

Skupina A

Real Madrid-Galatasaray6:0
Paris Saint Germain-Club Brugge1:0
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Paris Saint Germain440012
2.Real Madrid42117
3.Club Brugge40222
4.Galatasaray40131

Sljedeće utakmice

26.11.Galatasaray-Club Brugge
26.11.Real Madrid-Paris Saint Germain

Skupina B

Bayern Munchen-Olympiakos2:0
Crvena Zvezda-Tottenham0:4
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Bayern Munchen440012
2.Tottenham42117
3.Crvena Zvezda41033
4.Olympiakos40131

Sljedeće utakmice

26.11.Tottenham-Olympiakos
26.11.Crvena Zvezda-Bayern Munchen

Skupina C

Atalanta-Manchester City1:1
Dinamo Zagreb-Šahtjor Donetsk3:3
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Manchester City431010
2.Dinamo Zagreb41215
3.Šahtjor Donetsk41215
4.Atalanta40131

Sljedeće utakmice

26.11.Atalanta-Dinamo Zagreb
26.11.Manchester City-Šahtjor Donetsk

Skupina D

Lokomotiv Moskva-Juventus1:2
Bayer Leverkusen-Atletico Madrid2:1
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Juventus431010
2.Atletico Madrid42117
3.Lokomotiv Moskva41033
4.Bayer Leverkusen41033

Sljedeće utakmice

26.11.Lokomotiv Moskva-Bayer Leverkusen
26.11.Juventus-Atletico Madrid