ht prva liga

Gorica je ekspresno dobila priliku osvetiti se 'farmaceutima' za ispadanje iz Kupa; Hajduk gostuje kod posljednjeplasiranog Intera

07.12.2019 u 09:49

Bionic
Reading

Subotnji program 18. kola Hrvatski Telekom Prve lige otvaraju Gorica i Slaven Belupo (Arenasport 1, 15 sati). Podsjetimo, u srijedu su 'farmaceuti' u Kupu u Velikoj Gorici pobijedili 2:1, domaćin im sad sprema osvetu... Drugi današnji susret u Zaprešiću igraju 'fenjeraš' Inter i Hajduk (Arenasport 3, 17.30 sati)

Gorica je proteklog tjedna doživjela dva teška udarca. Hit momčad lige doživjela je najteži prvoligaški poraz na prošlotjednom gostovanju kod Lokomotive, a nakon toga Gorica je ispala iz Kupa upisavši u srijedu domaći poraz upravo od Slaven Belupa. Nitko u klubu ne krije europske ambicije, stoga su posljednji porazi teško pali i navijačima i treneru Jakiroviću. Naime, porazom od Lokomotive momčad Gorice pala je na šestu poziciju prvenstvene tablice koja ne donosi plasman u kvalifikacije za Europsku ligu, a porazom od Slavena propuštena je ogromna prilika da se stigne do prvog povijesnog trofeja.

Jakirović je ekspresno dobio priliku za osvetu zbog ispadanja iz Kupa.

'Naravno da nam je žao što smo izgubili, pogotovo nakon što smo analizirali utakmicu i vidjeli kako je išla. Nekih dvadesetak minuta Belupo je bio dobar, zabio je gol i poveo, ali sve poslije toga prolazilo je u našoj dominaciji. Imali smo dosta prilika da to okrenemo, uspjeli smo izjednačiti, imali smo stativu Lovrića, ali na kraju smo morali čestitati Belupu na pobjedu. Automatski smo se okrenuli onome što nas čeka u subotu, prvenstvena utakmica s istim protivnikom. Vremena za veliki oporavak nije bilo, sada je sve na dečkima. Moramo pronaći snage da odigramo dobru utakmicu i probamo pobijediti. Optimist sam, bez obzira na Kup. Svaka je nova utakmica prilika za novo dokazivanje', kaže trener Gorice, a prenosi Dvoznak.com.

Prilikom najave susreta Jakirović je rekao kako namjerava momčad osvježiti određenim rotacijama, a one će biti obavezne u veznoj liniji zbog izostanka suspendiranih Suka i Marine. U konkurenciji za nastup kod Gorice neće biti ni Ljubisavljevića i Ćelića, dok je nastup Martina Maloče zbog lakše ozljede pod velikim znakom upitnika.

  • +16
Gorica - Slaven Belupo, četvrtfinale Hrvatskog nogometnog kupa Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Slaven Belupo izgleda odlično otkako je na klupu stigao novi trener Stipić. Upisao je Stipić po dolasku u Koprivnicu poraze od Rijeke i Hajduka, ali već u tim se utakmica vidjelo da 'farmaceuti' na terenu djeluju mnogo čvršće nego u prethodnim ovosezonskim utakmicama. Uslijedio je niz od šest uzastopnih službenih utakmica bez poraza u kojima je momčad primila tek jedan gol, onaj prošle srijede u četvrtfinalu Kupa protiv Gorice. Slavio je Slaven u Velikoj Gorici unatoč tom primljenom pogotku i izborio je plasman u polufinale Kupa, a uz to sada mirno čeka nove prvenstvene izazove jer je posljednjim rezultatima stekao šest bodova prednosti pred prvim rivalima u utrci za ostankom u ligi.

Stipić se nada nastavku pozitivne rezultatske serije Slavena.

'Svlačionica je puna zadovoljstva i radosti. Kad se zbroje hrabrost, posjed i igra nakon primljenog izjednačujućeg gola, tada mislim da smo zasluženo slavili. Najbolju smo fazu imali nakon što smo primili pogodak, držali smo posjed i stvarali šanse. Čestitam svojoj ekipi. Veselili smo se, no odmah smo se počeli spremati za revanš. Čeka nas pakao i čistilište u Gorici, ali mi dolazimo opušteni. Prije tri, četiri tjedna bili smo posljednji na ljestvici i u lošem raspoloženju tako da znamo kako je trenutno njima. Jako nam je bitno da svi dobro radimo, te da svi igramo i fazu obrane. Imamo svoje principe i zahtjeve, a ekipa vjeruje u to. Svi se zajedno branimo i svi zajedno napadamo. Mislim da je mojoj ekipi sa mnom lijepo, meni je s njima lijepo, uživamo iz dana u dan i to je to', kaže trener 'farmaceuta'.

Zbog ozljede u konkurenciji za nastup kod Slavena nema veznjaka Puclina, a novi okršaj s Goricom propustit će i kapetan B momčadi Kudumija koji je suspendiran.

Drugi današnji susret u Zaprešiću od 17.30 sati igraju posljednjeplasirani Inter i Hajduk.

