od srijede do subote

Hrvatski prvak u Lisabonu želi iznenaditi europske velikane

21.11.2017 u 06:43

Bionic
Reading

Aktualni hrvatski prvak u fustalu, Nacional, ovog tjedna sudjeluje na lisabonskom turniru Elitne runde Lige prvaka, a suparnici momčadi koju vodi Robert Grdović su ruska Dina Moskva, portugalski Sporting i belgijski Halle-Gooik

Iako se čuda rijetko kad događaju, posebice u sportu, postoji sportski optimizam među igračima MNK Nacional. Doduše, već i ulazak među 16 najboljih momčadi na Starom kontinentu velika je stvar, jer Nacional je uoči ove sezone, zbog stanovitih financijskih potresa, ali koje je predsjednik kluba Ivica Đolo uspio sanirati, promijenio kompletnu momčad.

  • +5
Futsal, Liga prvaka, Nacional - Leo Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Osim na igračkom planu, promjena je bilo u stručnom stožeru te se na klupu vratio jedan od najvećih hrvatskih futsal igrača, a sada i trenera, Robert Grdović, a što je itekako bilo vidljivo na turniru Main rounda, na kojem su igrači Nacionala, sa svega nekoliko zajedničkih treninga, uspjeli pobijediti konkurente i naći se među elitom europskog futsala.

Sada je pred Nacionalom puno mirniji posao jer nema imperativa. Osvajanje prvog mjesta koje vodi na Final Four ovog natjecanja teško je ostvariva misija, s obzirom na to kakvi suparnici stoje s druge strane. Poneki bod bio bi pak dobrodošao jer i u ovom se natjecanju skupljaju bodovi odnosno podižu koeficijenti.

U srijedu će od 14.30 sati (po srednjeeuropskom vremenu) Nacional prvu utakmicu na lisabonskom turniru igrati protiv moskovske Dine. Riječ je o klubu koji je 1999. godine bio europski prvak. Iz bogate kolekcije trofeja samo ćemo spomenuti da su prošle sezone bili finalisti ruskog prvenstva, ali da su uzeli naslov pobjednika ruskog kupa.

'Za razliku od prošle sezone, ostali su bez nekoliko stranaca te su se fokusirali na ruske igrače. Dakle igrat će tipično ruski, baš kao u vremenu kada su bili najbolji u Europi i kada je za njih igrao Konstantin Eremenko. Drugim riječima, četiri na četiri, čvrsto u obrani i brzo u napadu. Ta bi utakmica mogla biti jako važna, a izgledi su nam 50:50. Pitanje je samo hoćemo li biti dovoljno agresivni u obrani', rekao je za tportal Robert Grdović, koji je s momčadi u glavni grad Portugala stigao u ponedjeljak.

U drugom kolu, odnosno u četvrtak, od 21.30 sati Nacional će igrati protiv domaćina turnira, Sportinga.

'Dovoljno je reći da je Sporting prošle sezone bio finalist Lige prvaka, a u kojem je izgubio od madridskog Inter Movistara. Portugalska momčad apsolutni je favorit ovog turnira, sastavljena je od portugalskih i talijanskih reprezentativaca, a to su mahom naturalizirani Brazilci, poput Fortina i vrhunskog driblera Alexa Merlima. Tu su još portugalski reprezentativac Cardinal, koji je prošle sezone igrao u Inter Movistaru, te kapetan portugalske reprezentacije Joao Matos. Pokušat ćemo što skuplje prodati kožu, a na parketu ih iznenaditi igračem u polju i na taj im način pokušati razbiti ritam.'

Posljednju utakmicu u skupini Nacional će igrati u subotu od 15.30 sati protiv belgijske momčadi Halle-Gooik.

'Gledao sam ih na videosnimkama, međutim zasad su najveća nepoznanica jer tek nedavno priključili su dva odlična igrača, a to su Leitao Fernando Gomes i Gonzalo Galan Carsi. No gledat ću ih uživo u prva dva kola i probati otkriti način na koji da stignemo do bod(ov)a.'

Prošle sezone vodili ste Maribor, praktički amatersku momčad, ali do zadnje dvije minute dvoboj s Inter Movistarom, za koji je igrao i najbolji igrač futsala na svijetu Ricardinho, bio je neizvjesan i bili ste na korak do senzacije.

'Da, bili smo na korak do pobjede i najvećeg iznenađenja. No u samoj završnici smo ipak izgubili i Inter je otišao na Final Four. Ali i ta mi je utakmica pokazala, bez obzira na zvučnog suparnika i igrače koje je imao, da se uvijek možemo nadati velikim rezultatima. S tom mišlju doputovali smo i u Lisabon, ali ako ne bude rezultata, da barem odigramo najbolje što znamo i možemo.'

Istina, nakon lošeg ulaska u hrvatsko prvenstvo nanizali ste nekoliko pobjeda i vratili samopouzdanje među igrače.

'Odmah na startu sezone imali smo turnir Main round, što smo uspješno odradili. Ali potom su krenule ozljede, izostanci zbog nekih privatnih obveza i tek prošlog petka u okršaju s Alumnusom (op.a. Nacional je slavio 6:2) na okupu sam imao kompletnu ekipu. Mislim da je to bio najveći problem, jer i Maribor koji sam vodio prošle sezone na okupu je bio duže vrijeme, a mi smo uoči ove sezone u Nacionalu promijenili gotovo kompletnu momčad. Naravno, i treba vremena da se neke stvari poslože, da se dečki naviknu jedni na druge. Međutim iz treninga u trening to izgleda sve bolje. Vjerujem da će i okruženje i atmosfera dodatno podići igrače i zato se nadamo da ćemo u Lisabonu osvojiti pokoji bod kako bismo podigli rejting hrvatskog futsala', poručio je Robert Grdović, trenerski autoritet u futsalu, koji svoje znanje potvrđuje iz godine u godinu, pa je nejasno i zašto ga u Hrvatskom nogometnom savezu ne imenuju za izbornika. Jer pod Stankovićevim vodstvom reprezentacija je definitivno u silaznoj putanji.