futsal cup u zagrebu

Grdović: Favoriti jesmo, ali Francuzi su velika opasnost

12.10.2017 u 08:29

Bionic
Reading

Aktualni prvaka Hrvatske u futsalu – Nacional ovog je tjedna domaćin glavne runde elitnog natjecanja Futsal Cupa gdje će nastupiti još armenski, albanski te francuski prvaci. 'Nacional se, naravno, nada prolasku skupine

U dvorani II Doma sportova od četvrtka do nedjelje (12. – 15. listopada) održat će se Main runda UEFA Futsal Cupa. U skupini E kojoj je domaćin aktualni hrvatski prvak Nacional Zagreb još su tri momčadi nacionalnih prvaka – francuski Garges Djibson, armenski FC Leo, te kosovski  FC Liburn.

Svoje mišljenje o skupini iznio je novi trener domaćina, Robert Grdović:

'Prva je utakmica s prvakom Armenije, Leom. Oni su dobro organizirana momčad, igra im se temelji na puno trčanja i agresivnosti, po uzoru na ruski futsal. Moram naglasiti da imaju jednog kvalitetnog golmana. Druga momčad je ekipa Liburn iz Đakovice. Smatram kako oni taktički zaostaju za nama, ali imaju jake individualce u redovima. Ipak, uz dužno poštovanje spomenutim kokurentima, smatram da će nam najviše glavobolja zadavati Francuzi. Uz tu svoju neku individualnu kvalitetu i sad već taktički rad, vide se konture prave momčadi. Usprkos svemu, vjerujem u svoju momčad. Imamo pet stranaca, uz dobar skauting i dobru pripremu mislim da ne bi trebali strepiti za dalje. Mislim da smo na dobrom putu i želimo dokazati nadmoć jer smo jasni favoriti ove skupine'.

Direktor kluba Petar Anić obajsnio je pojedinosti oko sustava natjecanja:

'Ove godine UEFA je promijenila način razigravanja. Postoje tri faze: preliminarna, glavna i elitna. Mi smo domaćini glavne faze. Iz naše skupine u elitnu prolazi samo prva momčad gdje će se sastati s 15 najboljih europskih klubova. Prošle godine smo igrali s aktualnim europskim prvakom i ostali smo na korak od Final Foura. Riječ je o jakosnim skupina', pojašnjava Anić.

'Prema koeficijentu, skupine od A do D su jače i od četiri momčadi iz svake skupine u elitnu ide njih čak tri. S druge strane, skupne od E do H su prema koeficijentu slabije i iz njih u elitnu fazu natjecanja ide po jedna momčad. Predstoje nam jako zanimljivi susreti u kojima se namećemo kao favorit broj jedan. Uz naravno poštovanje prema protivnicima. Pozivam sve navijače, bez obzira na njihovu pripadnost drugim zagrebačkim klubovima, da nas dođu podržati jer ipak je ovo europsko natjecanje', zaključio je trener Grdović.

Uz čelnike kluba, konferenciji su prisustvovala i dvojica igrača. Kristijan Postružin, koji je već dobro poznato lice pratiocima Nacionala, te  novi Portugalac zagrebačkog kluba Andre Gomes. Postružin ne krje vjeru u prolaz skupine:

'Dobili smo jaka pojačanja, imali smo kratak period za pripremu, samo mjesec dana. Nismo svi uvijek bili na okupu, ali mislim da smo spremni i cilj nam je osvojiti prvo mjesto. Prva utakmica je s Armencima. Imat ćemo analizu pa ćemo vidjeti što će im trener pripremiti. Ali u igru treba ući čvrsto s obzirom na to da smo domaćini, dokazati da smo favoriti i osvojiti skupinu'.

S Kristijanom se slaže i njegov novi suigrač, a čini se da i on, kao i trener, strahuje od istog protivnika:

'Ne znam puno o ostalima, ali znam o francuskom prvaku. Fizički su jaki i brzi i dobri su u igri jedan na jedan. Naravno, respektiramo i druge dvije momčadi'.

Pomalo neočekivan start u hrvatskom prvenstvu nije uspio uznemiriti redove Nacionala. Možda će upravo ta smirenost u dobrim, ali i u lošijim trenucima biti presudna za  odlazak u elitnu rundu Futsal Cupa kako bi dokazali svoju kvalitetu i spremnost. Dijeljenje bodova s debitantom Crnicom zasigurno nije ono što je trener priželjkivao, no kako i sam tvrdi

'Crnica je novi prvoligaš, čvrsti su i dobro pripremljeni. Mi u toj utakmici nismo imali Kristijana Postružina i imali smo smanjeni roster. U napadačkom dijelu moram istaknuti Andrea Gomesa koji je zabio pet pogodaka i pokazao da će upravo on raditi razliku u realizaciji. Moram istaknuti i kako će ove godine prvenstvo, čini mi se, biti vrlo interesantno', smatra Grdović.

Dvojka Doma sportova željno isčekuje početak glavne runde, a vjerujemo kako će njezin kapacitet biti pun i kako će gledatelji zajedno s momčadima prirediti nezaboravnu atmosferu te pravi futsal spektakl kako bi Nacionalu pomogli da ostvari želju prolaska u elitnu rundu s vrhom europskog futsala.