nacional među elitom

HNS-u bi danas bilo pametno, osim Dalića, imenovati još jednog izbornika

16.10.2017 u 08:18

Bionic
Reading

Aktualni hrvatski prvak u futsalu, MNK Nacional, od četvrtka do nedjelje bio je domaćin 5. skupine Main rounda Lige prvaka te je na suveren način stigao među 16 najboljih momčadi Starog kontinenta i Elitne runde ovog natjecanja

Nacional je na turniru, koji je održan u Dvojci zagrebačkog Doma sportova, upisao tri pobjede te osvojio prvo mjesto. Igrači Roberta Grdovića u prvom su kolu pobijedili armenski Leo 3:1, u 2. kolu kosovki Liburn 8:4, a u posljednjem kolu, u nedjelju, i francuskog prvaka Garges Djibson 6:1.

Naravno, osim što je Nacional iznenadio i samog sebe, jer s obzirom na to da je u proteklom periodu promijenjen gotovo kompletni igrački kadar, a da su treneru Grdoviću igrači 'kapali' i do nekoliko dana uoči početka zagrebačkog turnira, upitno je bilo hoće li se i koliko brzo momčad posložiti za ovakav veliki izazov. Bez obzira na individualnu kvalitetu, neki od igrača nisu bili u natjecateljskoj formi, ali to se nije smjelo osjetiti. 

I zato Grdoviću i ostalim članovima stručnog stožera treba skinuti kapu jer uspjeli su - u kratkom periodu - izvući maksimum, a posebice za uspjeh u zadnjem kolu protiv francuskog prvaka, kojem su dopustili tek u prvih desetak minuta nedjeljnog dvoboja da budu ravnopravan suparnik na terenu.

Naravno, ovaj nedjeljni uspjeh ne gledamo samo kroz prizmu Nacionalova uspjeha, a koji će trebati - s ovim igračkim kadrom - pokušati dokazati i u Elitnoj rundi, već i kroz nedavni propust hrvatske reprezentacije koja je u dodatnim kvalifikacijama za odlazak na Euro 2018. u Dubrovniku doživjela poraz 4:5 od Francuske.

Jer u početnoj postavi francuskog prvaka čak su četvorica igrača koja su igrala u Dubrovniku - Andrade, Zoubir, N'Gala i Kebe - s time da su N'Gala i Kebe u dvorani na Gospinom polju od pet zabili četiri gola, a ove su nedjelje teškom mukom sastavljenom Nacionalu zabili tek jedan te primili čak šest komada.

Naravno, nepotrebno je reći da su za reprezentaciju igrali svi najbolji hrvatski igrači, poput Tihomira Novaka, Franca Jelovčića i Darija Marinovića, ali da je i bez obzira na njih - koji su za ove Francuze 'svemirski brod' - reprezentacija ispala.

No kako očito nije uvijek samo problem u igračima, već i u trenerima odnosno izbornicima, jasno je da za dubrovački neuspjeh - zbog kojeg Hrvatske neće biti na Euru - kriv izbornik Mato Stanković.

Stanković je preuzeo hrvatsku futsal reprezentaciju 2010., kada je bila iznad 30. mjesta na FIFA-inoj ljestvici. Na Euru 2012. održanom u Hrvatskoj, ali na koje smo bili izravno plasirani kao domaćini, vodio je Hrvatsku do četvrtog mjesta. Dvije godine kasnije odveo je Hrvatsku do četvrtfinala novog Eura u Belgiji, a izgubio je od kasnijeg prvaka Italije u egal utakmici.

Uspio je Stanković s Hrvatskom stići i do Eura 2016. godine u Srbiji, ali nismo prošli skupinu, a u zadnje vrijeme više ćemo ga pamtiti po neuspjesima. Jer u rukama je imao (ustvari, ima još uvijek) sjajnu generaciju igrača, s kojima se nije plasirao na Svjetsko prvenstvo 2016. u Kolumbiji, kada je na domaćem terenu u Osijeku izgubio od Bjelorusije 4:7 i kasnije remizirao s Azerbajdžanom 4:4. A eto, i krajem rujna propustio je pobijediti Francuze za odlazak na Euro 2018.

I ako u HNS-u već tako često mijenjaju izbornike A reprezentacije, iako su neki od njih u vrijeme smjena bili u igri (poput Štimca i Nike Kovača), onda je kristalno jasno da se moraju zahvaliti i Stankoviću, a ne mu dopustiti da se sljedećih dana s (krnjom) reprezentacijom zabavlja po Kini.

Oko Stankovićeva nasljednika ne bi smjelo biti dileme jer Robert Grdović - već godinama - dokazuje svoje trenerske mogućnosti, što se vidjelo i prošle sezone, kada je osrednji Maribor do posljednje minute utakmice protiv Ricardinha i Inter Moviestara držao u igri za odlazak na Final Four, ali i ove nedjelje, kada je Stankovićevim 'krvnicima' održao lekciju iz futsala.

I zato bismo rado čuli, uz imenovanje Zlatka Dalića na čelo A reprezentacije, i Grdovićevo promaknuće na kormilo futsal reprezentacije.