bit će teško, ali...

Hrvatski košarkaši u petom 'šeširu' kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu

23.11.2023 u 22:43

Bionic
Reading

U ponedjeljak, 27. studenog u Kući košarke Patrick Baumann u švicarskom Miesu s početkom u 18 sati, održat će se ždrijeb olimpijskih kvalifikacija u kojima će sudjelovati i hrvatska košarkaška reprezentacija

U ždrijebu će biti 24 reprezentacije koje su podijeljene u šest jakosnih skupina.

Hrvatski košarkaši su u petom "bubnju" zajedno s reprezentacijama Obale Bjelokosti, Angole i Filipina, dok su u najjačem "razredu" Španjolska, Latvija, Litva i Slovenija.

Reprezentacije će biti podijeljene na četiri turnira koji će se igrati od 2. do 7. srpnja 2024.

Na svakom izlučnom turniru nastupit će po šest reprezentacija, podijeljenih u dvije skupine, od kojih će dvije najbolje po skupini ući u polufinale, a samo pobjednici turnira će izboriti plasman na OI u Parizu iduće godine.

Na svakom turniru mogu nastupiti najviše tri europske momčadi, najviše jedna reprezentacija iz Azije i Oceanije, te najviše jedna iz Afrike.

Tportal SPORT je i na WhatsAppu

Želite li pogledati VIDEO svih golova iz SuperSport HNL-a i Kupa te dobivati najvažnije vijesti iz sporta: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'

Domaćini turnira bit će proglašeni istog dana nakon sjednice Izvršnog odbora FIBA-e, a nagađa se kako će se turniri održati u Španjolskoj, Grčkoj, Latviji i Portoriku.

Olimpijske igre u Parizu održat će se od 26. srpnja do 11. kolovoza, a uz domaćina Francusku plasman na košarkaški turniru osigurali su i SAD, Kanada, Australija, Južni Sudan, Japan, Srbija i Njemačka.

JAKOSNE SKUPINE

  • Prvi bubanj: Španjolska, Latvija, Litva, Slovenija
  • Drugi bubanj: Brazil, Italija, Grčka, Poljska
  • Treći bubanj: Portoriko, Crna Gora, Dominikanska Republika, Finska
  • Četvrti bubanj: Novi Zeland, Gruzija, Meksiko, Libanon
  • Peti bubanj: HRVATSKA, Obala Bjelokosti, Angola, Filipini
  • Šesti bubanj: Egipat, Bahami, Kamerun, Bahrein