NIJE DOBRO

Dramatični dani u Cibaliji; predsjednik kluba otkrio svoju plaću

27.06.2017 u 08:40

Bionic
Reading

Hrvatsko nogometno prvenstvo (MAXtv Prva liga), 27. po redu, počinje 14. srpnja, a već sad je jasno kako će neki klubovi imati dramu da ga odigraju do kraja

Nije nikakva tajna da u elitnom razredu hrvatskog nogometa postoje klubovi s velikim financijskim  problemima. Baš svake sezone piše se o neisplati plaća igračima, dugovanjima radnoj zajednici, praznim blagajnama...

Inače, prije nego što dobiju licencu za Prvu ligu klubovi moraju zadovoljiti kriterije koji nose oznaku 'A', a to su: Sportski, Infrastrukturni, Administracije i Stručnog osoblja, Pravni i Financijski.

No Hrvatski nogometni savez kao davatelj licence odnosno Komisija za licenciranje HNS-a često puta su zažmirili kako bi prvenstvo počelo s dogovorenim brojem momčadi. Izgleda da je tako bilo i uoči ove nove sezone.

Naime, Cibalia, koja se čudesno spasila od ispadanja, dobila je isto licencu, ali tamo nije sve čisto.

Ovih dana u vinkovačkom prvoligašu prava je drama. Cibalia nije otputovala na pripreme na Kupres, jer se nisu pojavili nogometaši kojima su ugovori istekli 15. lipnja, ali koji su među glavnima u planovima za sljedeću sezonu.

Ne samo da se s njima još nisu potpisali novi ugovori, nego prema njima postoje nepodmirene obveze iz sljedeće sezone i dok se ne riješe trener Mladen Bartolović neće imati na raspolaganju one najbolje.

'Putovanje seniorske momčadi na pripreme, na Kupres, se otkazuje zbog malog fonda igrača te će momčad nastaviti trenirati u Vinkovcima', piše na Facebook stranici HNK Cibalia.

Teška situacija za Cibaliju koja pod hitno treba milijunsku financijsku injekciju, inače će od prvog kola biti svašta, a sve to treba zabrinuti i čelne ljude u HNS-u.

'Treba nam dva milijuna kuna da bi podmirili svoje obveze prema igračima i radnoj zajednici za svibanj i neke ranije obveze', priznao je prvi čovjek Cibalije Miroslav Gagro na vinkovačkoj televiziji u emisiji 'Niski start' te je otkrio da ima najveću plaću od svih djelatnika u klubu u iznosu od 9900 kuna neto.

No nije jedino Cibalia s novčanim problemima. Izgleda da je teško i u Istri 1961.

Igor Živković, bivši tehnički direktor pulskog prvoligaša, a sada predsjednik NS Istarske županije i zastupnik u Skupštini HNS-a dao je intervju za portal prvahnl.hr gdje je otkrio da ni u Istri 1961 situacija nije bajna.

'Smetala mi je loša organizacija, stalna improvizacija, nepodmirivanje obveza. S plaćama se kasnilo tri-četiri mjeseca. Nekima su isplaćene za siječanj, nekima za veljaču. A odgoda stvara tenzije', rekao je Živković kojeg je zasmetalo još nešto:

'Ja se nikako ne bih mirio s odlaskom Valentina Stepčića, Theophilusa Solomuna, Maria Lucia, Abdelhakima Bouhne i Gorana Roce, ni olako pustio Nikolu Žižića makar mu je istekao ugovor. Najgore je što pritom nije zarađena ni jedna kuna.'

Tako će za neke klubove sezona biti jako duga, a još nije ni počela.