NA SP-u U AUSTRALIJI

Još dvije olimpijske norme za jedriličare

14.12.2011 u 17:44

Bionic
Reading

Na Svjetskom prvenstvu u jedrenju u Australiji hrvatski su jedriličari danas osigurali olimpijske norme u Laseru i 49er-u, dok Tonči Stipanović ulazi u finalna jedrenja klase Laser kao deveti

Nakon tri dana natjecanja Tonči Stipanović je deveti u klasi Laser na Svjetskom prvenstvu u Australiji. Izvrstan dan za hrvatskog kormilara koji je danas bio dva puta četvrti. Sutra počinju finalna jedrenja, a Stipanovića samo pet bodova dijeli od kruga medalja.

'Drugi plov danas sam i vodio, ali u drugoj stranici niz vjetar sam ostao bez vjetra, u nekoliko sekundi su me prošli. Zadovoljan sam, jedrio sam najbolje što sam mogao, imao sam dobru brzinu. Šteta tog prvog mjesta, ali nadam se da ću u finalu ući koji put prvi. U finalu će se sad tek vidjeti tko je dobar, a tko nije', kazao je Stipanović.

Uz Stipanovića. u zlatnu skupinu plasirali su se Milan Vujasinović, Aron Lolić i Daniel Mihelić. Vujasinović je 17., Mihelić 41., a Lolić 45. Lijepo je danas jedrio i Filip Matika, bio je osmi i deseti, što mu je donijelo 53. mjesto, nažalost ne i plasmana u zlatnu skupinu. Laseraši su ujedno osigurali još jedno mjesto na Olimpijskim igrama, a tko će točno jedriti u ovoj klasi za Hrvatsku znat će se nakon prvenstva. Naime, ovo se SP, zajedno s EP održanim u srpnju ove godine, boduju za nacionalnu izbornu olimpijsku ljestvicu.

Plasmanom u zlatnu finalnu skupinu u 49er-u Pavle Kostov i Petar Cupać također su stekli pravo nastupa na Olimpijskim igrama iduće godine. U prilično dramatična tri dana za njih u zlatnu skupinu su ušli kao 14. zemlja, a točno tolika je i olimpijska kvota za ovo natjecanje.

'Mislim da su ovo tri najnapetija dana u mom životu. Sve regate zadnjih dvije – tri godine smo rijetko završavali van prvih 25, bili bi debelo unutar prvih 20, i baš sad kad je trebalo biti u prvih 25 nikako. Do jučer smo bili 30., danas smo napravili jedno 12. i 11. mjesto, što je bilo taman dovoljno za 25. mjesto, odnosno da budemo 14. nacija. Presretni smo, ali mislim da će nam tek sutra to doći u glavu. Sutra jedrimo prvi plov finala i dat ćemo sve od sebe da idemo naprijed', kazao je zadovoljni Pavle Kostov.

Luka Mratović na dasci također je vrlo blizu plasmana na Olimpijske igre. U zlatnu finalnu skupinu daskaša ušlo je 30 zemalja, a 29 je kvota. Mratović je trenutačno 22. u poretku zemalja, odnosno 33. kao pojedinac.

'Zasad je dobro, danas sam ušao osmi i s time sam potvrdio da sam u zlatnoj skupini. Sad tek počinje prava borba pa ćemo vidjeti. Danas smo bili cijeli dan na moru, borila su se dva vjetra, tek predvečer smo uspjeli odvoziti jednu normalnu regatu', kazao je Mratović.

U klasama Zvijezda i ženski 470 sve je izvjesnije da će hrvatski jedriličari jedriti za preostalih 25 % olimpijskih normi na svjetskom prvenstvu na proljeće. U Zvijezdi Mate Arapov i Ante Šitić su 23., a Marin Lovrović i Siniša Mikuličić 32. Enia Ninčević i Romana Župan u ženskom 470 nalaze se na 34. mjestu.