ČEKA SE OSMI PREDSJEDNIK

Hoće li s Čačićem politika izaći iz tenisa?

08.02.2010 u 11:59

Bionic
Reading

Još uvijek aktualni predsjednik Hrvatskog teniskog saveza Radimir Čačić u nedjelju je na HTV-u najavio da će napustiti svoju sportsku dužnost. Nije spominjao imena mogućih nasljednika

Čini se još sasvim neizvjesno tko bi mogao biti osmi predsjednik teniskog saveza, ali ključno pitanje je zapravo hoće li biti riječ o novom izdanku s političke scene ili je vrijeme za čovjeka iz struke.

Bilo bi pogrešno staviti trojicu najdugotrajnijih (Rizvanbegović, Letica, Čačić) u isti kontekst, ali je činjenica da im je zajednički nazivnik politički angažman. Rizvanbegović će ostati upamćen kao čovjek zbog kojega je selekciju napustio Goran Ivanišević, a njegov nasljednik Letica kao korektor toga problema.

Tada su postavljeni temelji kontinuiteta koji su rezultirali s naslovom pobjednika i još jednim polufinalom u Davis cupu. Radimir Čačić se u naslovnoj ulozi našao kada je kruna osvojena, no sa sportskog aspekta njegov je mandat obilježila loša diplomacija u odnosu izbornika Pilića i Gorana Ivaniševića koji je odustao od ideje da ga naslijedi i povukao se u zavjetrinu. U njegovom mandatu povukao se i Ivo Karlović, no to je nasreću priča iz prošlosti.

Svoje mišljenje o aktualnoj situaciji za tportal.hr je dao i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša. Čačić je često znao naglasiti da je na čelo saveza sjeo upravo na zamolbu svog prijatelja Mateše.

'Čuo sam za najavu odlaska, to je osobna odluka gospodina Čačića. Savezi su po tom pitanju sasvim autonomni i ja ne bih želio sugerirati nikakvog potencijalnog nasljednika', rekao je Mateša.

Ne vidi ništa sporno u nizu predsjednika koji su u sport ušli iz političkih krugova.

'Čačić je svoj posao obavljao dobro. To nije moja prosudba, o tome svjedoče rezultati. Njegov ili predznak nekog drugog uopće nije važan, predsjednička funkcija i tako se svodi na financijski i organizacijski aspekt. Drugo je nevažno. Uostalom, pitanje je kakav bi Milan bio bez Berlusconija', poentira Mateša.