bez protukandidata

Gianni Infantino ostaje predsjednik Fife; jedno čudno pravilo mu dopušta da bude na toj poziciji puno duže od zacrtanog

16.03.2023 u 12:08

Bionic
Reading

Švicarac Gianni Infantino ponovno je izabran do 2027. godine za predsjednika FIFE, dužnost koju obnaša od 2016., bez protukandidata i aklamacijom na 73. kongresu krovnog tijela svjetskog nogometa u ruandskom Kigaliju u četvrtak

Infantino (52), kojeg su potvrdili delegati 211 saveza članica, mogao bi ostati na čelu svjetskog nogometa do 2031., iako statut FIFA-e predviđa najviše tri četverogodišnja mandata, no njegov prvi trogodišnji mandat, koji je počeo 2016., smatra se nepotpunim. Neki to pravilo smatraju čudnim, ali takva je procedura...

'Volim vas sve', reagirao je šef svjetskog nogometa pred okupljenima nakon izbora, a prije toga je podnio finacijski izvještaj u kojem FIFA pokazuje solidnu financijsku bilancu, s povećanjem prihoda od 18 i 45 posto tijekom ciklusa 2019-22 u usporedbi s prethodnim, što omogućuje FIFA-i da dodatno poveća svoje subvencije konfederacijama i federacijama.

'Biti predsjednik Fife je nevjerojatna čast i privilegija. Također, to je velika, velika odgovornost. Uistinu sam počašćen vašom potporom. Obećavam kako ću nastaviti služiti Fifi i nogometu diljem svijeta', kazao je Infantino.

Infantinov glavni projekt za sljedećih nekoliko godina bit će Svjetsko prvenstvo 2026. koje organiziraju Sjedinjene Države, Kanada i Meksiko, s povećanjem s 32 na 48 reprezentacija.

Odabirom grupne faze s dvanaest skupina po četiri momčadi, SP će skočiti sa 64 na čak 104 utakmice, čime će eksplodirati prihodi od ulaznica i privući još više televizijskih kuća.

Dodajmo kako je na Kongresu sudjelovala i delegacija Hrvatskog nogometnog saveza predvođena predsjednikom Marijanom Kustićem.

'Najavili smo Gianniju Infantinu svoju podršku još u rujnu kada nas je primio na sastanku u Parizu, a to smo potvrdili i tijekom sjajno organiziranog Svjetskog prvenstva u Kataru. Vjerujemo da je Fifa proteklih godina učinila značajne korake naprijed te je današnji Kongres pokazao da Infantino ima podršku svih Fifinih članica da nastavi s reformama i s razvojem nogometa diljem svijeta. Čestitam predsjedniku Infantinu na izboru te mu želim puno sreće i uspjeha u narednom mandatu koji će, vjerujem, obilježiti spektakularno Svjetsko prvenstvo u SAD-u, Kanadi i Meksiku', izjavio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

Kongres je održan u glavnom gradu Ruande, Kigaliju, što Kustić hvali kao važnu poruku:

'Smatram da je odličan potez Fife održati Kongres u Ruandi, jednoj od slabije razvijenih zemalja svijeta. Odgovornost je Fife razvijati nogomet i brinuti o svim zemljama članicama, a posebno onima siromašnijima - bilo je lijepo vidjeti kako su sredstva iz Forward programa iskorištena za razvoj nogometa, posebno infrastrukture u Ruandi. Zato nas raduje što se povećavaju sredstva za program Forward, koji je i HNS odlično koristio proteklih godina za brojne razvojne programe, od turnira mlađih uzrasta do ulaganja u ženski nogomet.'

Uz predsjednika Kustića, u Kigaliju su HNS predstavljali izvršni direktor Tomislav Svetina i voditelj odjela međunarodnih poslova Josip Tomaško. Uz sudjelovanje na Kongresu, hrvatska delegacija u srijedu je sudjelovala na sastanku Uefe, a boravak u Kigaliju iskorišten je i za nekoliko sastanaka s predsjednicima drugih nacionalnih saveza.

'Bez kurtoazije, na svakom koraku osjećamo da je nogometni svijet impresioniran našim postignućima i medaljama na svjetskim prvenstvima, ali prije svega kontinuitetom uspjeha jer on potvrđuje da se radi o sustavnom radu, a ne pojedinačnom bljesku. Boravak u Kigaliju potvrdio nam je da HNS uživa visok ugled među savezima članicama Uefe i Fife, a te kvalitetne odnose nastavit ćemo razvijati u budućnosti', naglasio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.