Butigan o futsal vatrenima

Bio je najbolji golman SP-a i čekao je ovo 24 godine: Igrali smo u areni za bikove

18.04.2024 u 12:50

Bionic
Reading

Nakon što je hrvatska futsalska reprezentacija izborila plasman na Svjetsko prvenstvo nakon 24 godine, zanimljivo se prisjetiti nekih detalja s tog prošlog turnira

Nakon dramatične završnice hrvatska futsalska reprezentacija u dvije je utakmice play-offa ukupnim rezultatom 5-4 nadigrala Poljsku.

>> Fantastičan uspjeh, Hrvatska je nakon 24 godine na SP! Pogledajte golove

Tako će u rujnu i listopadu ove godine Hrvatska igrati na Svjetskom prvenstvu u Uzbekistanu. Od posljednjeg nastupa na SP-u prošlo je čak 24 godine, a zanimljivo je spomenuti kako je na tom turniru 2000. godine, koji je održan u Gvatemali, za najboljeg golmana proglašen Dubrovčanin Božidar Bobo Butigan.

A ono što je još zanimljivije, u ključnim trenucima nedavne utakmice u Draženovom domu protiv Poljske ključni čovjek na golu futsal Vatrenih bio je također Dubrovčanin - Zoran Primić koji je obranio nekoliko teških udaraca u završnici.

VIDEO sažetak uzvratne utakmice protiv Poljske pogledajte u prilogu:

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Na Svjetskom prvenstvu 2000. u Gvatemali Hrvatska je završila na petom mjestu, a kako je put ove generacije – u kojoj važnuulogu igraju Dubrovčani - do 'malog mundjala' vidio tada najbolji golman turnira Božidar Bobo Butigan ispričao je za lokalni Dubrovački vjesnik.

'Odlično, Poljska nam nije mogla ništa do tog prvog gola. Poslije ona ‘rupa’ pred kraj utakmice, ali imali smo tad igrača manje... Ma, zasluženo smo prošli. Bili smo opasniji. Treba li smo imat veće vodstvo od 2:0. Tko je gledao utakmicu mogao je vidjeli što je sve obranio poljski vratar. Ustvari, oba vratara su bila odlična', ispričao je 60-godišnji Butigan koji je prije toga branio uspješno za nekoliko hrvatskih prvoligaških klubova – u klasičnom nogometu - te je ostavio dubok trag u lokalnom GOŠK-u. No, među prvima se prijavio u obranu Dubrovnika 1991. godine jer je tad nogomet pao u drugi plan...

Kad je ova generacija hrvatske futsalske reprezentacije u pitanju Butigan - koji često o tome priča na kultnoj dubrovačkoj plaži Danče - posebno je ponosan što su velik obol dali upravo Dubrovčani:

'Marinović baš odličan, sjajan gol, pa onaj udarac na početku drugog poluvremena, pa kad smo otišli na 2:0, ali za mene je Zoran Primić ipak igrač utakmice. Bio je na streljani. Prvi gol je Poljska postigla nakon što je ona obranio prethodno dva udarca. Sjajan je bio', dodao je Butigan.

Kratko se prisjetio i turnira u Gvatemali 2000. godine i propuštene prilike da zaigraju u polufinalu:

'Nama je Svjetsko prvenstvo bila nagrada, išli smo u Ameriku, a bili na kraju peti. Je li znaš zašto smo bili peti? Bili smo klapa. Svi k’o jedan. Uf, kad se sjetim četvrtfinala i utakmice protiv Portugala. Robert Grdović nije mogao igrati zbog dva žuta kartona. I danas sam dojma kako bi bili u polufinalu da je on mogao igrati...', prisjetio se Butigan.

Još je dodao:

'Čega se još sjećam? Igrali smo u dvije dvorane. Prve utakmice u jednoj manjoj, a potom u arena za bikove. Tu su postavili teren. Uokolo desetak tisuća gledatelja. Bilo je odlično', prisjetio se Butigan.

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

VIDEO sažetak prve utakmice protiv Poljske pogledajte u prilogu:

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel
  • +8
Futsal: Hrvatska - Poljska, 16.4.2024. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL