INTERVJU

Čelnik MMA organizacije objasnio što hrvatski borci moraju raditi u Japanu

13.08.2017 u 12:43

Bionic
Reading

Večer uoči 'Oluje' u Kninu je održan Road to Pancarse 2, turnir pod okriljem najveće japanske MMA organizacije, a koju u Hrvatskoj predstavlja legendarni hrvatski borac Branko Cikatić, osvajač prvog K-1 turnira. Na tom je turniru bio i jedan od vodećih ljudi ove izuzetno cijenjene MMA organizacije

Početkom studenoga 2016. godine dogovorena je suradnja između Pancrasea i Branka Cikatića, hrvatskog borca koji u Japanu ima status legende. A zanimljiva je poveznica između ove organizacije i 'Hrvatskog tigra'. Naime, Pancrase je osnovan 1993. godine, baš kada je Cikatić bio na vrhuncu svoje moći u borilačkom smislu, odnosno kada je osvojio prvi prestižni K-1 Grand Prix.

S toga nije ni čudo da je Pancrase u Cikatiću pronašao idealnog promotora za svoju organizaciju. Vrlo brzo nakon dogovorene suradnju, u Krapini je održan i prvi turnir, s kojeg su pobjednici u čak tri kategorije priliku dobili i u Japanu. Prije desetak dana domaćin novo borilačkom događaju bio je Knin, a na njemu se pojavio i Shinji Nishimura, glavni menadžer i desna ruka izvršnog direktora Masakazua Sakaija. Drugim riječima, čovjek koji 'vedri i oblači' u ovoj, najvećoj japanskoj MMA organizaciji.

>> Cikatić pojasnio kakva 'mašinerija' stoji iza velikog spektakla koji organizira u Kninu

S obzirom na kratkotrajni boravak od tek 'dva i pol' dana u Hrvatskoj, Shinji Nishimura se s dojmovima javio po povratku u Japan.

Kako vam se sviđa Hrvatska i planirate li se vratiti?

'Ovo je bio moj prvi posjet Hrvatskoj i izuzetno sam iznenađen ljepotama koje sam vidio. Split je predivan, s morem ali i okružen planinama, ukusnom lokalnom hranom i pićem, a sve u kombinaciji s jako vrućim vremenom. Zagreb mi se također dopao, prekrasan grad s povijesnim strukturama. Definitivno se želim vratiti u Hrvatsku i idući put ostati duže vrijene', rekao je u razgovoru za tportal Shinji Nishimura.

Vaš kratki osvrt na turnir 'Road to Pancrase 2' u Kninu?

'Event je bio jedinstven, s ring borbama u MMA i kickboxingu na otvorenom prostoru lokalne škole u Kninu. Dobra ideja je bila organizirati ovakav event na tako važan datum u hrvatskoj nacionalnoj povijesti (p.a. dan uoči obilježavanja 'Oluje') i privući što više publike da uživa u borilačkom sportu. No, većina boraca su bili početnici i trebaju više iskustva. Ovakvi događaji pružaju priliku mlađim borcima da postanu hrvatske legende, kao što su Branko Cikatić i Zelg Benkei Galešić. Najbolji način za to je održavanje MMA eventova u kavezu i jedinstvenim pravilima koja se koriste u globalnom MMA svijetu'.

Je li vas netko od boraca na eventu impresionirao ili je potrebno poboljšanje, posebice u udaračkom segmentu koji je vrlo važan faktor za Tokyo i Pancrase tržište?

'Kao što sam odgovorio u prethodnom pitanju, većini boraca je potrebno iskustvo i poboljšanje da postanu kompletni ratnici. Hrvatska MMA scena je u svojim počecima tako da borci moraju trenirati žešće, i ne samo u MMA nego i u kickboxingu, tajlandskom boksu, hrvanju i tako dalje. Sve je to moguće uz legendarne borce, kao što su Branko Cikatić, Zelg Galešić i uz klubove kao sto su 4allgym i American Top Team Hrvatska. Profesionalni borci uz, naravno vještinu, tehniku i iskustvo, moraju imati i borbeni duh, želju da meč završe nokautom. Ako pogledate, recimo karijeru Branku Cikatića, on je uvijek pokazivao veliko srce i završavao je većinu borbi nokautom a to je ono što publika u Japanu želi vidjeti'.

Planovi u budućnosti između Pancrasea i vlasnika licence u Hrvatskoj, Branka Cikatića? Hoće li biti nekih novih projekata?

'Mi želimo razviti još jače i čvršće partnerstvo s našim zastupnikom Pancrasea na ovim prostorima, Brankom Cikatićem. Želimo pomoći razvoju hrvatskog MMA. Najbolji način za ostvarenje tih planova je nastavak organiziranja Pancrase Hrvatska eventova s organizatorima prva dva eventa - 4allgym i uključivanje ostalih klubova poput ATT, kluba Zelga Galešića i ostalih klubova koji zasigurno mogu pojačati kvalitetu i roster boraca kakve publika u Japanu želi gledati te privući publiku. Imao sam priliku razgovarati s legendarnim trenerom 'Hrvatskog tigra' i osnivačem svjetski poznatog Chakuriki kluba Thomom Harinckom koji i inače živi ovdje u Hrvatskoj, u Kaštelima pokraj Splita. Thom je uz Branka stvorio nevjerojatan broj svjetskih poznatih boraca i šampiona koji su se borili u Japanu za K1 pa bi definitivno voljeli vidjeti i njegovu ulogu kao pomoć Branku i lokalnim borcima koji žele napredak, posebice u udaračkom faktoru i naravno, razvijanje hrvatskog MMA sporta.

Kada možemo očekivati da će hrvatski borci biti opet pozvani u Japan?

'Mi uvijek tražimo nove zvijezde, borce velikog srca, s puno duha i agresije u borbama. Kad se pojave novi talenti u kavezu, naravno da ćemo im poslati pozivi za sudjelovanje u našim eventima u Tokyu. Turniri u Hrvatskoj su definitivno najbolji način da se pronađu pravi i snažni predstavnici Hrvatske u Japanu', jasnom porukom svim hrvatskim borcima, koji žele slavu steći i u zemlji gdje se ova sportska disciplina slavi najviše', zaključio je drugi čovjek Pancrasea, odnosno najstarije japanske organizacije MMA borbi.