FIFA_SP_2018.svg

'tricolori' ili gauči'

Francuzi su nešto naučili od Dalića: Sad znamo kako zaustaviti Messija

Bionic
Reading

Izbornik francuske nogometne reprezentacije Didier Deschamps dan uoči utakmice osmine finala na Svjetskom prvenstvu protiv Argentine (Kazanj, 16 sati) izjavio je kako zna kako zaustaviti najboljeg argentinskog igrača Lea Messija...

'Messi je Messi, pa on je zabio 65 golova u 127 utakmica za reprezentaciju. Nadamo se kako ćemo ga limitirati iako znamo da je njemu potrebno vrlo malo prostora kako bi napravio razliku. No, kada igrate protiv Argentine i Leo Messi je na terenu, tada postoji nekoliko načina da se ograniči njegov utjecaj na razvoj događaja. Vidjelo se to na susretima protv Islanda, a posebno protiv Hrvatske', rekao je uoči utakmice osmine finala SP-a francuski izbornik Didier Deschamps.

U tri utakmice u skupini Messi je zabio samo jedan gol i to onaj vodeći u ključnoj 2:1 pobjedi protiv Nigerije u posljednjem kolu kojom je Argentina ostala u natjecanju.

No, osim što mora paziti na Messija, Francusku muči i neučinkovitost u napadu, u prve tri utakmice postigla je tek tri gola, a njezin prvi napadač Antoine Griezmann u strijelce se upisao samo udarcem s bijele točke protiv Australije.

  • +41
SP 2018., skupina D: Hrvatska - Argentina Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

'Naravno da se od Antoinea očekuje mnogo jer je on jedan od najboljih igrača na svijetu. Očekivanja su i porasla nakon što je prije dvije godine odigrao odlično na EURU. Ali, kao što smo i ranije najavljivali, sada kreće novi turnir i moramo se osloniti na našu kolektivnu snagu. Imamo mnogo mladih i talentiranih igrača koji mogu stvoriti razliku u bilo kojem trenutku utakmice', izjavio je francuski golman i kapetan Hugo Lloris.

Argentinci će pak strahuju od fizički puno jačih i dominantnijih Francuza. Tek protokolarni izbornik Jorge Sampaoli najavio je sraz s 'tricolorima', no bio je poprilično suzdržan.

'Sanjam da Argentina igra sa strašću, ali i da dominira posjedom. Ako ne možemo kontrolirati loptu, tada utakmica postaje fizički zahtjevnija, a to nam nikako ne bi odgovaralo. Jaka snaga Francuske je sposobnost brzog osvajanja lopte te brzina njihovih napadača', izjavio je Sampaoli.

Argentinski izbornik svjestan je kako će se Francuska usredotočiti na zaustavljanje najboljeg igrača njegove momčadi Lea Messija.

  • +16
SP 2018., skupina C: Francuska - Peru Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Siguran sam kako Francuska ima plan kako zaustaviti Messija, on je najbolji igrač na svijetu, ali mi imamo još igrača koji bi Francuzima mogli stvoriti probleme', uvjeren je Sampaoli koji nije mogao izbjeći neugodna pitanja. Predstavnike medija zanimalo je hoće li u slučaju poraza od Francuske odstupiti s mjesta argentinskog izbornika.

'Imam ugovor, vrlo sam zadovoljan svojim poslom i borit ću se da ostanem na njemu što je duže moguće', mirno je odgovorio Sampaoli koji ipak nije djelovao sigurno. Ionako je poznato da Messi vodi svlačionicu, slaže momčad i taktiku. Valja onda zna što mu Francuzi spremaju...