hoće li im se isplatiti?

Everton se kockao te je dvadesetogodišnjeg veznjaka koji iza sebe ima samo jednu ozbiljnu sezonu platio čak 40 milijuna eura

09.08.2022 u 17:20

Bionic
Reading

Kapetan mlade belgijske nogometne reprezentacije Amadou Onana (20) novi je igrač Evertona s kojim je potpisao petogodišnji ugovor, objavio je klub s Goodison Parka

Engleski mediji javljaju kako je Amadou Onana (20) iz francuskog Lillea u Everton stigao u transferu 'teškom' čak 40 milijuna eura. Neki su odmah ustvrdili da se momčad s Goodison Parka odlučila kockati, ogroman je to novac za mladog veznjaka koji iza sebe ima samo jednu pravu seniorsku sezonu...

'Amadou Onana je igrač kojeg smo doista željeli dovesti. Ima mnoge kvalitetne osobine kojima može osnažiti naš vezni red, a kao 20-godišnjak ima ogroman potencijal da postane još bolji', izjavio je trener Evertona Frank Lampard u službenom priopćenju.

Onana je rođen u senegalskom glavnom gradu Dakru, a nogometno je školovanje prošao u Belgiji. Iz Belgije je 2018. godine došao u juniorsku momčad Hoffenheima, a profesionalni put je započeo u ljeto 2020. godine dolaskom u HSV za koji je igrao u Drugoj njemačkoj ligi.

HSV ga je prije godinu dana prodao Lilleu za koji je u Onana u prošloj sezoni nastupio u 41 utakmici, od čega je njih sedam bilo u Ligi prvaka, a 32 u francuskom prvenstvu u kojem je 11 puta bio u početnoj postavi.

'Sjajno je doći u Everton. Znam da je ovo velik klub, jedan od najvećih u Engleskoj. Želim biti dio ovoga još mnogo godina', izjavio je Onana u razgovoru za klupsku televiziju te pojasnio veliku ulogu Franka Lamparda u njegovoj odluci o dolasku u Everton:

'Trener je jedan od glavnih razloga. Igrao je na najvišoj razini, mnogo toga osvojio kao vezni igrač. Mnogo mi znači što sam mu bio zanimljiv i mislim da od njega mogu mnogo toga naučiti', rekao je Belgijac koji će nositi dres s brojem 8 na leđima.

'Taj sam broj odabrao jer sam veliki poštovatelj Kobeja Bryanta. Njegove radne navike i način na koji je živio su me inspirirali', objasnio je Onana.