Nakon minimalne pobjede na gostovanju kod Varaždina momčad Intera upisala je četiri uzastopna poraza u utakmicama protiv Dinama, Lokomotive, Rijeke i Slavena. Posebno teški bili su posljednji porazi od Rijeke i Slavena u kojima je Toplakova momčad inkasirala čak sedam pogodaka, a na te se neuspjehe nadovezao i poraz od Osijeka u četvrtfinalu Kupa. U toj je utakmici momčad Intera djelovala bolje nego posljednjih tjedana, ali na kraju je ponovno morala prihvatiti poraz. Doduše, Toplak se nakon utakmice požalio na suđenje ponajboljeg hrvatskog suca Bebeka koji je njegovoj momčadi dosudio jedanaesterac da bi nakon toga promijenio odluku i onemogućio Inter da dobije idealnu priliku za postizanje izjednačujućeg pogotka.

Toplak i njegovi igrači nemaju previše vremena za žaljenje zbog propuštenog u Kup utakmici protiv Osijeka jer im u Zaprešić stiže Hajduk. Bez obzira na činjenicu da fenjerašu u goste stiže drugoplasirana momčad lige, u Interu nitko ne razmišlja da unaprijed potpiše poraz. Toplak će morati učvrstiti obranu koja je djelovala vrlo neuvjerljivo u posljednjim prvenstvenim utakmicama, pogotovo kada se zna da je Hajduk postigao po tri pogotka u posljednja četiri međusobna susreta. Zbog suspenzije u konkurenciji za nastup kod Intera neće biti mladi ofenzivac Mitrović.

  • +14
NK Inter - NK Osijek, Hrvatski nogometni kup Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Nakon vrijedne pobjede nad Osijekom i osvojenog boda na gostovanju kod prvenstvenog lidera Dinama, momčad Hajduka s puno je optimizma čekala okršaj s Rijekom. Poljud je do te utakmice bio neosvojiva tvrđava, no umjesto očekivanog nastavka niza navijači Hajduka dočekali su težak poraz od mrskog rivala. Iskoristila je Rijeka sve probleme koje je Burić imao zbog izostanaka braniča i na kraju je četiri puta natjerala Ljubića da vadi loptu iz vlastite mreže. Zakomplicirao je Hajduk svoju situaciju na prvenstvenoj tablici tim porazom jer sada Rijeka uz utakmicu manje zaostaje dostižna tri boda, a drugu poziciju koja donosi plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka žele još Lokomotiva, Osijek i Gorica.

Burić želi od svojih igrača vidjeti reakciju na težak poraz od Rijeke.

'Momčad je željna, želi neke stvari korigirati u sljedećoj utakmici. Spremni dočekujemo protivnika, ovo je pravi način da pokažemo pravo lice. Jeda čekamo da utakmica krene. Bilo je razočaranje nakon Rijeke, dosta mirno i tiho. Svatko je ušao u sebe, a ja sam rekao momcima da sada moramo pokazati pravi karakter. Mislim da bi bilo jako lijepo da napokon pobijedimo na gostovanju. Igrat ćemo napadački, Hajduk je igrao napadački i protiv Rijeke koja se 45 minuta branila. Nama je problem da nemamo napadača s realizacijom. Stvorila se određena fama da ne igramo napadački', kaže trener 'bilih', a donosi Dvoznak.com.

  • +10
Hrvatski Telekom Prva liga, 17. kolo, HNK Hajduk - HNK Rijeka Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Osvrnuo se Burić i na kvalitetu suparnika.

'Inter je u Kupu jako namučio Osijek iako su u toj utakmici odmarali pet standardnih igrača. Čuvali su se za nas. Možemo reći da su neugodna momčad. Trener Toplak jako ih dobro vodi i prilagođava se protivniku. Čeka nas težak susret', zaključio je Damir Burić.

Problem za Burića predstavljaju brojni izostanci. Zbog suspenzija u konkurenciji za nastup neće biti važnih veznjaka Hamze i Nejašmića, ključnog ofenzivca Caktaša, te mladog braniča Vuškovića. Prilikom najave susreta Burić je rekao kako kapetan Juranović zbog ozljede neće biti s ostatkom momčadi u Zaprešiću, dok je upitno hoće li u konkurenciji za nastup biti veznjak Bradarić koji se tek vratio treninzima punog intenziteta nakon oporavka od ozljede.

Hrvatska 1. liga

Gorica-Slaven Belupo15:00
Inter Zaprešić-Hajduk17:30
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb17132241
2.Hajduk1794431
3.Rijeka1684428
4.Lokomotiva1784528
5.Osijek1776427
6.Gorica1774625
7.Slaven Belupo1753918
8.Istra 19611726912
9.Varaždin18261012
10.Inter Zaprešić17251011

Sljedeće utakmice

8.12.Osijek-Lokomotiva
8.12.Rijeka-Istra 1961
13.12.Gorica-Inter Zaprešić
14.12.Rijeka-Varaždin
14.12.Dinamo Zagreb-Lokomotiva